ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: H στιγμή που ο blogger παρέλαβε την προτομή βόμβα - Ποια είναι η 26χρονη που συνελήφθη

Ρωσία: H στιγμή που ο blogger παρέλαβε την προτομή βόμβα - Ποια είναι η 26χρονη που συνελήφθη

Ρωσία: Η Ρωσική Ερευνητική Επιτροπή ανακοίνωσε ότι συνελήφθη η Ντάρια Τρεπόβα, ύποπτη για τη δολοφονία του ειδικού σε στρατιωτικά θέματα μπλόγκερ Βλάντλεν Τατάρσκι στην Αγία Πετρούπολη. Σοκάρει η στιγμή που παρέλαβε τη βόμβα

Η Ρωσική Ερευνητική Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα ότι συνελήφθη η Ντάρια Τρεπόβα, ύποπτη για τη δολοφονία του ειδικού σε στρατιωτικά θέματα μπλόγκερ Βλάντλεν Τατάρσκι, σε καφέ της Αγίας Πετρούπολης χθες Κυριακή. Νωρίτερα σήμερα έγινε γνωστό ότι το υπουργείο Εσωτερικών της Ρωσίας ενέταξε το όνομα μιας γυναίκας στην λίστα με τους καταζητούμενους, την οποία ρωσικά Μέσα Ενημέρωσης κατονομάζουν ως ύποπτη για τη δολοφονία του Βλάντλεν Τατάρσκι.

Η Ντάρια Τρεπόβα συνελήφθη σε ένα νοικιασμένο διαμέρισμα στην Αγία Πετρούπολη ως ύποπτη για την εκτέλεση της δολοφονίας. Ο σύντροφός της, Ντμίτρι Ρίλοφ, επέμεινε οτι η σύλληψή της ήταν «στημένη». Σε βίντεο που κυκλοφόρησε, η 26χρονη κοπέλα, κάτοικος Αγίας Πετρούπολης που είχε συλληφθεί προηγουμένως για συμμετοχή σε αντιπολεμικές συγκεντρώσεις, φαίνεται να μπαίνει στο καφέ κρατώντας ένα κουτί που περιείχε το μοιραίο αγαλματίδιο με 450 γραμμάρια TNT - λίγα λεπτά πριν εκραγεί .

H Τρεπόβα

Το ρωσικό υπουργείο Εσωτερικών είχε ονομάσει σήμερα το πρωί την Tρεπόβα στη λίστα καταζητούμενων της Ρωσίας ως ύποπτη για τη δολοφονία του Tατάρσκιι και συνελήφθη λίγες ώρες από την έκδοση εντάλματος σύλληψης. Ο σύντροφός της Ντμίτρι Ρίλοφ, πάνω κάτω στην ηλικία της και μέλος του λεγόμενου Ρωσικού Απελευθερωτικού Στρατού - επέμεινε ότι την «παγίδευσαν».

Ο Ρίλοφ, ο οποίος είχε κρατηθεί στο παρελθόν σε αντιπολεμικές συγκεντρώσεις στη Ρωσία, είπε σήμερα: «Πιστεύω ότι έστησαν πλεκτάνη στη γυναίκα μου. Είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι δεν θα μπορούσε ποτέ να κάνει κάτι τέτοιο με τη θέλησή της. Ναι, με την Ντάρια δεν υποστηρίζουμε πραγματικά τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά πιστεύουμε ότι τέτοιες ενέργειες είναι απαράδεκτες.

«Είμαι 100% σίγουρος ότι ποτέ δεν θα είχε συμφωνήσει σε κάτι τέτοιο αν το γνώριζε». Σύμφωνα με τον ίδιο, «παρανόησε εντελώς τον σκοπό» του αγαλματιδίου που έδωσε στον Τατάρσκι. Στο καφέ όπου βρισκόταν το θύμα εξερράγη βόμβα με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ο ίδιος και να τραυματιστούν 32 άνθρωποι, εκ των οποίων οι δέκα σοβαρά.

