ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΗ ΟΔΗΓΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ - ΕΚΚΛΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΠΟΚΛΙΜΑΚΩΣΗ

ΚΟΣΜΟΣ

Χάος στο Σουδάν: Κλιμακώνεται η ένταση μεταξύ στρατού και παραστρατιωτικών - Τρεις άμαχοι νεκροί

Χάος στο Σουδάν: Κλιμακώνεται η ένταση μεταξύ στρατού και παραστρατιωτικών - Τρεις άμαχοι νεκροί
AP Photo

Στο χάος βυθίζεται το Σουδάν καθώς κλιμακώνεται η ένταση των συγκρούσεων μεταξύ στρατού και παραστρατιωτικών – Τρεις άμαχοι τα πρώτα θύματα – Διεθνής ανησυχία ότι θα γενικευθούν οι συγκρούσεις

Παγκόσμια ανησυχία έχουν προκαλέσει οι συγκρούσεις που μαίνονται μεταξύ του στρατού και των παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (RSF) στο Σουδάν.

Πυροβολισμοί και εκρήξεις ακούγονται στην πρωτεύουσα της χώρας, το Χαρτούμ, ενώ τρεις άμαχοι – σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες – έχουν χάσει την ζωή τους.

Ο στρατός του Σουδάν ανακοίνωσε ότι η παραστρατιωτική οργάνωση των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (RSF) αποπειράθηκε σήμερα (15.04.2023) να επιτεθεί σε διάφορες θέσεις των στρατευμάτων του. Από την πλευρά της, η RSF υποστηρίζει ότι οι δυνάμεις του σουδανικού στρατού είναι αυτές που προκάλεσαν τις συγκρούσεις που γενικεύονται σε όλη τη χώρα.

Την ίδια στιγμή, ο εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων του Σουδάν δήλωσε στη διάρκεια μιας συνέντευξης του στην τηλεόραση Al Jazeera Mubasher TV ότι ο στρατός θα αντιδράσει σε οποιεσδήποτε «ανεύθυνες» ενέργειες, καθώς οι δυνάμεις του συγκρούονται με τις παραστρατιωτικές Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (RSF) σε αρκετές περιοχές της πρωτεύουσας Χαρτούμ, αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Ο ταξίαρχος Νάμπιλ Αμπντάλα δήλωσε στη συνέντευξη ότι μερικοί πολιτικοί προσπαθούν να πολιτικοποιήσουν τον στρατό. Ο ίδιος είπε ότι οι δυνάμεις RSF είχαν ισχυρή παρουσία στην έδρα της κρατικής τηλεόρασης.

Σε ανακοίνωσή τους, οι δυνάμεις RSF ανέφεραν ότι έχουν τον έλεγχο το Προεδρικό Μέγαρο, την κατοικία του Αρχηγού του στρατού, στρατηγού Αμπντέλ Φατάχ αλ Μπουρχάν, των αεροδρομίων σε Χαρτούμ και Ελ Ομπέιντ, αλλά και της στρατιωτικής βάσης στην πόλη Μερόβε.

Εν τω μεταξύ, η Πολεμική Αεροπορία του Σουδάν διεξάγει επιχειρήσεις κατά των επιθέσεων των πανίσχυρων παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (RSF), με βίντεο από τις επιχειρήσεις να κάνουν τον γύρο των social media.

Ο διοικητής των RSF κατηγορεί τον στρατό για προσπάθεια πραξικοπήματος

Νωρίτερα, ο διοικητής των πανίσχυρων παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (RSF) στρατηγός Μοχάμεντ Χάμνταν Νταγκάλο, που είναι ευρύτερα γνωστός ως Χεμεντί, χαρακτήρισε τον αρχηγό του στρατού Αμπντέλ Φατάχ αλ Μπουρχάν ως εγκληματία, κατηγορώντας τον στρατό για τη διενέργεια πραξικοπήματος, σε μία σημερινή ζωντανή τηλεφωνική συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera που έχει την έδρα του στο Κατάρ.

Ο Χεμεντί είπε ότι οι στρατιώτες του οδηγήθηκαν στην πολεμική αντιπαράθεση, καθώς οι συγκρούσεις με τον στρατό ξέσπασαν σε όλη τη χώρα, μετά από ημέρες κλιμάκωσης της έντασης.

Κάλεσμα Μπλίνκεν για τον άμεσο τερματισμό της βίας

O Αμερικανός υπουργός των Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν ανέφερε σήμερα ότι ανησυχεί βαθιά σχετικά με τις αναφορές για την κλιμάκωση της βίας μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων του Σουδάν και της κύριας παραστρατιωτικής οργάνωσης των δυνάμεων RSF, ενώ κάλεσε για τον άμεσο τερματισμό των εχθροπραξιών.

«Βρισκόμαστε σε επαφή με την ομάδα της πρεσβείας μας στο Χαρτούμ, όλοι έχουν καταμετρηθεί επί του παρόντος», ανέφερε ο Μπλίνκεν σε μία ανάρτησή του στο Twitter. «Παροτρύνουμε όλους τους εμπλεκόμενους να σταματήσουν άμεσα τη βία και να αποφύγουν περαιτέρω κλιμάκωση της πολεμικής έντασης ή την κινητοποίηση δυνάμεων, αλλά να συνεχίσουν τις συνομιλίες για την επίλυση των σημαντικών ζητημάτων».

