ΚΟΣΜΟΣ

Φουκουσίμα: Η Ιαπωνία θα απελευθερώσει ραδιενεργό νερό στη θάλασσα - Τρόμος και ανησυχία

Ραδιενεργό νερό στη θάλασσα σκοπεύει να απελευθερώσει η Ιαπωνία
Ραδιενεργό νερό στη θάλασσα σκοπεύει να απελευθερώσει η Ιαπωνία
ΑΡ

Η Ιαπωνία λέει ότι θα απελευθερώσει περισσότερους από ένα εκατομμύριο τόνους νερού στη θάλασσα από τον κατεστραμμένο πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα φέτος.

Οι εργασίες παροπλισμού του σταθμού ηλεκτροπαραγωγής της Φουκουσίμα θα διαρκέσουν τέσσερις δεκαετίες. Μετά την επεξεργασία, τα επίπεδα των περισσότερων ραδιενεργών σωματιδίων πληρούν το εθνικό πρότυπο, ανακοίνωσαν οι αρχές. Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) λέει ότι η πρόταση είναι ασφαλής, αλλά οι γειτονικές χώρες έχουν εκφράσει έντονη ανησυχία.

Η καταστροφή της Φουκουσίμα του 2011 ήταν το χειρότερο πυρηνικό ατύχημα που γνώρισε ο πλανήτης μετά το Τσερνόμπιλ. Ο παροπλισμός έχει ήδη ξεκινήσει, αλλά μπορεί να διαρκέσει τέσσερις δεκαετίες.

«Αναμένουμε ότι ο χρόνος της απελευθέρωσης θα είναι κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια αυτής της άνοιξης ή του καλοκαιριού», δήλωσε ο επικεφαλής γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου Χιροκάζου Ματσούνο προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση θα περιμένει μια «περιεκτική έκθεση» από τον ΔΟΑΕ πριν απελευθερώσει τα ραδιενεργά ύδατα/

Κάθε μέρα, το εργοστάσιο παράγει 100 κυβικά μέτρα μολυσμένου νερού, το οποίο είναι ένα μείγμα υπόγειων υδάτων, θαλασσινού νερού και νερού που χρησιμοποιείται για να διατηρεί τους αντιδραστήρες ψυχρούς.Στη συνέχεια φιλτράρεται και αποθηκεύεται σε δεξαμενές.

Με περισσότερα από 1,3 εκατομμύρια κυβικά μέτρα στο εργοτάξιο, ο χώρος εξαντλείται. Το νερό φιλτράρεται για τα περισσότερα ραδιενεργά ισότοπα, αλλά το επίπεδο του τριτίου είναι πάνω από το εθνικό πρότυπο, δήλωσε η εταιρεία διαχείρισης Tepco. Οι ειδικοί λένε ότι το τρίτιο είναι πολύ δύσκολο να αφαιρεθεί από το νερό και είναι επιβλαβές για τον άνθρωπο μόνο σε μεγάλες δόσεις.

Ανησυχία και αντιδράσεις

Ωστόσο, οι γειτονικές χώρες και οι ντόπιοι ψαράδες αντιτίθενται στην πρόταση, η οποία εγκρίθηκε από την ιαπωνική κυβέρνηση το 2021. Το Φόρουμ των Νήσων του Ειρηνικού επέκρινε την Ιαπωνία για την έλλειψη διαφάνειας. «Οι λαοί του Ειρηνικού είναι παράκτιοι λαοί και ο ωκεανός συνεχίζει να αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της επιβίωσής τους», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του Φόρουμ Χένρι Πούνα στον ειδησεογραφικό ιστότοπο Stuff.

«Η Ιαπωνία παραβιάζει τη δέσμευση στην οποία κατέληξαν οι ηγέτες της όταν πραγματοποιήσαμε τη σύνοδο κορυφής υψηλού επιπέδου το 2021. «Συμφωνήθηκε ότι θα έχουμε πρόσβαση σε όλα τα ανεξάρτητα επιστημονικά και επαληθεύσιμα επιστημονικά στοιχεία προτού πραγματοποιηθεί αυτή η απαλλαγή. Δυστυχώς, η Ιαπωνία δεν έχει συνεργαστεί»

Η βορειοανατολική Ιαπωνία συγκλονίστηκε από σεισμό μεγέθους 9 Ρίχτερ στις 11 Μαρτίου του 2011, ο οποίος στη συνέχεια προκάλεσε ένα τεράστιο τσουνάμι. Τα κύματα έπληξαν τον πυρηνικό σταθμό Fukushima Daiichi, πλημμυρίζοντας τρεις αντιδραστήρες και πυροδοτώντας μια καταστροφή άνευ προηγουμένου.

Οι αρχές δημιούργησαν μια ζώνη αποκλεισμού η οποία γινόταν όλο και μεγαλύτερη καθώς διέρρεε η ακτινοβολία από το εργοστάσιο, αναγκάζοντας περισσότερους από 150.000 ανθρώπους να απομακρυνθούν από την περιοχή. Η ζώνη παραμένει στη θέση της