SOS από επιστήμονες για έντονα καιρικά φαινόμενα

Κλιματική αλλαγή: Ορισμένα κλιματικά μοντέλα αυξάνουν την πιθανότητα αργότερα φέτος για ένα ακραίο, ή «σούπερ Ελ Νίνιο», το οποίο θα χαρακτηρίζεται από πολύ υψηλές θερμοκρασίες σε μια κεντρική περιοχή του Ειρηνικού γύρω από τον ισημερινό.
SOS από επιστήμονες για έντονα καιρικά φαινόμενα
Getty Images
5'

Κλιματικά μοντέλα σε όλο τον κόσμο συνεχίζουν να προειδοποιούν για ένα πιθανόΕλ Νίνιο στο τέλος του 2023 - ένα φαινόμενο με άνοδο της θερμοκρασίας στον Ειρηνικό ωκεανό που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καταστροφικών καιρικών φαινομένων.

Σύμφωνα με τον Guardian, ορισμένα μοντέλα αυξάνουν την πιθανότητα αργότερα φέτος για ένα ακραίο, ή «σούπερ Ελ Νίνιο», το οποίο θα χαρακτηρίζεται από πολύ υψηλές θερμοκρασίες σε μια κεντρική περιοχή του Ειρηνικού γύρω από τον ισημερινό.

Το τελευταίο ακραίο φαινόμενο Ελ Νίνιο εκδηλώθηκε το 2016 με την θερμοκρασία να σκαρφαλώνει στα υψηλότερα καταγεγραμμένα επίπεδα προκαλώντας πλημμύρες, ξηρασίες και επιδημίες.

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία της Αυστραλίας σε ενημέρωση ανέφερε ότι τα μοντέλα που έχει ερευνήσει μαζί με εκείνα από τις μετεωρολογικές υπηρεσίες της Μεγάλης Βρετανίας, της Ιαπωνίας και της Κίνας, έδειξαν ότι μέχρι τον Αύγουστο οι θερμοκρασίες στην επιφάνεια της θάλασσας θα φτάσουν σε επίπεδα Ελ Νίνιο.

Όμως τόσο η υπηρεσία όσο και κλιματολόγοι προειδοποίησαν ότι οι προβλέψεις κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου του νοτίου ημισφαιρίου δεν είναι τόσο αξιόπιστες και θα πρέπει να «αντιμετωπίζονται με κάποια επιφύλαξη».

Η υπηρεσία πάντως αναφέρει ότι υπάρχουν 50% πιθανότητα ανάπτυξης Ελ Νίνιο πριν από το τέλος του έτους.

Τα χαρακτηριστικά του Ελ Νίνιο

Ένα χαρακτηριστικό του Ελ Νίνιο είναι η αύξηση της θερμοκρασίας της επιφάνειας της θάλασσας κατά τουλάχιστον 0,8 C πάνω από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο σε μια περιοχή του κεντρικού ισημερινού Ειρηνικού. Τα ακραία φαινόμενα Ελ Νίνιο χαρακτηρίζονται από θερμοκρασίες 2C πάνω από το μέσο όρο.

Αρκετές από τις προβλέψεις υποδηλώνουν ότι οι θερμοκρασίες θα μπορούσαν να φτάσουν τόσο ψηλά μέχρι τον Οκτώβριο, αλλά οι επιστήμονες ζήτησαν και πάλι προσοχή με τα αποτελέσματα.

Ο Δρ. Μάικ Μακφάντεν, ανώτερος ερευνητής στην Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ, είπε ότι ιστορικά το Ελ Νίνιο τείνει να εμφανίζεται κάθε τέσσερα περίπου χρόνια.

«Είναι ώρα για το επόμενο. Ωστόσο, οι προβλέψεις εμφανίζουν τεράστια απόκλιση», είπε.

Είπε ότι τα μεγάλα Ελ Νίνιο τείνουν να εμφανίζονται κάθε 10 έως 15 χρόνια και έτσι θα ήταν «πολύ ασυνήθιστο» να δούμε ένα τόσο σύντομα μετά το τελευταίο μεγάλο του 2015 και του 16.

«Ακόμα κι έτσι, η φύση έχει τον τρόπο να μας εκπλήσσει, ακριβώς όταν νομίζουμε ότι τα ξέρουμε όλα», είπε.

«Τα πραγματικά μεγάλα φαινόμενα Ελ Νίνιο επηρεάζουν ολόκληρο τον πλανήτη με ακραίες ξηρασίες, πλημμύρες, καύσωνες και καταιγίδες. Αν συμβεί, θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι. Θα μπορούσε, όμως, και να αποδυναμωθεί. Θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και προετοιμασμένοι για όλα τα ενδεχόμενα».

