ΚΟΣΜΟΣ

Βασιλιάς Κάρολος: Οι υψηλοί προσκεκλημένοι στη δεξίωση στο Μπάκιγχαμ

Βασιλιάς Κάρολος: Οι υψηλοί προσκεκλημένοι στη δεξίωση στο Μπάκιγχαμ

Ξένοι βασιλείς, παγκόσμιοι ηγέτες και άλλοι αξιωματούχοι θα δώσουν το «παρών» στη στέψη του βασιλιά Καρόλου

Ο βασιλιάς Κάρολος και η Καμίλα υποδέχονται τους καλεσμένους τους στο Μπάκιγχαμ για τη λαμπερή δεξίωση που παραθέτουν λίγες ώρες πριν την τελετή στέψης.

Μεταξύ των καλεσμένων τους βρίσκονται ξένοι βασιλείς, παγκόσμιοι ηγέτες και άλλοι αξιωματούχοι που άρχισαν ήδη να καταφθάνουν στο παλάτι. Περίπου 100 αρχηγοί κρατών θα βρίσκονται στο Λονδίνο για την αυριανή τελετή, ενώ αναμένεται να παρευρεθούν διεθνείς εκπρόσωποι από 203 χώρες.

Το «παρών» έχει δώσει και η πρώτη κυρία της Ουκρανίας, η σύζυγος του προέδρου Ζελένσκι, Όλενα Ζελένσκα η οποία θα εκπροσωπήσει την Ουκρανία στη στέψη, ο βασιλιάς της Ισπανίας Φίλιππος με την σύζυγό του βασίλισσα Λετίθια, ο πρίγκιπας Αλβέρτος Β' και η πριγκίπισσα Σαρλίν του Μονακό, η Δούκισσα Μαρία Τερέζα και ο Δούκας Ερρίκος του Λουξεμβούργου, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ με την σύζυγό του.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, οι πρόεδροι της Γερμανίας και της Ιταλίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ και Σέρτζιο Ματαρέλα και ο πρωθυπουργός του Πακιστάν Σεχμπάζ Σαρίφ θα είναι μεταξύ αυτών που θα βρεθούν στο Αββαείο του Ουέστμινστερ. Η Τζιλ Μπάιντεν εκπροσωπεί τον σύζυγό της, τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Νωρίτερα, σήμερα ο βασιλιάς Κάρολος και ο γιος του, πρίγκιπας Ουίλιαμ, βγήκαν στο δρόμο και χαιρέτησαν τον κόσμο που έχει συγκεντρωθεί έξω από τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, στο κέντρο του Λονδίνου, εν αναμονή της αυριανής στέψης.

Ο Κάρολος βγήκε από τις πύλες του παλατιού με το βασιλικό αυτοκίνητό του όμως σταμάτησε στα μισά της μεγάλης λεωφόρου που οδηγεί στο Μπάκιγχαμ. Στην περιοχή αυτή έχουν κατασκηνώσει εδώ και μέρες πολλοί Βρετανοί, ενόψει της τελετής. Αντάλλαξε χειραψία και χαμόγελα με πολλούς από αυτούς ενώ άλλοι τον επευφημούσαν με ζητωκραυγές και φωνάζοντας «Ο Θεός να σώζει τον βασιλιά».

«Δεν κοιμάστε και πολύ εδώ πέρα, όπως μαθαίνω», είπε ο Ουίλιαμ σε μια γυναίκα, αναφερόμενος στον κόσμο που ζει σε σκηνές και έχει ήδη δημιουργήσει μια γιορτινή ατμόσφαιρα, παρά τη σφοδρή βροχόπτωση. «Ελπίζω να μην βρέχεστε», πρόσθεσε.

Το μυστήριο με το μπαλκόνι

'Ωρες πριν απο τη στέψη, δεν είχε λυθεί ακόμη ο γρίφος για μία βασική στιγμή στην τελετή στέψης, την ώρα που ο νέος βασιλιάς δηλαδή θα χαιρετήσει το πλήθος απο το μπαλκόνι του Μπάκιγχαμ. Άγνωστο παρέμενε μέχρι τελευταία στιγμή ποια μέλη της βασιλικής οικογένειας θα βρίσκονταν στο πλευρό του.

Αυτή θα είναι μια από τις πιο εμβληματικές εικόνες της ημέρας, οπότε τίποτα δεν θα γίνει τυχαία. Το παλάτι του Μπάκιγχαμ παρουσιάζει αυτή την αβεβαιότητα, για το ποιος θα εμφανιστεί δίπλα στον βασιλιά, ως μία «έκπληξη» για τη μεγάλη ημέρα της στέψης του Καρόλου.

Αυτό μπορεί να γίνεται προκειμένου να αποφευχθούν τίτλοι όπως «Απαγορεύθηκε στον πρίγκιπα Χάρι να είναι στο μπαλκόνι», σχολιάζει το BBC. Από την άλλη, συμπληρώνει το βρετανικό δίκτυο, το παλάτι ενδεχομένως κρατά ανοιχτές τις επιλογές, προκειμένου να κάνει αλλαγές μέχρι την τελευταία στιγμή.

Οι εμφανίσεις στο μπαλκόνι του Μπάκιγχαμ έχουν εξελιχθεί σε σημαντικά στιγμιότυπα, με τα οποία η βασιλική οικογένεια στέλνει μηνύματα. Το απόγευμα του Σαββάτου, όταν η πομπή επιστρέψει από το Αβαείο του Ουέστμινστερ, οι κουρτίνες θα ανοίξουν και μέλη της βασιλικής οικογένειας θα βγουν στο μπαλκόνι του παλατιού, ενώπιον του συγκεντρωμένου πλήθους που θα ζητωκραυγάζει.

Το βέβαιο είναι πως στο πλευρό του βασιλιά Καρόλου και της Καμίλα θα βρεθούν στενά μέλη της οικογένειας, όπως ο πρίγκιπας Ουίλιαμ και η Κέιτ Μίντλετον, ο πρίγκιπας Έντουαρντ με την σύζυγό του Σόφι και η πριγκίπισσα Άννα.

Σχετικές ειδήσεις

Πρίγκιπας Τζορτζ: Eνθουσιασμένος για τον ιστορικό ρόλο που θα έχει στη στέψη του Βασιλιά Καρόλου

Στέψη Καρόλου: «Πυρετός» στο Λονδίνο για το νέο βασιλιά - Προσγειώθηκε ο Πρίγκιπας Χάρι

Βασιλιάς Κάρολος: Τα τελετουργικά, οι άμαξες, οι παραδόσεις και οι λαμπεροί καλεσμένοι