ΚΟΣΜΟΣ

Βασιλιάς Κάρολος: Καρέ-καρέ η ιστορική στέψη – Τα στιγμιότυπα που έκλεψαν τις εντυπώσεις

Βασιλιάς Κάρολος: Καρέ-καρέ η ιστορική στέψη – Τα στιγμιότυπα που έκλεψαν τις εντυπώσεις

Βασιλιάς Κάρολος:Την ιστορική τελετή με παραδόσεις που χάνονται στα βάθη των αιώνων παρακολούθησαν, σύμφωνα με εκτιμήσεις, πάνω από 300.000.000 τηλεθεατές σε όλο τον κόσμο.

Ολοκληρώθηκε το απόγευμα του Σαββάτου η ιστορική τελετή στέψης του βασιλιά Καρόλου Γ και της βασίλισσας Καμίλα στο Αβαείο του Γουέστμινστερ παρουσία περίπου 2.200 προσκεκλημένων.

Το τελετουργικό ξεκίνησε στις 12:20 ώρα Ελλάδος με τη λεγόμενη «Πομπή του Βασιλιά». Το βασιλικό ζεύγος με την Πολιτειακή Άμαξα του Αδαμάντινου Ιωβηλαίου που την έσερναν έξι άλογα ράτσας Windsor Grey ξεκίνησε από τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ με προορισμό το Αβαείο του Γουέστμινστερ.

Στη 1.00 η ώρα ξεκίνησε η θρησκευτική τελετή, χοροστατούντος του προκαθημένου της Αγγλικανικής Εκκλησίας Αρχιεπισκόπου του Καντερμπέρι Τζάστιν Γουέλμπι. Η τελετή γεμάτη συμβολισμούς και παραδόσεις διήρκησε δύο ώρες. Σε αυτήν αρχικά ο νέος βασιλιάς παρουσιάστηκε στο εκκλησίασμα και στη συνέχεια έδωσε όρκο σεβασμού του νόμου και προστασίας της Αγγλικανικής Εκκλησίας. Στη συνέχεια έλαβε το χρίσμα και στο τέλος έγινε η στέψη με το Στέμμα του Αγίου Εδουάρδου που χρονολογείται από το 1661 και ζυγίζει 2,21 κιλά.

Την ολοκλήρωση της τελετής ακολούθησε η λεγόμενη «Πομπή της Στέψης» όπου το βασιλικό ζεύγος με τη συνοδεία 4.000 στρατιωτικών μετέβη από το Αβαείο του Γουέστμινστερ στα Ανάκτορα, αυτή τη φορά με τη Χρυσή Πολιτειακή 'Αμαξα. Πρόκειται για μια άμαξα που κατασκευάστηκε το 1762.

To τελετουργικό ολοκληρώθηκε όταν ο βασιλιάς Κάρολος και η βασίλισσα Καμίλα εμφανίστηκαν στο μπαλκόνι των Ανακτόρων του Μπάκιγχαμ για να χαιρετίσουν το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί έξω από τα ανάκτορα. Μαζί τους βρίσκονταν ανώτερα μέλη της βασιλικής οικογένειας, συμπεριλαμβανομένου του πρίγκιπα και της πριγκίπισσας της Ουαλίας και των παιδιών τους.

Με βυζαντινό ύμνο στα ελληνικά η τελετή στέψης του

Στο τελετουργικό της στέψης του, ο Κάρολος Γ’ εισήγαγε μεγάλο αριθμό καινοτομιών, στην προσπάθεια του να στείλει το μήνυμα μίας εκσυγχρονισμένης Βρετανίας.

Η τελετή περιλάμβανε για πρώτη φορά τη συμμετοχή πνευματικών ηγετών από διαφορετικές θρησκείες με στόχο να αντανακλάται η ποικιλομορφία της σύγχρονης βρετανικής κοινωνίας καθώς ο Κάρολος, έχει εκφράσει επανειλημμένως την επιθυμία του να υπερασπιστεί όλες τις θρησκείες.

Δείτε στο παρακάτω βίντεο από το Mega τη στιγμή που ακούγεται η βυζαντινή ψαλμωδία στα ελληνικά:

Ο όρκος του διαδόχου και το φιλί στον πατέρα του

Γεμάτη συμβολισμούς και συγκίνηση ήταν η στέψη του βασιλιά Καρόλου που μεταδόθηκε live σε ολόκληρο τον πλανήτη!

Μια από τις στιγμές που προκάλεσε εντύπωση ήταν όταν ο διάδοχός του βρετανικού θρόνου, πρίγκιπας Ουίλιαμ ορκίστηκε αιώνια πίστη στον νέο βασιλιά και στην συνέχεια τον φίλησε στο μάγουλο.

Ο βασιλιάς είδε τον γιο του, να γονατίζει μπροστά του για να ορκιστεί αιώνια πίστη.

«Εγώ, ο Ουίλιαμ, δηλώνω την αφοσίωσή μου σε εσένα, την πίστη και την αλήθεια θα σου φέρω», ανέφερε μεταξύ άλλων ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου.

Αφού σηκώθηκε και ακούμπησε το στέμμα του βασιλιά, ο πρίγκιπας Γουίλιαμ έσκυψε και φίλησε τον πατέρα του στο μάγουλο.

Εμφανώς συγκινημένος, ο βασιλιάς Κάρολος είπε «αμήν» και «ευχαριστώ Ουίλιαμ».

Κέιτ Μίντλετον: Η εντυπωσιακή εμφάνισή της

Έκλεψε τις εντυπώσεις για ακόμα μια φορά η πριγκίπισσα της Ουαλίας, Κέιτ Μίντλετον, η οποία εμφανίστηκε απαστράπτουσα στο Αββαείο του Ουέστμινστερ.

Η Κέιτ Μίντλετον ήταν ντυμένη στα λευκά αλλά φορούσε όπως και άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας βασιλικό μανδύα. Στα μαλλιά είχε μια λευκόχρυση στέκα σαν στεφάνι και τα μαλλιά της μαζεμένα.

Το ζευγάρι, Κέιτ Μίντλετον και πρίγκιπα Γουίλιαμ ακολουθούσαν τα δύο μικρότερα παιδιά τους η μικρή πριγκίπισσα Σάρλοτ η οποία ήταν επίσης ντυμένη στα λευκά με κάπα και ένα μικρό στέμμα σαν στεφάνι στα μαλλιά και ο μικρός πρίγκιπας Λούις.

Πρίγκιπας Χάρι: Άφαντος μετά τη στέψη

Το αυτοκίνητο του πρίγκιπα Χάρι εθεάθη να φεύγει από το Λονδίνο μετά την κάπως αμήχανη εμφάνισή του στη στέψη του πατέρα του, Βασιλιά Καρόλου Γ'.

Λίγο νωρίτερα, στην τελετή στέψης – σύμφωνα με τα βρετανικά ΜΜΕ – ο δούκας του Σάσσεξ, φάνηκε να είπε στον Τζακ Μπρούξμπανκ ότι θα «φύγει».

Ο δευτερότοκος γιος του βασιλιά απαθανατίστηκε να επιβιβάζεται σε ένα μαύρο όχημα αμέσως μετά το ιστορικό γεγονός σήμερα το απόγευμα.

Στη συνέχεια, το ίδιο αυτοκίνητο εθεάθη να κατευθύνεται στο αεροδρόμιο του Χίθροου.

Αν και δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμη εάν ο πρίγκιπας κατευθύνεται προς το αεροδρόμιο, φήμες αναφέρουν ότι θα επιστρέψει άμεσα στην Καλιφόρνια για να γιορτάσει τα 4α γενέθλια του γιου του Άρτσι με τη σύζυγό του Μέγκαν Μαρκλ η οποία δεν τον ακολούθησε στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Σύμφωνα με την Daily Mail ο Χάρι είχε προσκληθεί σε ένα γεύμα μετά τη στέψη στο Παλάτι του Μπάκιγχαμ σήμερα, αλλά δεν υπάρχουν πληροφορίες αν τελικά θα συμμετάσχει σε αυτό.

Ο ξεκαρδιστικός πρίγκιπας Λούις που... έκλεψε ξανά την παράσταση

Απολαυστικός ήταν για ακόμα μια φορά ο μικρότερος γιος του πρίγκιπα Ουίλιαμ, Λούις ο οποίος έδωσε για ακόμα μια φορά την δική του παράσταση.

Ο μικρός πρίγκιπας που έχει γίνει ο αγαπημένος των Βρετανών εθεάθη να χαζεύει και να δείχνει προς το μπροστινό μέρος του Αββαείου του Ουέστμινστερ, ενώ η Σαρλότ έσκυψε να δει τι έδειχνε.