Η Κάθριν Γκάντερ, κλιματολόγος δήλωσε: «Αυτή την εποχή του χρόνου οι προβλέψεις είναι επίφοβες, όμως βλέπουμε ότι τα διεθνή κλιματικά μοντέλα συμφωνούν στις προβλέψεις τους για άνοδο της θερμοκρασίας σε επίπεδα Ελ Νίνιο».

Η υπηρεσία παρακολουθεί επίσης τις θερμοκρασίες στον Ινδικό Ωκεανό, όπου υπάρχει «ελαφρώς αυξημένος κίνδυνος» εμφάνισης συνθηκών που τείνουν να προκαλούν ξηρότερες συνθήκες στα νοτιοανατολικά και κεντρικά τμήματα της χώρας, ενισχύοντας τις επιπτώσεις του Ελ Νίνιο.

Όπως εξήγησε η Κάθριν Γκάντερ, στην Αυστραλία η ισχύς ενός Ελ Νίνιο δεν ταιριάζει απαραίτητα με την ένταση των επιπτώσεων. Παράλληλα ανέφερε: «Κατά τη διάρκεια του Ελ Νίνιο, συνήθως βλέπουμε μειωμένες βροχοπτώσεις στην ανατολική Αυστραλία στη διάρκεια του χειμώνα και της άνοιξης, αλλά και αυξημένες θερμοκρασίες στα νοτιότερα δύο-τρίτα της χώρας».

Αυτές οι συνθήκες αύξησαν τον κίνδυνο πυρκαγιών και καύσωνα, είπε.

Μελέτες έχουν δείξει ότι όσο συνεχίζεται η άνοδος των παγκόσμιων θερμοκρασιών, αυξάνονται και οι πιθανότητες να βιώσει ο κόσμος ακραία φαινόμενα Ελ Νίνιο. Στην Αυστραλία, το Ελ Νίνιο αυξάνει τον κίνδυνο ξηρασίας, καύσωνα και πυρκαγιές στα ανατολικά της χώρας και την μαζική λεύκανση των κοραλλιών στον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο.

Σε όλο τον κόσμο, προηγούμενα Ελ Νίνιο έχουν αυξήσει τις μέσες παγκόσμιες θερμοκρασίες σε επίπεδα ρεκόρ και έχουν συνδεθεί με πλημμύρες και κατολισθήσεις στην Κεντρική Αμερική, ξηρασίες στη Νότια Αμερική και απουσία ή καθυστέρηση μουσώνων στην Ινδία. Το ισχυρότερο Ελ Νίνιο που καταγράφηκε αυτόν τον αιώνα, από το 2015 έως το 2016, συνδέθηκε με επιδημίες σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της χολέρας και του Δάγκειου Πυρετού.

Ασφαλείς προβλέψεις

Ο ΜακΦέιντεν και άλλοι επιστήμονες επισημαίνουν ότι το 2014 υπήρχαν πρώιμες προβλέψεις για ένα ισχυρό Ελ Νίνιο που τελικά διαψεύστηκαν, ωστόσο το πιο ισχυρό Ελ Νίνιο ξεκίνησε την επόμενη χρονιά, σύμφωνα με τον Άγκους Σαντόσο, ο οποίος είναι ειδικός για τις κλιματικές μεταβολές στον Ειρηνικό στο Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας.

Ο Σαντόσο είπε ότι από τότε που οι προβλέψεις έγιναν πιο αξιόπιστες, στη δεκαετία του 1950 υπήρξαν μόνο τρία φαινόμενα Ελ Νίνιο, 1982-83, 1997-98 και 2015-16. Μερικοί επιστήμονες θεώρησαν επίσης ένα Ελ Νίνιο του 1972 έως το 1973 ως ακραίο γεγονός.

Ο Σαντόσο σημείωσε στον Guardian,«οι προβλέψεις δείχνουν πως το πιθανότερο είναι να έχουμε ένα Ελ Νίνιο, όμως θα πρέπει να περιμένουμε λίγο ακόμη για να δούμε αν θα είναι αδύναμο ή ισχυρό».

Επίσης τόνισε ότι πρέπει να προετοιμαστούμε για το σενάριο ενός ακραίου Ελ Νίνιο, αλλά τα μοντέλα θα είναι πιο ακριβή μέχρι τον Ιούνιο.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή