ΚΟΣΜΟΣ

Σεισμός στην Toυρκία: Εικόνες και βίντεο από τη βιβλική καταστροφή - Φόβοι για 10.000 νεκρούς

Φονικός σεισμός με εκατοντάδες νεκρούς στην Τουρκία
Φονικός σεισμός με εκατοντάδες νεκρούς στην Τουρκία
ΑΡ

Εκατοντάδες θύματα από τον καταστροφικό σεισμό και τους ισχυρούς μετασεισμούς που ακολούθησαν θρηνούν η Τουρκία και η Συρία, που βιώνουν τη μεγαλύτερη τραγωδία από τις αρχές του αιώνα. Τα στιγμιότυπα από την καταστροφή και τις ηρωικές προσπάθειες των σωστικών συνεργείων κόβουν την ανάσα, ενώ οι ειδικοί εκφράζουν φόβους ακόμη και για 10.000 νεκρούς

Η Τουρκία επλήγη από έναν δεύτερο ισχυρό σεισμό, ώρες αφότου μία προηγούμενη καταστροφική δόνηση ισοπέδωσε την περιοχή, σκοτώνοντας περισσότερους από 1.400 ανθρώπους και τραυματίζοντας χιλιάδες άλλους. Ο δεύτερος σεισμός σημειώθηκε στις 1:24 μ.μ. (τοπική ώρα), νοτιοανατολικά της πόλης Eκινόζου και περίπου 60 μίλια βόρεια του πρώτου σεισμού που προκάλεσε καταστροφές σε όλη την Τουρκία και τη Συρία, την ώρα που οι διασώστες συνέχιζαν τις αγωνιώδεις προσπάθειές τους.

Ο σεισμός 7,5 Ρίχτερ σημειώθηκε καθώς εκατοντάδες άνθρωποι φέρεται να παραμένουν κάτω από τα ερείπια, ενώ ο απολογισμός αυξάνεται δραματικά ώρα με την ώρα, καθώς τα σωστικά συνεργεία αναζητούν κάτω από σωρούς συντριμμιών σε πόλεις και κωμοπόλεις σε όλη την περιοχή.

Ο νέος σεισμός είχε επίκεντρο την περιοχή Ελμπιστάν της επαρχίας Καχραμανμάρας και σημειώθηκε λιγότερο από 12 ώρες μετά την πρώτη ισχυρή σεισμική δόνηση των 7,8 Ρίχτερ που ξύπνησε τους κατοίκους τα ξημερώματα της Δευτέρας.

Οι δονήσεις από τον πρώτο σεισμό - ο οποίος διήρκεσε περίπου ένα λεπτό και θα μπορούσε να είναι ο μεγαλύτερος που έχει καταγραφεί ποτέ στην Τουρκία, έγιναν αισθητές μέχρι την Αίγυπτο, τον Λίβανο και την Κύπρο, ενώ προειδοποίηση για τσουνάμι εκδόθηκε για λίγο από τις αρχές στην Ιταλία κατά μήκος των ακτών της χώρας.

Η ανησυχία κορυφώνεται για τους ανθρώπους που είχαν παγιδευτεί κάτω από τα συντρίμμια, καθώς χιλιάδες διασώστες αναζητούσαν ίχνη ζωής μέσα από κουβάρια μετάλλου και γιγάντιους σωρούς από σκυρόδεμα. Τρομακτικά βίντεο και εικόνες από όλη την περιοχή κάνουν το γύρο του κόσμου και αποτυπώνουν τις τεράστιες καταστροφές που προκάλεσε ο σεισμός.

Ένα βίντεο από τη συνοριακή πόλη Aζάζ της Συρίας, δείχνει ένα διασώστη να τρέχει απεγνωσμένα μέσα σε ένα χωράφι με συντρίμμια με ένα τραυματισμένο παιδί στην αγκαλιά του, ενώ ένα άλλο δείχνει την ολική κατάρρευση ενός κτιρίου στη Σανλιούρφα της Τουρκίας. Ο σεισμός είχε επίκεντρο βόρεια της Γκαζιαντέπ της Τουρκίας, η οποία απέχει περίπου 60 μίλια από τα σύνορα με τη Συρία και έχει πληθυσμό περίπου 2 εκατομμύρια. Η περιοχή φιλοξενεί μεγάλο αριθμό Σύρων προσφύγων.