Τα αδέλφια φάνηκε επίσης να συνομιλούν λίγο, ακουμπώντας ο ένας στον άλλο κατά τη διάρκεια της δίωρης τελετής. Ο μικρός χασμουριόταν στην έναρξη της τελετής αλλά και μετά τη στέψη του βασιλιά.

Αποδοκίμασαν τον πρίγκιπα Άντριου στην τελετή

Στόχος αποδοκιμασιών έγινε ο «άτακτος» πρίγκιπας Άντριου κατά την άφιξή του στο Αββαείο για την τελετή στέψης του βασιλιά Καρόλου.

Ο αδερφός του βασιλιά, που έγινε γνωστός κυρίως για την εμπλοκή του σε σεξουαλικά σκάνδαλα, αντιμετώπισε τη λαϊκή κατακραυγή παραμένοντας εντελώς ανέκφραστος. Άλλωστε εμφανίστηκε χωρίς τη βασιλική του ιδιότητα.

Ο 63χρονος πρίγκιπας Άντριου, επισήμως ο Δούκας της Υόρκης, είναι το τρίτο από τα τέσσερα παιδιά της βασίλισσας Ελισάβετ και ο δευτερότοκος γιος της.

Υπενθυμίζεται ότι τον Νοέμβριο του 2019 αποκαλύφθηκε η στενή φιλική σχέση του με τον ελευθέριο, καταδικασθέντα και εν τέλει αυτόχειρα παιδόφιλο Τζέφρι Έπσταϊν, ενώ εναντίον του Άντριου προσωπικά στράφηκε η Βιρτζίνια Τζιούφρι. Η οποία μήνυσε τον Άντριου για βιασμό και σεξουαλική κακοποίηση.

Ο Άντριου αποδοκιμάστηκε τόσο από τα πλήθη που παρακολουθούν την τελετή όσο και από τους χρήστες του Twitter.

Οι γαλαζοαίματες που έκλεψαν τις εντυπώσεις

Η τελετή στέψης του βασιλιά Καρόλου Γ' είναι ένα γεγονός το οποίο αδιαμφισβήτητα προσέλκυσε πολλές προσωπικότητες υψηλού κύρους από όλο τον κόσμο. Και πράγματι πολλές τέτοιες προσωπικότητες έφτασαν σήμερα στην τελετή, όντως κομψά ντυμένα και επικοινωνιακά άρτιοι.

Η Βασίλισσα Λετίθια της Ισπανίας

Η βασίλισσα της Ισπανίας, Λετίθια προκάλεσε κατά την είσοδό της μεγάλη εντύπωση, όπως και σε κάθε επίσκεψή της άλλωστε.

Η βασίλισσα Λετίθια, συνοδεία του Φιλίππου ΣΤ', γνωστή για το άψογο και κομψό στυλ της, έφτασε στο Αβαείο του Ουέστμινστερ. Φορούσε ένα εντυπωσιακό ροζ κουστούμι με καπέλο. Έγινε δεκτή από πλήθος θεατών και έναν παπαράτσι, που απαθανάτισαν τη λαμπερή της παρουσία.

Η Βασίλισσα Μαξίμη της Ολλανδίας

Η Βασίλισσα Μαξίμη της Ολλανδίας, σύζυγος του βασιλιά Γουλιέλμου Αλέξανδρου, ήταν μία ακόμα εξαιρετική παρουσία. Κομψή και αριστοκρατική.

Η Βασίλισσα Ματθίλδη του Βελγίου

Η Βασίλισσα του Βελγίου, σύζυγος του Βασιλιά Φίλιππου των Βέλγων και μέλος της Βελγικής βασιλικής οικογένειας, με μία κλασική εμφάνιση.

Η Μαρί Σαντάλ και Άννα-Μαρία

Η πριγκίπισσα Σοφία του Λιχτενστάιν

Η Μεγάλη Δούκισσα Μαρία Τερέζα του Λουξεμβούργου

Η πριγκίπισσα Σαρλίν του Μονακό

Η πριγκίπισσα Μέτε-Μάριτ της Νορβηγίας

Η πριγκίπισσα Βικτώρια της Σουηδίας

H πριγκίπισσα Κίκο της Ιαπωνίας

H πριγκίπισσα Κίκο της Ιαπωνίας έκανε την είσοδό της φορώντας ένα ανοιχτό μπεζ ιαπωνικό κιμονό με διακοσμητική ζώνη και παπούτσια σε στιλ Geta. Η πριγκίπισσα ήταν απαλλαγμένη από κοσμήματα και αντ' αυτού επέλεξε ένα διακριτικό μπεζ clutch.