ΚΟΣΜΟΣ

Σεισμός στην Τουρκία: Επιτυχημένος ο απεγκλωβισμός της 20χρονης Αϊρίν - Η αυτοθυσία των διασωστών

Σεισμός στην Τουρκία: Επιτυχημένος ο απεγκλωβισμός της 20χρονης Αϊρίν - Η αυτοθυσία των διασωστών
Glomex/Open

Σεισμός στην Τουρκία: Η δραματική επιχείρηση διάσωσης της κοπέλας διήρκησε πάνω από έξι ώρες, καθώς το πόδι της είχε παγιδευτεί κάτω από τσιμεντένιο δοκάρι. Την Αϊρίν παρέλαβε αμέσως ασθενοφόρο. 

Άλλη μία επιτυχία της ελληνικής αποστολής στην Τουρκία, καθώς οι διασώστες δίνοντας μεγάλη μάχη κατάφεραν να απεγκλωβίσουν την 20χρονη Αϊρίν.

Η δραματική επιχείρηση διάσωσης της κοπέλας διήρκησε πάνω από έξι ώρες, καθώς το πόδι της είχε παγιδευτεί κάτω από τσιμεντένιο δοκάρι. Την Αϊρίν παρέλαβε αμέσως ασθενοφόρο.

Κατά την διάρκεια της έρευνας στα ερείπια του κτιρίου όπου ήταν εγκλωβισμένη η νεαρή κοπέλα, με πραγματική αυτοθυσία, καθώς σημειώθηκαν και δύο ισχυροί μετασεισμοί, οι άνδρες της ΕΜΑΚ κατάφεραν να προσεγγίσουν το σημείο, όπου αρχικά πίστευαν ότι βρίσκονταν ζωντανό ένα μικρό παιδί, το οποίο ήταν εγκλωβισμένο κάτω από το άψυχο σώμα της μητέρας του.

Τελικά διαπιστώθηκε ότι το μωράκι δεν είχε τις αισθήσεις του και η φωνή ανήκε στην νεαρή κοπέλα, η οποία ήταν κάτω από την μητέρα και το παιδί της, παγιδευμένη κάτω από ένα τσιμεντένιο δοκάρι.

Οι Έλληνες διασώστες έφτασαν κοντά της και εδώ και ώρες της κρατούν το χέρι και της δίνουν κουράγιο. Ταυτόχρονα προσπάθησαν να κόψουν σιγά σιγά το δοκάρι, ενώ πριν από λίγο προχώρησαν στην μακάβρια ενέργεια να απομακρύνουν το άψυχο σώμα του παιδιού για να ανοίξουν χώρο.

Όπως ανέφεραν οι διασώστες, δεν θα έφευγαν από ττο σημείο μέχρι να απεγκλωβίσουν σώα την Αϊρίν, όπως έκαναν και με τους άλλους τέσσερις ανθρώπους που έχουν καταφέρει να σώσουν μέχρι στιγμής στην Χατάι.

Στην πόλη βρέθηκε η κάμερα του MEGA, ενώ στην εκπομπή Live News, μίλησε ο Γιάννης Αρτοποιός, εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής.

«Η μαμά με το μωρό έπεσαν στην Αϊρίν. Έχουμε καταφέρει να εισχωρήσουμε στο σημείο και της κρατάμε το χέρι. Της έχουμε δώσει νερό, ήταν αφυδατωμένη. Το μωρό το βγάλαμε νεκρό… Προσπαθούμε να κρατήσουμε ένα ζωτικό χώρο μεταξύ της Αϊρίν, της μητέρας και του μωρού. Το μωρό δυστυχώς είναι νεκρό. Μόνο η Αϊρίν είναι εν ζωή», δήλωνε ο κ. Αρτοποιός.

Η 20χρονη Αϊρίν η οποία βρισκόταν κάτω από τα χαλάσματα πάνω από 48 ώρες μέσα στην απελπισία της ζήτησε από τους διασώστες να προχωρήσουν σε ακρωτηριασμό του ποδιού της, για να μπορέσουν να την απεγκλωβίσουν.

Οι διασώστες της παρείχαν οξυγόνο και ό,τι χρειάζεται, ενώ της έδιναν συνεχώς κουράγιο αναφέροντας ότι ήταν θέμα ωρών ο απεγκλωβισμός της.

Η επιχείρηση διάσωσης της 20χρονης Αϊρίν είχε τελικά αίσιο τέλος με την ελληνική αποστολή να καταφέρνει ακόμα μία επιτυχία, την ώρα που διάχυτος είναι ο φόβος για το ενδεχόμενο ενός νέου μετασεισμού.

Ξεκίνησε το ταξίδι της η δεύτερη ανθρωπιστική αποστολή

Την ίδια ώρα από την Ελευσίνα έφτασαν τα νέα για την έναρξη εκ νέου του ταξιδιού της δεύτερης ανθρωπιστικής αποστολής της Ελλάδας για την Τουρκία, μετά τη βλάβη που αντιμετώπισε το C-130 και καθηλώθηκε στην Ελευσίνα.

Το προσωπικό του κλιμακίου της δεύτερης αποστολής, αναχώρησε με αεροσκάφος από το αεροδρόμιο της Ελευσίνας στις 18:48. Νωρίτερα το πρωί, το C-130 που απογειώθηκε από τη Θεσσαλονίκη με προορισμό την Άδανα, επέστρεψε στην Ελευσίνα για τεχνικό έλεγχο λόγω βλάβης.

Θυμίζεται ότι κατόπιν εντολής του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και σε άμεση συνεννόηση με τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Στυλιανίδη, η ομάδα περιλαμβάνει 15 πυροσβέστες από τη 2η ΕΜΑΚ, με έναν διασωστικό σκύλο και δύο οχήματα.

Την ομάδα θα συνοδεύσουν επιπλέον ένας Αξιωματικός - Μηχανικός του Πυροσβεστικού Σώματος με εξειδίκευση στην υποστύλωση σε ερείπια κτηρίων που έχουν καταρρεύσει, καθώς και τρεις γιατροί και διασώστες από το ΕΚΑΒ.

Σχετικές ειδήσεις