Ο εγκέλαδος «χτύπησε» στις 04:17 π.μ. τοπική ώρα και είχε μικρό εστιακό βάθος, σύμφωνα με το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ. Ένας ισχυρός μετασεισμός 6,7 βαθμών καταγράφηκε περίπου 10 λεπτά αργότερα, προκαλώντας μεγαλύτερο όλεθρο. Το τουρκικό πρακτορείο ανέφερε ότι έγιναν αισθητοί περισσότεροι από 40 μετασεισμοί. Η υπηρεσία διαχείρισης καταστροφών και έκτακτης ανάγκης της Τουρκίας ανέφερε ότι ο σεισμός σκότωσε ανθρώπους σε επτά τουρκικές επαρχίες.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των νεκρών στη χώρα του αυξήθηκε στους 912, ενώ άλλοι 5.000 τραυματίστηκαν, αναθεωρώντας προηγούμενα στοιχεία και έκανε λόγο για τη μεγαλύτερη καταστροφή στη χώρα από το 1939, όταν 33.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν στον σεισμό του Ερζιντζάν. Πρόσθεσε ότι 2.818 κτίρια κατέρρευσαν ως αποτέλεσμα του σεισμού της Δευτέρας.

Εν τω μεταξύ, περισσότεροι από 326 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περίπου 1.042 τραυματίστηκαν σε περιοχές της Συρίας που ελέγχονται από την κυβέρνηση, με θύματα κυρίως στο Χαλέπι, τη Λατάκια, το Ταρτούς και τη Χάμα, δήλωσαν Σύροι αξιωματούχοι. Τα «Λευκά Κράνη» ανακοίνωσαν ότι τουλάχιστον άλλοι 221 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε περιοχές που ελέγχονται από τους αντάρτες στη Συρία, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών από τον τεράστιο σεισμό σε τουλάχιστον 1.472 μέχρι στιγμής.

«Ο απολογισμός μπορεί να αυξηθεί καθώς πολλές οικογένειες εξακολουθούν να είναι παγιδευμένες», ανέφερε η οργάνωση που δραστηριοποιείται σε περιοχές που ελέγχονται από τους αντάρτες της κατεστραμμένης από τον πόλεμο χώρας. «Οι ομάδες μας βρίσκονται στο έδαφος [αναζητούν] επιζώντες και απομακρύνουν τους νεκρούς από τα ερείπια».

Τουλάχιστον 2.800 ομάδες διάσωσης έχουν αναπτυχθεί σε όλη την Τουρκία και οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις έχουν δημιουργήσει έναν εναέριο διάδρομο για να επιτρέψουν στις ομάδες έρευνας και διάσωσης να φτάσουν στις πληγείσες ζώνες, δήλωσε τη Δευτέρα το υπουργείο Άμυνας της χώρας. «Κινητοποιήσαμε τα αεροπλάνα μας για να στείλουμε ιατρικές ομάδες, ομάδες έρευνας και διάσωσης και τα οχήματά τους στη ζώνη του σεισμού», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ.

Ο αριθμός των νεκρών από τον σεισμό των 7,8 βαθμών που έπληξε τη νότια Τουρκία και τη βόρεια Συρία μπορεί να φτάσει τους 10.000 ανθρώπους, εκτιμά το Γεωλογικό Ινστιτούτο των Ηνωμένων Πολιτειών (USGS). Στην έκθεσή του για την καταστροφή σήμερα το πρωί, το USGS ανέφερε ότι υπάρχει 47% πιθανότητα ο αριθμός των νεκρών να κυμαίνεται μεταξύ 1.000 και 10.000 ανθρώπων.

Σχετικές ειδήσεις