ΚΟΣΜΟΣ

Σεισμός στην Τουρκία: Η ΕΜΑΚ ψάχνει τους δύο Έλληνες αγνοούμενους στην Αντιόχεια

Σεισμός στην Τουρκία: Η ΕΜΑΚ ψάχνει τους δύο Έλληνες αγνοούμενους στην Αντιόχεια
Intime / φωτογραφία αρχείου

Σεισμός στην Τουρκία: Όπως γνωστοποίησε ο κ. Αρτοποιός, έχει γίνει κατ εξαίρεση αίτημα για εις βάθος έρευνα από την ΕΜΑΚ.

Άμεση ήταν η κινητοποίηση των Ελλήνων διασωστών που βρίσκονται στην Τουρκία για τον εντοπισμό του ζευγαριού των Ελλήνων που αγνοείται στην Αντιόχεια.

Όπως είπε ο εκπρόσωπος του Πυροσβεστικού Σώματος, Γιάννης Αρτοποιός, μιλώντας στην ΕΡΤ, κατά παρέκκλιση των πρωτοκόλλων, χθες μέλη των ελληνικών σωστικών συνεργείων έκαναν έρευνες με διασωστικό σκύλο στην πολυκατοικία που διέμεναν οι δύο Έλληνες ομογενείς.

«Χθες το βράδυ επικοινώνησα με τον γαμπρό των δύο αγνοούμενων Ελλήνων. Μας υπέδειξε το σημείο και έγιναν οι εξής ενέργειες: Κλιμάκιο αργά το βράδυ της ΕΜΑΚ έφυγε με διασωστικό σκύλο και πήγε προς το κέντρο του Χατάι. Θυμίζω εδώ ότι η ελληνική αποστολή δουλεύει πιο νότια από το σημείο που βρίσκονται οι δύο αγνοούμενοι Έλληνες. Φύγαμε, κατά παρέκκλιση των πρωτοκόλλων, πήγαμε με διασωστικό σκύλο σε εξαόροφο κτήριο, όπου κάθε όροφος είχε δύο διαμερίσματα», τόνισε ο κ. Αρτοποιός.

Παράλληλα, προσέθεσε ότι «έχει ελεγχθεί ο χώρος από άλλες ομάδες διασωστικές, διότι υπάρχουν σημεία σήμανσης. Κάναμε προκαταρκτική έρευνα, επιφανειακή έρευνα. Υπάρχουν εγκλωβισμένοι, αλλά όμως δεν βρήκαμε αυτούς οι οποίοι ταιριάζουν με τις περιγραφές του γαμπρού».

Τέλος, ανέφερε ότι «θα υποβάλλουμε κατ εξαίρεση αίτημα ώστε η ελληνική ΕΜΑΚ να πάει στο σημείο, να κάνει ακόμη εις βάθος έρευνα προκειμένου να βρούμε αυτούς τους αγνοούμενους. Γιατί για μας το γεγονός ότι είναι Έλληνες σηματοδοτεί κάτι πολύ σημαντικό και πρέπει για συμβολικούς λόγους να κάνουμε επιχείρηση έρευνας και διάσωσης».

Συνεχίζονται οι προσπάθειες διάσωσης των εγκλωβισμένων στην Αντιόχεια

Για 5η ημέρα συνεχίζονται οι προσπάθειες των διασωστών να βρουν όσους περισσότερους ζωντανούς μπορούν κάτω από τα συντρίμμια που άφησε πίσω του ο φονικός σεισμός των 7,8 Ρίχτερ στην Τουρκία.

Παράλληλα συγκλονίζουν οι μαρτυρίες των δυνάμεων που αναγκάζονται να αφήσουν νεκρούς προκειμένου να βρουν όσους έχουν αντέξει στα χαλάσματα των κτηρίων. Οι ελπίδες να βρεθούν επιζώντες στα συντρίμμια μειώνονται σήμερα περίπου 100 ώρες αφού ένας φονικός σεισμός έπληξε την Τουρκία και τη Συρία, προκαλώντας τον θάνατο περισσότερων από 21.600 ανθρώπων, σε μια από τις χειρότερες καταστροφές που έχουν σημειωθεί στην περιοχή εδώ και έναν αιώνα.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, 75.780 θύματα του σεισμού έχουν απομακρυνθεί από τις πληγείσες περιοχές στη νότια Τουρκία και περισσότεροι από 121.000 άνθρωποι εργάζονται στις επιχειρήσεις διάσωσης και παροχής βοήθειας στους πληγέντες. Σημειώνεται ότι από τη Δευτέρα έχουν σημειωθεί 1.509 μετασεισμοί.

Το Newsbomb.gr βρίσκεται στην Αντιόχεια, εκεί όπου ένα ζευγάρι Ελλήνων βρίσκεται ακόμα εγκλωβισμένο κάτω από τα συντρίμμια και αγνοείται.

Αναφέρεται επίσης ότι οι φωνές τους ακούγονταν τις πρώτες ημέρες, αλλά πλέον δεν έχουν δώσει κάποιο ίχνος ζωής. Οι συγγενείς τους απευθύνουν έκκληση για βοήθεια στις ελληνικές Αρχές και την ΕΜΑΚ που βρίσκονται εκεί και ενισχύουν τις επιχειρήσεις διάσωσης.

Σχετικές ειδήσεις