ΚΟΣΜΟΣ

Σεισμός Τουρκία: Τα «πάρε-δώσε» του Ερντογάν με εργολάβους και «το σχέδιο της μοίρας»

Σεισμός Τουρκία: Τα «πάρε-δώσε» του Ερντογάν με εργολάβους και «το σχέδιο της μοίρας»
Associated Press

Τα άρθρα ξένων Μέσων «βγάζουν στη φόρα τα άπλυτα» του Ερντογάν σε ό,τι έχει να κάνει με τις υποδομές της Τουρκίας και τα κτήρια που έπεσαν σαν τραπουλόχαρτα από τον σεισμό. Οι δηλώσεις που του «γύρισαν μπούμερανγκ».

«Καταρρέει» η εικόνα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά τις αντιδράσεις του σχετικά με τον φονικό σεισμό που έπληξε την Τουρκία και άφησε πίσω χιλιάδες νεκρούς και συντρίμμια.

Άρθρα από τον ξένο Τύπο αναλύουν το πώς αυτή η κατάσταση έφερε στο φως τη διαφθορά του καθεστώτος Ερντογάν. Ο ίδιος με τις δηλώσεις του κατά την επίσκεψή του σε πληγείσες περιοχές «έκαψε» τον εαυτό του.

Όπως αναφέρει άρθρο του Guardian, ο Ερντογάν επισκέφτηκε την πόλη Παζαρτζίκ με το «αστραφτερό μαύρο σεντάν» του, ενώ δίπλα του επικρατούσε το χάος με τα ερείπια και τους ανθρώπους να ανάβουν φωτιές για να ζεσταθούν καθώς έμειναν χωρίς σπίτια.

Ο Ερντογάν, μάλιστα, περιόρισε τις επαφές του με τον κόσμο και προτίμησε να πάει κατευθείαν στην τοπική αστυνομική διεύθυνση, για να συζητήσει τις συνέπειες των δύο ισχυρών σεισμών. Σύμφωνα με τον Guardian, ο Τούρκος πρόεδρος, όταν μίλησε με κάποιους κατοίκους, υποστήριξε ότι ο σεισμός ήταν αποκλειστικά υπεύθυνος για την καταστροφή και όχι η κακή κατασκευή των κτηρίων.

«Ό,τι συμβαίνει, συμβαίνει, αυτό είναι μέρος του σχεδίου της μοίρας», είπε σε έναν πολίτη. Αργότερα, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο κοντινό Καχραμάνμαρας καταφέρθηκε εναντίον των «προβοκατόρων», που επέκριναν τις προσπάθειες διάσωσης, προσθέτοντας: «Φυσικά, υπάρχουν ελλείψεις. Οι συνθήκες είναι ευδιάκριτες. Δεν είναι δυνατόν να είμαστε έτοιμοι για μια τέτοια καταστροφή».

Σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό, οι νεκροί ανέρχονται σε 35.418. Ο Ερντογάν είπε ότι περισσότεροι από 2,2 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν φύγει από τις πληγείσες περιοχές. Πρόσθεσε ότι εκατοντάδες χιλιάδες σπίτια στη νότια Τουρκία είναι πλέον μη κατοικήσιμα και υποστήριξε ότι «οποιαδήποτε χώρα θα αντιμετώπιζε τα ζητήματα που αντιμετωπίσαμε και εμείς σε μια τέτοια καταστροφή».

Ο Τούρκος πρόεδρος υποσχέθηκε ότι οι έρευνες θα συνεχιστούν μέχρι να ανασυρθεί και ο τελευταίος εγκλωβισμένος στα χαλάσματα, σημειώνοντας ότι το έργο των σωστικών συνεργείων στις περιοχές αυτές βελτιώνεται μέρα με την ημέρα.

Παράλληλα, αρνείται να δεχτεί κριτική για την αντίδραση του κράτους, κάτι που έχει αυξήσει την οργή της κοινής γνώμης.

Εργολάβοι έκαναν «χρυσές» δουλειές με τις «ευλογίες» του Ερντογάν

Οι δύο δεκαετίες διακυβέρνησης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σημαδεύτηκαν από μια πανεθνική οικοδομική έκρηξη, καθώς ο Τούρκος πρόεδρος εργάστηκε για να μεταμορφώσει τη χώρα σε θέματα υποδομών και στέγασης, υποσχόμενος οικονομικό και κοινωνικό μετασχηματισμός στη διαδικασία.

Στα χρόνια που ακολούθησαν την εκλογή του, οι κρατικές άδειες για την κατασκευή κατοικιών τριπλασιάστηκαν. Ουρανοξύστες, γέφυρες και ασφαλτοστρωμένοι δρόμοι εξαπλώθηκαν σε όλη τη χώρα, ενώ κάποιες συγκεκριμένες κατασκευαστικές εταιρείες με δεσμούς με την κυβέρνηση δυνάμωσαν.

Πολλά από αυτά τα κτήρια, είναι εκείνα που κατέρρευσαν με τον σεισμό των 7,8 Ρίχτερ.

Κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας, ο Ερντογάν υποσχέθηκε ότι μέσα σε ένα χρόνο θα κατασκευαστούν νέα σπίτια για να αντικαταστήσουν τα κατεστραμμένα κτήρια στις 10 πληγείσες περιοχές.

Αντίθετα, το μήνυμα που έστειλε από το προεδρικό μέγαρο φαίνεται ότι στάλθηκε από φόβο και ανάγκη για έλεγχο μετά τον σεισμό, εν μέσω αναφορών ότι η Τουρκία μπλόκαρε για λίγο το Twitter, το οποίο οι πολίτες χρησιμοποιούσαν για να εντοπίσουν τα χαμένα αγαπημένα τους πρόσωπα ανάμεσα στα ερείπια.

Μετά από περιοδεία στις περιοχές που καταστράφηκαν από τον σεισμό και τους μετασεισμούς του, ο Ερντογάν ανέφερε πως από την κατάσταση αυτή προκύπτει «μια ευκαιρία να αποτρέψει τους τοκογλύφους και τις ταραξίες που καταχρώνται τη δίκαιη διαδικασία στην Τουρκία».

Ο Soner Cagaptay του Washington Institute for Near East Policy και συγγραφέας πολλών βιβλίων για την ηγεσία του Ερντογάν, δήλωσε ότι η τουρκική προεδρία επέλεξε να επικεντρωθεί στον έλεγχο και όχι στη συμπόνια.

«Το επιχείρημα ότι η Τουρκία χρειάζεται έναν αποτελεσματικό αν και αυταρχικό ηγέτη καταρρέει, αν οι άνθρωποι λένε ότι το κράτος δεν είναι εκεί όταν το χρειάζονται. Προσπαθεί να διπλασιάσει τον παράγοντα του φόβου, με την ελπίδα ότι δεν θα εξαφανιστεί, γιατί όταν αυτός εξαφανιστεί και οι πολίτες δεν τον φοβούνται πια, θα έχουμε πλέον μια πολύ διαφορετική Τουρκία», είπε χαρακτηριστικά.

Le Point: Αδιάντροπη η συμπεριφορά του Ερντογάν

Σε ένα εξαιρετικά επικριτικό για τον Τούρκο πρόεδρο άρθρο το γαλλικό περιοδικό Le Point υπογραμμίζει ότι ο καταστροφικός σεισμός της 6ης Φεβρουαρίου 2023 θα μετρήσει στην προεκλογική εκστρατεία.

«Στην Τουρκία, κάθε κτήριο που κατέρρευσε -και υπάρχουν χιλιάδες από αυτά- μαρτυρεί την έλλειψη σεβασμού των αντισεισμικών προτύπων, καθώς οι μεγάλοι κατασκευαστές ένιωσαν προστατευμένοι από τους μαφιόζικους δεσμούς τους με την εξουσία», αναφέρει το περιοδικό, τονίζοντας πως το γεγονός ότι ορισμένοι εξ αυτών χρησιμεύουν σήμερα ως αποδιοπομπαίοι τράγοι για έναν πρόεδρο σε απόγνωση δεν πρέπει να μας κάνει να ξεχάσουμε τα προνόμια που έλαβαν ως αντάλλαγμα για τα ποσά που κατέβαλαν στο AKP του Ερντογάν και στην οικογένειά του.

«Δεν πρέπει να ξεγελιόμαστε με αυταπάτες: ο Ερντογάν θα κάνει ό,τι μπορεί για να διατηρηθεί στην εξουσία. Ήδη, η αντιπολίτευση φοβάται ότι η καταστροφή θα του προσφέρει το επιθυμητό πρόσχημα για την αναβολή των εκλογών. Ο τρόπος με τον οποίο διέκοψε το δίκτυο Twitter δύο ημέρες μετά τον σεισμό για να αποσιωπήσει τους επικριτές δείχνει την έλλειψη ενδοιασμών που τον χαρακτηρίζει», επισημαίνεται επίσης στο άρθρο, όπου στη συνέχεια αναφέρονται τα εξής:

«Από τις αρχές του αιώνα, ο ίδιος και το κόμμα του έχουν κερδίσει έξι γενικές εκλογές, μία προεδρική αναμέτρηση και τρία δημοψηφίσματα. Επέζησε από μια απόπειρα πραξικοπήματος το 2016, την οποία χρησιμοποίησε ως πρόσχημα για να φυλακίσει δεκάδες χιλιάδες αντιπάλους -ή υποτιθέμενους αντιπάλους- και να φέρει το δικαστικό σώμα στα μέτρα του. Στη διεθνή σκηνή, η συμπεριφορά του δεν είναι λιγότερο αδιάντροπη. Υποδαυλίζει τις διαφορές με την Ελλάδα, την Κύπρο, ακόμη και την Αρμενία για να διεγείρει το εθνικιστικό αίσθημα στην Τουρκία. Εργαλειοποιεί την ουκρανική σύγκρουση και μπλοκάρει την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ για να καταστεί απαραίτητος για τον Πούτιν. Χρησιμοποιεί τη σχεδόν απόλυτη εξουσία του για να αποτρέψει την κριτική και να χαλιναγωγήσει τα μέσα ενημέρωσης», αναφέρει το περιοδικό.