ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Waterwheel Capital, η Sarmed και το κορινθιακό ουίσκι

Η Waterwheel Capital, η Sarmed και το κορινθιακό ουίσκι

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Η Waterwheel Capital

Η Waterwheel Capital Management είναι μια αμερικανική συμβουλευτική - επενδυτική εταιρεία που την τελευταία πενταετία επικεντρώνεται σε τοποθετήσεις σε ελληνικά περιουσιακά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένης της αγοράς μη εξυπηρετούμενων δανείων. Πίσω από την Waterwheel βρίσκονται οι έμπειροι διαχειριστές κεφαλαίων John Ross Wollen και Michael Degregorio, οι οποίοι χαίρουν σεβασμού εντός της ελληνικής επενδυτικής και τραπεζικής κοινότητας αφενός διότι έχουν κάνει πετυχημένες αναλύσεις και προβλέψεις ήδη επί εποχής ΣΥΡΙΖΑ, αφετέρου διότι έχουν εμπλακεί επιτυχώς και με επαγγελματισμό σε διάφορα deals. Η Waterwheel Capital Management συνεργάζεται ήδη με την doValue στην τιτλοποίηση Mexico, ενώ προ ημερών πλειοδότησε και για τη συναλλαγή Solar, ονομαστικού ύψους 800 εκατ. ευρώ. Και κάτι μας λέει πως ανεξαρτήτως εκλογικού κύκλου η Waterwheel Capital Management θα παραμείνει δραστήρια στα ελληνικά πράγματα.

Ο IOSCO στο Ζάππειο

Εξαιρετικά δραστήρια ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Διεθνούς Οργανισμού Επιτροπών Κεφαλαιαγοράς (International Organization of Securities Commissions – IOSCO) είναι η πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Βασιλική Λαζαράκου. Ο IOSCO είναι το βασικό forum για τη διεθνή συνεργασία μεταξύ των εποπτικών αρχών της κεφαλαιαγοράς και αναγνωρίζεται ως ο διεθνής φορέας για την θέσπιση προτύπων για τις αγορές κινητών αξιών. Ο οργανισμός έχει περισσότερα από 200 μέλη από περισσότερες από 100 χώρες, εκπροσωπώντας το 95% των κεφαλαιαγορών ανά τον κόσμο. Η κ. Λαζαράκου θα φιλοξενήσει την επόμενη συνάντηση της Ευρωπαϊκής Περιφερειακής Επιτροπής (ERC) του Παγκόσμιου Οργανισμού Εποπτικών Αρχών Κεφαλαιαγοράς που θα διεξαχθεί στην Αθήνα. Έτσι, στις 10 Φεβρουαρίου 2023 οι ξένοι επόπτες που μετέχουν στην εν λόγω Επιτροπή του IOSCO θα συνεδριάσουν στο Ζάππειο Μέγαρο. Και η προσέλευση θα είναι μεγάλη, καθώς η Ευρωπαϊκή Περιφερειακή Επιτροπή αριθμεί 51 μέλη. Η ERC είναι μία από τις τέσσερις περιφερειακές επιτροπές του IOSCO και επικεντρώνει τις εργασίες της σε ζητήματα που σχετίζονται με τη ρύθμιση των κινητών αξιών στον ευρύτερο ευρωπαϊκό χώρο.

Κορινθιακό ουίσκι

Μια επένδυση που υπάχθηκε στον αναπτυξιακό νόμο μας τράβηξε την προσοχή. Ο φορέας του επενδυτικού σχεδίου είναι η υπό σύσταση ΙΚΕ «Κορινθιακό Ουίσκι» η οποία δρομολογεί τη δημιουργία αποσταγματοποιείου για την παραγωγή ποτών ουίσκι και τζιν στο Δήμο Κορινθίων. Η επένδυση της «Κορινθιακό Ουίσκι»επιλέξιμου κόστους ίσου με 483.920 ευρώ θα ενισχυθεί από τον αναπτυξιακό νόμο με 265.156 ευρώ. Για όσους δεν το γνωρίζουν, το ουίσκι πού βγαίνει με την απόσταξη παλαιώνετε σε δρύινα βαρέλια που πριν περιείχαν σέρι ή πούμι ή bourbon. Για τα single malt η παλαίωση διαρκεί τουλάχιστον 5 χρόνια, ενώ για τα blended τουλάχιστον τρία. Οπότε στην καλύτερη των περιπτώσεων, θα γευτούμε το «Κορινθιακό Ουίσκι» κάποια στιγμή το 2027!

Η επένδυση της Sarmed

Tα επενδυτικά έργα που περιλαμβάνουν την αγορά ακινήτων και την υλοποίηση νέων χώρων logistics στον Ασπρόπυργο, αλλά και εκτός Αττικής, προχωρούν µε ταχείς ρυθμούς. Πρόσφατα εντάχθηκε στον αναπτυξιακό νόμο το νέο project της Sarmed για τη δημιουργία νέων αποθηκών ξηρού και ψυχρού φορτίου στον Ασπρόπυργο που είναι προϋπολογισμού της τάξεως των 7,1 εκατ. ευρώ και λαμβάνει επιδότηση χρηματοδοτικής μίσθωσης ύψους 1,5 εκατ. ευρώ. H Sarmed δραστηριοποιείται στον κλάδο των logistics καλύπτοντας όλο το φάσμα των υπηρεσιών της εφοδιαστικής αλυσίδας και κατέχει ηγετική θέση στον κλάδο 3rd party logistics (3PL), στην Ελλάδα, όπως επίσης και στον κλάδο διαχείρισης φορολογικών και τελωνειακών αποθηκών. Ιδρύθηκε το 2019 και είναι μια εκ των πέντε επωφελούμενων εταιρειών που προέκυψαν από την διάσπαση της εταιρείας «Ελληνικές Αποθήκες Σαραντίτης ΑΕ». Την τελευταία τριετία καταγράφει τζίρους άνω των 20 εκατ. ευρώ ετησίως.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Over the Counter προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.