ΚΟΣΜΟΣ

Politico: Nέα έγγραφα «καίνε» την Καϊλή - Πήρε μερίδιο 100.000 ευρώ από αμοιβές συνεργατών;

H Eύα Καϊλή
H Eύα Καϊλή

Δεν είναι μόνο το Qatargate στο οποίο εμπλέκεται η Εύα Καϊλή γράφει στο κύριο άρθρο του το Politico. Aντιμετωπίζει επίσης έρευνα για ύποπτες πληρωμές σε 4 πρώην συνεργάτες της το διάστημα 2014-2020

Εκτός από το Qatargate, η Eύα Καϊλή είναι αντιμέτωπη με μια ακόμη έρευνα. Έγγραφα που περιήλθε στην κατοχή του POLITICO αποκαλύπτουν νέες λεπτομέρειες σχετικά με μια ξεχωριστή ποινική έρευνα που αντιμετωπίζει η Ελληνίδα ευρωβουλευτής σχετικά με φερόμενες δόλιες πληρωμές σε τέσσερις πρώην βοηθούς του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από το 2014 έως το 2020.

Η έρευνα εξετάζει την κα Καϊλή για τρεις πιθανές δόλιες δραστηριότητες: αν παραπλάνησε το Κοινοβούλιο σχετικά με την τοποθεσία και τις εργασιακές δραστηριότητες των βοηθών της· αν έκοψε τις αποζημιώσεις τους για «ψεύτικα» ταξίδια εργασίας που ενορχήστρωσε. και αν έλαβε επίσης μίζες από μέρος των μισθών τους, σύμφωνα με επιστολή της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας (EPPO) προς την Πρόεδρο του Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα, που είδε το POLITICO.

Μια άλλη Ελληνίδα Ευρωβουλευτής, η Μαρία Σπυράκη, συμμετείχε επίσης στην ίδια έρευνα. Οι ανακριτές την κατηγορούν ότι παραπλάνησε το θεσμό σχετικά με τις δραστηριότητες των βοηθών της και ότι τους είπε να καταθέσουν τα έξοδα για πλαστά ταξίδια εργασίας. Ωστόσο, τα έγγραφα δεν αναφέρουν ότι η Σπυράκη πήρε μίζες από μισθούς ή ψευδείς αποζημιώσεις.

Συνολικά, οι ανακριτές λένε ότι η Καϊλή χρωστάει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο «περίπου 100.000 ευρώ», σύμφωνα με άτομο που γνωρίζει την υπόθεση. Οι λεπτομέρειες προσφέρουν την πρώτη πραγματική εικόνα της έρευνας από τότε που δόθηκε στη δημοσιότητα τον Δεκέμβριο, λίγες μόνο μέρες αφότου η Εύα Καϊλή μπήκε στη φυλακή με την υποψία ότι ενεπλάκη σε ένα ακόμη μεγαλύτερο σκάνδαλο, το Qatargate - το φερόμενο κύκλωμα δωροδοκίας στο οποίο σύμφωνα με τους εισαγγελείς εμπλέκονται χώρες όπως π.χ. το Κατάρ και το Μαρόκο που κατηγορούνται ότι πλήρωναν τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Και με όλους τους υπόπτους του Qatargate να βρίσκονται πλέον εκτός φυλακής και χωρίς νέες συλλήψεις από τον Φεβρουάριο, η προσοχή στρέφεται τώρα στην υπόθεση απάτης. Οι ευρωβουλευτές στην επιτροπή νομικών υποθέσεων της Βουλής θα συζητήσουν την υπόθεση Καϊλή κεκλεισμένων των θυρών για πρώτη φορά σήμερα (25/4).

Η Καϊλή, η οποία μεταφέρθηκε σε κατ' οίκον περιορισμό νωρίτερα αυτόν τον μήνα, αντιμετωπίζει επί του παρόντος το αίτημα του εισαγγελέα για άρση της ασυλίας της — ένα προνόμιο που παρέχεται στους νομοθέτες της ΕΕ. Όμως η εισαγγελία της ΕΕ, η οποία διερευνά εγκληματικές απάτες που συνδέονται με κονδύλια της ΕΕ, υποστήριξε ότι η έρευνα εναντίον της είναι σε σταθερό έδαφος.

«Η τρέχουσα έρευνα αφορά έντονες υποψίες για επανειλημμένη απάτη και/ή άλλες σοβαρές παρατυπίες», δήλωσε η Ευρωπαϊκή Γενική Εισαγγελέας Laura Kövesi στην επιστολή που είδε το POLITICO, η οποία εστάλη στο Κοινοβούλιο τον Δεκέμβριο και ζητούσε να αφαιρεθεί η ασυλία τόσο της Καϊλή όσο και της Σπυράκη.

Η Καϊλή, μέσω δικηγόρου, είπε ότι έχει υποσχεθεί να επιστρέψει τα χρήματα που οφείλει και να συμμορφωθεί με οποιεσδήποτε συστάσεις. Η Σπυράκη είπε στο POLITICO ότι η υπόθεσή της δεν έχει καμία σχέση με την Καϊλή και επιβεβαίωσε ότι δεν έχει κατηγορηθεί ποτέ για μίζες. «Δεν έχω καμία διαφωνία για τον προϋπολογισμό με βάση την ευθύνη μου», είπε. «Έχω ήδη καταβάλει το σχετικό ποσό και έχω ήδη ζητήσει από τις υπηρεσίες να επανεκτιμήσουν οικονομικά την περίπτωσή μου».