Μυστήριο με τη δεύτερη ύποπτη

Το μυστήριο πύκνωσε περισσότερο αφού οι Ρώσοι ερευνητές είπαν ότι είχαν ταυτοποιήσει μια δεύτερη γυναίκα ύποπτη, τη Μαρία Γιαράν, 40 ετών, ως εμπλεκόμενη στην έκρηξη. Σύμφωνα με πληροφορίες, νοσηλεύεται στο νοσοκομείο της Αγίας Πετρούπολης μετά τη βομβιστική επίθεση. Μάρτυρες είπαν ότι η Tρεπόβα έκανε ερωτήσεις και αντάλλαξε παρατηρήσεις με τον Tατάρσκι κατά τη διάρκεια της συζήτησης μέσα στο καφέ.

Μια μάρτυρας, είπε ότι η γυναίκα είπε στον Tατάρσκι ότι είχε φτιάξει μια προτομή του blogger αλλά ότι οι φρουροί της ζήτησαν να την αφήσει στην πόρτα, υποψιαζόμενοι ότι θα μπορούσε να ήταν βόμβα. Αστειεύτηκαν και γέλασαν, και μετά πήγε στην πόρτα, άρπαξε την προτομή και την παρουσίασε στον Τατάρσκι. Εικόνες από το εσωτερικό του καφέ φαίνεται να δείχνουν την Tρεπόβα να του δίνει μια προτομή του πριν αρχίσει να περπατά πίσω στη θέση της.

«Ο Τατάρσκι τη σταμάτησε και της ζήτησε να καθίσει δίπλα του», ισχυρίστηκε ένας μάρτυρας, προσθέτοντας ότι είπε ότι ήταν ντροπαλή και δεν ήθελε να καθίσει πολύ κοντά του. Η Trepova είχε εισιτήριο για πτήση από το αεροδρόμιο Pulkova στην Αγία Πετρούπολη χθες το βράδυ μετά την έκρηξη, αλλά δεν εμφανίστηκε, αναφέρει η Izvestia.

Η κατεύθυνση της πτήσης δεν αναφέρθηκε, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες στόχευε να φτάσει στη Γεωργία μέσω Τουρκίας. Οι ερευνητές έκαναν έρευνα στο διαμέρισμα της Tρεπόβα, αλλά δεν βρέθηκε τίποτα , ενώ η μητέρα της φέρεται να μεταφέρθηκε σε αστυνομικό τμήμα. Πρώην εργαζόμενη σε κατάστημα στην Αγία Πετρούπολη η Τρεπόβα φέρεται να έφαγε πρωινό με τον φίλο της χθες.

Μετά την έκρηξη, φέρεται να έστειλε μήνυμα στο φίλο της: «Θα μπορούσα να είχα πεθάνει εκεί, θα προτιμούσα να είχα πεθάνει εκεί, μου την έχουν στήσει». Ανώτερος Ρώσος αξιωματούχος κατηγόρησε την Ουκρανία για την επίθεση, χωρίς να δώσει στοιχεία για να στηρίξει τον ισχυρισμό του. Σύμβουλος του ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, από την άλλη, έκανε λόγο για «εγχώρια τρομοκρατία» η οποία καταστρέφει τη Ρωσία.

Ο Τατάρσκι, το πραγματικό όνομα του οποίου ήταν Μαξίμ Φομίν, είχε περισσότερους από 560.000 ακόλουθους στο Telegram και ήταν ένας από τους πιο διακεκριμένους μπλόγκερ για στρατιωτικά θέματα, που υπερασπιζόταν την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αν και συχνά κατηγορούσε τα ανώτερα στελέχη του ρωσικού στρατού. Το TASS, επικαλούμενο ανώνυμη πηγή, μετέδωσε ότι η βόμβα ήταν κρυμμένη σε ένα μικρό αγαλματίδιο το οποίο δόθηκε στον Τατάρσκι κατά την ομιλία του που εκφώνησε στο καφέ.