ΚΟΣΜΟΣ

Χάος στο Σουδάν: Πυροβολισμοί και συγκρούσεις - Διεθνής ανησυχία

Χάος στο Σουδάν: Πυροβολισμοί και συγκρούσεις - Διεθνής ανησυχία
AP

Στρατιωτικά αεροπλάνα πετούν πάνω από το Χαρτούμ, ενώ καπνός φαίνεται να υψώνεται από κτίρια κοντά στο αεροδρόμιο

Σφοδρά πυρά ακούγονται στην πρωτεύουσα του Σουδάν, το Χαρτούμ, καθώς ξεσπούν συγκρούσεις μεταξύ του σουδανικού στρατού και των παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (RSF).

Η RSF δήλωσε ότι είχε πάρει τον έλεγχο του προεδρικού μεγάρου, της κατοικίας του αρχηγού του στρατού και του διεθνούς αεροδρομίου του Χαρτούμ το Σάββατο σε μια προφανή απόπειρα πραξικοπήματος καθώς ξέσπασαν συγκρούσεις με τον στρατό.

Πλάνα βίντεο δείχνουν στρατιωτικά αεροπλάνα να πετούν πάνω από την πόλη, ενώ καπνός φαίνεται να υψώνεται από κτίρια κοντά στο αεροδρόμιο.

Αυτόπτης μάρτυρας του Reuters είπε ότι είδαν τεθωρακισμένα οχήματα να αναπτύσσονται στους δρόμους και άκουσαν τον ήχο του βαρέως οπλισμού κοντά στο αρχηγείο του στρατού και των RSF.

Η σύγκρουση ακολουθεί ημέρες έντασης μεταξύ του στρατού και των ισχυρών RSF, οι οποίες προκάλεσαν ανησυχίες για μια αντιπαράθεση.

Το ρήγμα μεταξύ των δυνάμεων ήρθε στην επιφάνεια την Πέμπτη, όταν ο στρατός δήλωσε ότι οι πρόσφατες κινήσεις των RSF έγιναν χωρίς συντονισμό και ήταν παράνομες.

Οι γιατροί είπαν ότι σημειώθηκαν συγκρούσεις σε κατοικημένες γειτονιές και άμαχοι τραυματίστηκαν.

Συγκρούσεις σημειώθηκαν επίσης στα κεντρικά γραφεία της κρατικής τηλεόρασης του Σουδάν, δήλωσε ένας παρουσιαστής που εμφανίστηκε στην οθόνη για λίγο.

Διεθνής ανησυχία

Η Αίγυπτος, ένα από τα αραβικά κράτη με τη μεγαλύτερη επιρροή, εξέφρασε σοβαρή ανησυχία για τις συγκρούσεις και κάλεσε όλα τα μέρη να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών.

Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Σουδάν, Τζον Γκόντφρεϊ, δήλωσε ότι η κλιμάκωση των εντάσεων στις άμεσες μάχες είναι «εξαιρετικά επικίνδυνη» και κάλεσε επειγόντως την ανώτερη ηγεσία να σταματήσει τις συγκρούσεις. Ο ίδιος και το προσωπικό της πρεσβείας είχαν βρει καταφύγιο στη θέση τους.

Ο στρατός δήλωσε ότι οι RSF προσπάθησαν να επιτεθούν στα στρατεύματά τους σε διάφορες θέσεις, αφού αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν σφοδρά πυρά σε πολλά μέρη της χώρας, αυξάνοντας τους φόβους για μια πλήρη σύγκρουση.

Οι RSF, οι οποίοι σύμφωνα με αναλυτές είναι 100.000 άνδρες, δήλωσαν ότι οι δυνάμεις τους δέχθηκαν επίθεση πρώτα από τον στρατό.

Μια παρατεταμένη αντιπαράθεση μεταξύ των RSF και του στρατού θα μπορούσε να επιδεινώσει σημαντικά την κατάσταση ασφαλείας σε μια τεράστια χώρα που ήδη αντιμετωπίζει οικονομική κατάρρευση και εξάρσεις φυλετικής βίας.

Τα πολιτικά κόμματα που είχαν υπογράψει μια αρχική συμφωνία κατανομής της εξουσίας με τον στρατό και τις RSF τους κάλεσαν να σταματήσουν τις εχθροπραξίες. Η ρωσική πρεσβεία ζήτησε επίσης τον τερματισμό της βίας.

Οι RSF, οι οποίοι μαζί με τον στρατό ανέτρεψαν τον επί μακρόν κυβερνώντα δικτάτορα Ομάρ αλ-Μπασίρ το 2019, άρχισαν να αναδιατάσσουν μονάδες στο Χαρτούμ και αλλού εν μέσω συνομιλιών τον περασμένο μήνα για την ενσωμάτωσή τους στον στρατό στο πλαίσιο ενός μεταβατικού σχεδίου που θα οδηγούσε σε νέες εκλογές.