ΚΟΣΜΟΣ

Φλωρεντία: Δήμαρχος «κομάντο» τα βάζει με ακτιβιστές που βανδάλισαν το Palazzo Vecchio

O δήμαρχος της Φλωρεντίας τα βάζει με κλιματικούς ακτιβιστές
O δήμαρχος της Φλωρεντίας τα βάζει με κλιματικούς ακτιβιστές

Ο δήμαρχος της Φλωρεντίας Ντάριο Ναρντέλα παρενέβη προσωπικά για να σταματήσει τους ακτιβιστές για το κλίμα καθώς ψέκαζαν με μπογιά την πρόσοψη του Palazzo Vecchio, έδρα του δημαρχείου, την Παρασκευή το πρωί.

Ο δήμαρχος της Φλωρεντίας Ντάριο Ναρντέλα παρενέβη προσωπικά για να σταματήσει ακτιβιστές για το κλίμα την ώρα που ψέκαζαν με μπογιά την πρόσοψη του Palazzo Vecchio, έδρα του δημαρχείου, το πρωί της Παρασκευής (17/3)

Ο Nαρντέλα βρισκόταν στην περιοχή εκείνη την ώρα και αντέδρασε αφού είδε αστυνομικούς να τρέχουν πίσω από τους ακτιβιστές, που συνδέονται με την ομάδα Ultima Generazione, καθώς πραγματοποιούσαν την τελευταία από μια σειρά ενεργειών με στόχο την ευαισθητοποίηση για την κλιματική κρίση.

Δύο ακτιβιστές, ηλικίας 23 και 32 ετών, συνελήφθησαν από την αστυνομία, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων ANSA, και ο Nαρντέλα έλαβε μέρος στη συνέχεια στον καθαρισμό της μπογιάς από το κτήριο.

Χαρακτηρίζοντας τους ακτιβιστές «βάρβαρους», ο δήμαρχος έγραψε στο Twitter: «Η επίθεση στην τέχνη, τον πολιτισμό και την ομορφιά, που είναι αβοήθητα μπροστά στη βία και δημιουργούνται για το καλό της ανθρωπότητας, δεν μπορεί ποτέ να δικαιολογήσει τη μάχη για έναν σκοπό, ακόμη και τον πιο αποδεκτό».

Και πρόσθεσε με νέα του ανάρτηση «Σχετικά με το θέμα του περιβάλλοντος και της ξηρασίας, καταναλώθηκαν περισσότερα από 5.000 λίτρα νερού για να καθαριστεί το Palazzo Vecchio από την...περιβαλλοντική δράση. Πέντε χιλιάδες.»

Τους τελευταίους μήνες, ακτιβιστές για το κλίμα στην Ιταλία έχουν πραγματοποιήσει μια σειρά από δράσεις στη Ρώμη και το Μιλάνο, από το κόλλημα των χεριών τους σε διάσημα έργα τέχνης μέχρι τη δημιουργία οδοφραγμάτων.

Ακτιβιστές έγιναν πρόσφατα πρωτοσέλιδο επειδή ψέκασαν με μπογιά την ιταλική Γερουσία, πέταξαν αλεύρι στο αυτοκίνητο του Άντι Γουόρχολ στο Μιλάνο και έριξαν σούπα μπιζελιού σε ένα αριστούργημα του Βαν Γκογκ στη Ρώμη. Πέρυσι κόλλησαν στο προστατευτικό τζάμι μπροστά από το Primavera του Botticelli στη γκαλερί Uffizi της Φλωρεντίας.