ΚΟΣΜΟΣ

Σεισμός στη Τουρκία: Μάχη με το χρόνο, το χιόνι και τη βροχή δίνουν οι διασώστες

Φονικός σεισμός με εκατοντάδες νεκρούς στην Τουρκία
Φονικός σεισμός με εκατοντάδες νεκρούς στην Τουρκία
ΑΡ

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα δυσχεραίνουν το έργο των σωστικών συνεργείων που παλεύουν για να εντοπίσουν επιζώντες από τον καταστροφικό σεισμό στην Τουρκία και τη Συρία

Το χιόνι, η βροχή και οι συνθήκες παγετού εμποδίζουν τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης καθώς ο αριθμός των νεκρών από τον σεισμό στην Τουρκία ξεπερνάει πλέον τους 1400 και όλα δείχνουν ότι θα αυξηθεί περισσότερο. Ο σεισμός μεγέθους 7,8 βαθμών που έπληξε τη νότια Τουρκία και τη βορειοδυτική Συρία, σημειώθηκε στις 4:17 π.μ. (τοπική ώρα) τη Δευτέρα σε βάθος περίπου 17,9 χιλιομέτρων, με αποτέλεσμα να ισοπεδωθούν εκατοντάδες κτήρια. Η δόνηση έγινε αισθητή σε Αίγυπτο, Κύπρο και Λίβανο.

Εκτός από τις καταστροφές από τον σεισμό, ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας Φουάτ Οκτάι είπε ότι οι αρχές αντιμετωπίζουν επίσης «εξαιρετικά δύσκολες καιρικές συνθήκες». «Προσπαθούμε να φτάσουμε στην περιοχή όσο το δυνατόν γρηγορότερα», είπε ο Οκτάι στα μέσα ενημέρωσης.

Ο ανταποκριτής του Al Jazeera στην Κωνσταντινούπολη, είπε ότι οι σκληρές χειμερινές συνθήκες έκαναν την κατάσταση στο έδαφος «πολύ δύσκολη». «Παντού υπάρχει χιόνι ή βροχή και κάνει πολύ κρύο… οι καιρικές συνθήκες και το κλίμα δυσκολεύουν πολύ τους διασώστες και τους πολίτες», είπε. «Φαίνεται να είναι η μεγαλύτερη πρόκληση για όλους».

Οι εικόνες από τις επιχειρήσεις διάσωσης στη νοτιοανατολική πόλη Ντιγιάρμπακιρ έδειξαν δεκάδες διασώστες και εθελοντές να ψάχνουν μέσα στα ερείπια με τα χειμωνιάτικα μπουφάν και τα μαντήλια στο πρόσωπο με το χιόνι στο έδαφος καθώς αναζητούσαν απεγνωσμένα επιζώντες.

Η Zeina Khodr από το Al Jazeera, που μεταδίδει ρεπορτάζ από τη Βηρυτό του Λιβάνου, είπε ότι «μια σφοδρή καταιγίδα» έπληξε και τη βόρεια Συρία. «Κάνει κρύο και πολλοί άνθρωποι έχουν χάσει τα σπίτια τους, είναι στην ύπαιθρο, και ήδη το βόρειο τμήμα της Συρίας φιλοξενεί εκατομμύρια ανθρώπους που ζουν σε σκηνές», είπε.

«Λοιπόν, αυτή είναι μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης που δεν θα είναι εύκολο να αντιμετωπιστεί», πρόσθεσε. Ο κάτοικος Alaa Nafi, από την πόλη Iντλίμπ στη Συρία, περιέγραψε τον σεισμό ως «εξαιρετικά φρικτό και τρομακτικό». «Το να ξυπνάς μέσα στη νύχτα και να τρέμει ολόκληρο το κτήριο ήταν το χειρότερο συναίσθημα που ένιωσα ποτέ και ήταν πολύ δύσκολο να δραπετεύσεις», είπε στο Al Jazeera. «Το να βλέπεις ανθρώπους με παιδιά στους δρόμους να κλαίνε στο κρύο ήταν αποκαρδιωτικό», είπε.

Ο ανταποκριτής του Al Jazeera στην τουρκική πόλη Γκαζιαντέπ, είπε ότι πολλοί άνθρωποι «στέκονταν έξω στο κρύο» μετά τον σεισμό μέχρι που κάποια από τα τζαμιά άνοιξαν τις πόρτες τους επιτρέποντας στους ανθρώπους να βρουν καταφύγιο από τις συνθήκες παγετού. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι δεν αισθάνονται ασφαλείς στα κτήρια εν μέσω ισχυρών μετασεισμών. «Μπορείτε να δείτε ολόκληρους δρόμους γεμάτους με αυτοκίνητα και ανθρώπους να κάθονται μέσα τους», είπε.

«Είναι σαν ένας εφιάλτης και ευχόμαστε να μπορέσουμε να βγούμε από αυτόν», πρόσθεσε. «Είναι απερίγραπτο». Οι αρχές δήλωσαν ότι ο αριθμός των νεκρών είναι πιθανό να αυξηθεί, ενώ οι ειδικοί προειδοποίησαν ότι οι μετασεισμοί θα μπορούσαν να συνεχιστούν για μέρες ή εβδομάδες.