Καταγγελίες για μίζες

Η Ευρωπαία εισαγγελέας δημοσιοποίησε την έρευνα για απάτη στις 15 Δεκεμβρίου, λίγες μέρες μετά τη σύλληψη της Καϊλή στις Βρυξέλλες σε σχέση με το Qatargate. Η ανακοίνωση κατονομάζει τόσο τον Καϊλή, που ανήκε στην κεντροαριστερή ομάδα Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, όσο και τη Σπυράκη, πρώην δημοσιογράφο και πρώην εκπρόσωπο του κεντροδεξιού ελληνικού κόμματος Νέα Δημοκρατία, που συνδέεται με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.

Η ανακοίνωση ήρθε την ίδια μέρα που η Kövesi έστειλε το αίτημά της για άρση ασυλίας στη Μέτσολα. Τα έγγραφα ανέφεραν επίσης τέσσερις πρώην συνεργάτες της Καϊλή και δύο πρώην βοηθούς της Σπυράκη ως δυνητικά συμμετέχοντες στα διάφορα σχήματα.

Ωστόσο, αξιωματούχοι πρόσφεραν δημοσίως λίγες λεπτομέρειες σχετικά με την έρευνα, σημειώνοντας μόνο ότι δεν είχε σχέση με την υπόθεση Qatargate, στην οποία συμμετέχει επίσης ο σύντροφος της Καϊλή, καθώς και αρκετοί άλλοι νυν και πρώην βουλευτές της ΕΕ.

Σύμφωνα με την επιστολή που περιήλθε στην κατοχή του POLITICO, η έρευνα της EPPO εξετάζει τόσο την Καϊλή όσο και τη Σπυράκη για παρατυπίες σχετικά με τη «σωματική παρουσία των βοηθών τους στον τόπο εργασίας» και «σχετικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τον χρόνο εργασίας».

Σύμφωνα με την ίδια επιστολή, μια άλλη γραμμή έρευνας έχει να κάνει με «πλαστές αποστολές, υποβολή ψευδών δικαιολογητικών και αδικαιολόγητες αποζημιώσεις για έξοδα αποστολής από τους διαπιστευμένους κοινοβουλευτικούς βοηθούς τους κατόπιν αιτήματος της κας Καϊλή και της κας Σπυράκη».

Η εισαγγελική έρευνα ακολουθεί έρευνα της υπηρεσίας καταπολέμησης της απάτης της ΕΕ, γνωστής ως OLAF, η οποία ολοκληρώθηκε στις 23 Νοεμβρίου του περασμένου έτους. Στη συνέχεια, η OLAF παρέπεμψε την υπόθεσή της στην EPPO, ανέφερε σε δήλωσή της τον Δεκέμβριο. Η OLAF είπε ότι θα αφήσει κάθε συνέχεια στο γραφείο της εισαγγελίας, αρνούμενη να σχολιάσει πέρα από τη δήλωσή της πριν από τέσσερις μήνες.

Αγώνας ασυλίας

Η υπόθεση μπλέκεται επίσηςμε τη μάχη για την άρση της ασυλίας της Καϊλή. Η ασυλία είναι ένα ειδικό προνόμιο που απολαμβάνουν οι ευρωβουλευτές, το οποίο αποσκοπεί στην προστασία τους από την αυθαίρετη δίωξη για όσα λένε ή κάνουν ως νομοθέτες της ΕΕ. Μπορεί να ακυρωθεί μετά από σύσταση της επιτροπής νομικών υποθέσεων και ψηφοφορία από όλους τους ευρωβουλευτές.

Η Βουλή τώρα ξεκινά αυτή τη διαδικασία για την Καϊλή, αφού την έχει ήδη ξεκινήσει για την κα Σπυράκη. Οι ευρωβουλευτές θα συζητήσουν την ασυλία της πρώτης στη συνεδρίαση της επιτροπής νομικών υποθέσεων την Τρίτη.

Ο Σπύρος Παππάς, δικηγόρος της Καϊλή, υποστήριξε ότι τυπικά, τέτοιες υποθέσεις απάτης κλείνουν αφού η OLAF ολοκληρώσει την έρευνά της - όπως έκανε με την Καϊλή - με τον νομοθέτη να αποπληρώνει ό,τι το γραφείο λέει ότι οφείλει. Αναρωτήθηκε επίσης πώς οι αξιωματούχοι θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν την άρση της ασυλίας για ενέργειες που εκτείνονται από το 2014.

«Δεν μπορεί κανείς να μην αμφισβητήσει τόσο τη νομιμότητα όσο και την ευκαιρία της πρωτοβουλίας που ανέλαβε η EPPO», είπε. «Η απάντηση μπορεί να δοθεί μόνο από το Γενικό Δικαστήριο της ΕΕ».