Οι παραστρατιωτικές Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (RSF) ανακοίνωσαν σήμερα ότι έχουν τον έλεγχο του προεδρικού μεγάρου, της κατοικίας του αρχηγού του στρατού, στρατηγού Αμπντέλ Φατάχ αλ Μπουρχάν, αλλά και του διεθνούς αεροδρομίου στο Χαρτούμ, σε μία προσπάθεια διενέργειας πραξικοπήματος.

Κάλεσμα του Ζοζέφ Μπορέλ για τον άμεσο τερματισμό της βίας

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας Ζοζέφ Μπορέλ κάλεσε σήμερα όλες τις εμπλεκόμενες δυνάμεις στην κλιμάκωση της βίας στο Σουδάν να σταματήσουν άμεσα την άσκηση βίας, αναφέροντας σε μία ανάρτησή του στο Twitter πως όλο το προσωπικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη χώρα είναι ασφαλές, ενώ έχει γίνει σχετική καταμέτρησή του.

Τα ΗΑΕ καλούν τις εμπλεκόμενες πλευρές στις συγκρούσεις να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) κάλεσαν σήμερα τις εμπλεκόμενες πλευρές στις συγκρούσεις στο Σουδάν να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να αποκλιμακώσουν την πολεμική ένταση, αλλά και να συνεργαστούν για τον τερματισμό της κρίσης μέσω διαλόγου, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων των ΗΑΕ.

Σύμφωνα με το ίδιο πρακτορείο, η πρεσβεία των ΗΑΕ στο Χαρτούμ παρακολουθεί “με μεγάλη ανησυχία τις εξελίξεις στο Σουδάν και έχει επιβεβαιώσει τη θέση των ΗΑΕ για τη σημασία της αποκλιμάκωσης, αλλά και τη συνεργασία για την εξεύρεση μιας ειρηνικής λύσης στην κρίση μεταξύ των εμπλεκόμενων πλευρών».

Αναστολή πτήσεων της EgyptAir προς και από το Χαρτούμ

Η κρατική αεροπορική εταιρία της Αιγύπτου EgyptAir ανακοίνωσε σήμερα ότι αναστέλλει τις πτήσεις της προς και από το Χαρτούμ για 72 ώρες, μετά το ξέσπασμα των πολεμικών συγκρούσεων στην πρωτεύουσα του Σουδάν.

Οι πολεμικές συγκρούσεις μεταξύ του στρατού του Σουδάν και των παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (RSF) ξέσπασαν σήμερα με πυροβολισμούς να ακούγονται σε αρκετές περιοχές του Χαρτούμ, ενώ μάρτυρες ανέφεραν πυροβολισμούς και στις γύρω πόλεις.

Η βρετανική πρεσβεία συμβουλεύει τους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους

H πρεσβεία της Βρετανίας στο Σουδάν συνιστά στους Βρετανούς πολίτες που βρίσκονται στη χώρα να παραμείνουν στα σπίτια τους, ανακοινώνοντας ότι παρακολουθεί στενά την κατάσταση, μετά την ανακοίνωση των παραστρατιωτικών ότι ελέγχουν το προεδρικό μέγαρο, αλλά και άλλες πόλεις.

«Παρακολουθούμε στενά την κατάσταση στο Χαρτούμ και σε άλλες περιοχές του Σουδάν, όπου έχουν ξεσπάσει πολεμικές συγκρούσεις», ανέφερε η πρεσβεία στο Twitter.

«Συμβουλεύουμε όλους τους Βρετανούς στο Σουδάν να παραμείνουν στα σπίτια τους και να παρακολουθούν τις ταξιδιωτικές οδηγίες μας για περισσότερες ενημερώσεις».

Η Σαουδική Αραβία ανησυχεί βαθιά για την κλιμάκωση της έντασης

Η Σαουδική Αραβία ανησυχεί βαθιά για την κλιμάκωση της έντασης και συγκρούσεις στο Σουδάν, ενώ καλεί τους εμπλεκόμενους να επιλέξουν τον διάλογο απέναντι στην πολεμική διαμάχη, όπως ανέφερε σήμερα σε μία ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών στο Ριάντ.

Ανακοίνωση του ΥΠΕΞ για το Σουδάν: Μην ταξιδεύετε στη χώρα

Ακολουθεί η ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών για την κατάσταση ασφαλείας στο Σουδάν:

«Το Υπουργείο Εξωτερικών λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση ασφαλείας στο Σουδάν, συνιστά στους Έλληνες πολίτες να αποφεύγουν τα μη απολύτως αναγκαία ταξίδια στη χώρα αυτή.

Παράλληλα συνιστάται στους Έλληνες πολίτες που βρίσκονται ήδη εκεί να ενημερώνονται τακτικά για τις εξελίξεις, να αποφεύγουν περιττές μετακινήσεις και να τηρούν τα μέγιστα δυνατά μέτρα ασφαλείας.

Η Ελλάδα δεν διαθέτει διπλωματική Αρχή στο Σουδάν, αρμόδια είναι η Πρεσβεία μας στο Κάιρο (τηλέφωνα επικοινωνίας (00202) 27955915, (00202) 27959443, (00202)27951074 και τηλέφωνο έκτακτης ανάγκης 00201 220940119)».

Σχετικές ειδήσεις