ΚΟΣΜΟΣ

Παγοθύελλα στον Kαναδά: Τουλάχιστον δύο νεκροί και μαζικά μπλακ άουτ - Εικόνες καταστροφής

Εικόνες καταστροφής στο Μόντρεαλ
Εικόνες καταστροφής στο Μόντρεαλ

Δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και περισσότεροι από ένα εκατομμύριο έμειναν χωρίς ρεύμα στις δύο πιο πυκνοκατοικημένες επαρχίες του Καναδά, μετά από παγοθύελλα

Δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και περισσότεροι από ένα εκατομμύριο έμειναν χωρίς ρεύμα την Πέμπτη (6/4) από μια σφοδρή παγοθύελλα που έπληξε τις δύο πιο πυκνοκατοικημένες επαρχίες του Καναδά ενόψει του εορταστικού Σαββατοκύριακου.

Πεσμένα δέντρα έκλεισαν δρόμους και κατέστρεψαν καλώδια ηλεκτρικού ρεύματος. Η καταιγίδα έπληξε το Κεμπέκ και το Οντάριο, τις δύο πολυπληθέστερες επαρχίες του Καναδά, αλλά ήταν το Κεμπέκ που υπέστη το μεγαλύτερο μέρος των καταστροφών, με αποτέλεσμα μια μεγάλη διακοπή ρεύματος, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο. Οι δύο περιοχές αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το ήμισυ του συνολικού πληθυσμού των 39 εκατομμυρίων του Καναδά.

Οι αρχές κάλεσαν τους ανθρώπους να μείνουν μακριά από κατεστραμμένα καλώδια ηλεκτρικού ρεύματος και να αποφύγουν να περπατούν σε δασώδεις περιοχές όπου μπορεί να ανατραπούν δέντρα φορτωμένα με πάγο. Ένας κάτοικος του Οντάριο σκοτώθηκε από πτώση δέντρου την Τετάρτη, ενώ ένας άνδρας 60 ετών πέθανε το πρωί της Πέμπτης, όταν καταπλακώθηκε από ένα κλαδί που προσπαθούσε να κόψει στην αυλή του, περίπου 60 χιλιόμετρα δυτικά του Μόντρεαλ.

Σχεδόν ένα εκατομμύριο πελάτες έμειναν χωρίς ρεύμα το απόγευμα της Πέμπτης και είναι η μεγαλύτερη διακοπή ρεύματος στο Κεμπέκ μετά από μια παγοθύελλα το 1998 που προκάλεσε χάος στην επαρχία για αρκετές εβδομάδες. Ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό, ο οποίος βρισκόταν στο Μόντρεαλ, περιέγραψε την κατάσταση ως μια πολύ δύσκολη στιγμή για τους κατοίκους του Μόντρεαλ και για τους ανθρώπους σε όλη την περιοχή που έχουν πληγεί από την παγοθύελλα.

«Είναι μια πολύ δύσκολη στιγμή…η διακοπή ρεύματος για τόσους πολλούς ανθρώπους, τα δέντρα που πέφτουν, τα κτήρια και τα αυτοκίνητα και οτιδήποτε άλλο, είναι φυσικά λόγος συνεχιζόμενης ανησυχίας», είπε ο Τριντό στους δημοσιογράφους.

Τα συνεργεία του δρόμου εξακολουθούσαν να εργάζονται το απόγευμα της Πέμπτης για να καθαρίσουν τους δρόμους από τα συντρίμμια. Τα κέντρα έκτακτης ανάγκης υποδέχτηκαν κατοίκους χωρίς ρεύμα, ενώ οι θερμοκρασίες κυμάνθηκαν γύρω στο μηδέν. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό του Κεμπέκ, Francois Legault, γεγονότα όπως αυτό θα μπορούσαν να γίνουν πιο συχνά τα επόμενα χρόνια λόγω της κλιματικής αλλαγής.