ΚΟΣΜΟΣ

Εκτός κλίματος ο Καλίν, επιτέθηκε στον Μενέντεζ: Έχτισε καριέρα κατηγορώντας την Τουρκία

Εκτός κλίματος ο Καλίν, επιτέθηκε στον Μενέντεζ: Έχτισε καριέρα κατηγορώντας την Τουρκία
AP Photo

Ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραΐμ Καλίν, προχώρησε σε σκληρούς χαρακτηρισμούς σε βάρος του Αμερικανού γερουσιαστή, Ρόμπερτ Μενέντεζ, δείχνοντας να μην αποδέχεται τη μεταστροφή κλίματος που υπάρχει στην Άγκυρα το τελευταίο διάστημα.

Παρά την εξομάλυνση που παρατηρείται στις ελληνοτουρκικές σχέσεις το τελευταίο διάστημα, και την εξαιρετικά ήπια ρητορική που έχει υιοθετήσει η Άγκυρα, φαίνεται πως υπάρχουν αξιωματούχοι του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που δεν ενστερνίζονται αυτή την τακτική. Ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις του Ιμπραΐμ Καλίν, ο οποίος επιτέθηκε στον Αμερικανό Γερουσιαστή, Ρόμπερτ Μενέντεζ, αναφέροντας ότι έχει «στήσει την καριέρα του με στόχο το να εναντιωθεί στην Τουρκία».

«Πρέπει να βρεθεί μια άλλη φόρμουλα, δεν ξέρω ποια θα είναι αυτή η φόρμουλα, είναι εσωτερικό θέμα των ΗΠΑ», είπε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ, Μανώλης Κωστίδης. Η φόρμουλα στην οποία αναφέρθηκε ο Καλίν, αφορά στο να ξεμπλοκάρει το πρόγραμμα των F-16 και να μην συνδέονται με την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

«Υπάρχουν κάποιοι στο Κογκρέσο που θέλουν να εξαρτήσουν το πρόγραμμα (σ.σ. των F-16) από την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. Όπως ο Ρόμπερτ Μενέντεζ, ο οποίος τα τελευταία 1 -2 χρόνια έχτισε την μια καριέρα που έχει, με στόχο μόνο να εναντιωθεί κατά της Τουρκίας. Εκείνος δηλώνει πως με οποιοδήποτε τρόπο δεν θα εγκρίνει την πώληση. Είναι πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων. Πρέπει να βρεθεί μια άλλη φόρμουλα, δεν ξέρω ποια θα είναι αυτή η φόρμουλα, είναι εσωτερικό θέμα των ΗΠΑ», ήταν τα λόγια του.

«Στις συναντήσεις μου στη Γερουσία, ο Μενέντεζ απέφυγε να συναντηθεί μαζί μας. Το κάνει συνέχεια αυτό. Εχουν γίνει προσπάθειες και από την πρεσβεία μας», πρόσθεσε.

Κλείνοντας, σχολίασε πως «Σε όλους του άλλους που συναντηθήκαμε είπαμε «εάν θέσετε ως όρο τη Σουηδία και τη Φινλανδία, κάνετε ένα λογικό λάθος. Πρόκειται για δύο διαφορετικά ζητήματα. Διαχωρίστε το ένα από το άλλο. Αλλά αν προσπαθήσετε να το χρησιμοποιήσετε ως μοχλό πίεσης κατά της Τουρκίας, θα έρθω σε σας με αντιπρόταση. Τι θα κάνετε αν σας πω ότι δεν θα εγκρίνουμε τη Σουηδία μέχρι να εγκρίνετε τα F-16;» Σε αυτό το σημείο δεν έχουν απάντηση. Μην ασκείτε πίεση στην Τουρκία φέρνοντας μαζί άσχετα θέματα. Αυτό δεν θα λειτουργήσει. Ασκήστε πίεση και τότε εμείς θα βρούμε άλλη διέξοδο».