Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ απαντά στην Τουρκία για τον τερματισμό του προγράμματος για τα F-35

Newsbomb

Μέσα στο προεκλογικό κλίμα της Τουρκίας, ο υπουργός Εξωτερικών, Τσαβούσογλου διακήρυξε ότι η Άγκυρα δεν χρειάζεται τα αμερικανικά μαχητικά F-35 και ότι απέρριψε αμερικανικό αίτημα για την αποστολή των ρωσικών πυραύλων S- 400 στην Ουκρανία. Το βράδυ της Δευτέρας υπήρξε αντίδραση από την Ουάσιγκτον.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ απάντησε ότι οι συνθήκες γύρω από την αναστολή της Τουρκίας από το πρόγραμμα των F-35 είναι γνωστές.

Η θέση μας δεν έχει αλλάξει: Η προμήθεια των S-400 από την Τουρκία έρχεται σε αντίθεση με τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν όλοι οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ για την μείωση της εξάρτησης από τα ρωσικά συστήματα, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ.

Επίσης, σχολιάζοντας τις επιθέσεις του Τούρκου ΥΠΕΣ Σοϊλού εναντίον του προέδρου Μπάιντεν, ο Αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι η Ουάσιγκτον δεν παίρνει θέση υπέρ του ενός ή του άλλου υποψηφίου στην Τουρκία, ότι θα παρακολουθήσει στενά την εκλογική διαδικασία, η οποία θα πρέπει να είναι ελεύθερη και δίκαιη.

Τι είπε ο Τσαβούσογλου

Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας συγκεκριμένα υποστήριξε ότι έπειτα κι από την απόκτηση του τουρκικού μαχητικού KAAN το οποίο παρουσιάστηκε δημόσια, δεν υπάρχει πια ενδιαφέρον για τα αμερικανικά αεροσκάφη.

«Εμείς αυτή τη στιγμή δεν λέμε να επιστρέψουμε στο πρόγραμμα των F-35, τούς λέμε "επιστρέψτε τα χρήματα μας", διότι εμείς πια κατασκευάζουμε το δικό μας εθνικό μαχητικό» ανέφερε χαρακτηριστικά στο Haber Turk, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ Μανώλης Κωστίδης.

«Από το πρόγραμμα των F-35 δεν βγήκαμε μόνοι μας. Οι ΗΠΑ έβαλαν σε εφαρμογή τις κυρώσεις CAATSA λόγω των S-400. Kαι για το θέμα των S-400 οι ΗΠΑ μάς εἰπαν "δώστε σε μας τον έλεγχο του συστήματος το έχουμε εμείς… Να τους εξετάσουμε". Μας πρότειναν να τους δώσουμε αλλού. Μας πρότειναν πράγματα που αφορούν τη κυριαρχία μας. Δεν τα δεχτήκαμε» δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

«Μάς πρότειναν να στείλουμε τους S-400 στην Ουκρανία. Δεν το δεχθήκαμε. Τους είπαμε πως τους πήραμε για μας» πρόσθεσε ο Τσαβούσογλου.

Ολλανδία: Ήρθαν στα χέρια οπαδοί και αντίπαλοι του Ερντογάν

Εν τω μεταξύ στα χέρια ήλθαν οπαδοί και αντίπαλοι του Ταγίπ Ερντογάν στην Ολλανδία και στο Βέλγιο, σε εκλογικά κέντρα για τους Τούρκους υπηκόους.

Σε γενική σύρραξη με γροθιές και κλωτσιές εξελίχθηκε η ψηφοφορία των Τούρκων μεταναστών σε εκθεσιακό κέντρο στην Αμβέρσα, το μεγάλο λιμάνι του Βελγίου.

Παρόμοιο το σκηνικό στην Ολλανδία, σε εκθεσιακό κέντρο του Άμστερνταμ που μετατράπηκε σε εκλογικό κέντρο για να ψηφίσουν οι Τούρκοι.

Και εκεί τα πολιτικά πάθη άναψαν χθες το βράδυ με ξυλοδαρμούς, συμπλοκές μεταξύ 300 ατόμων, οπότε επενέβη η ολλανδική αστυνομία. Τουλάχιστον δυο άτομα τραυματίσθηκαν σοβαρά.

ΜΕΛΟΣ ened Monetized by DPG Digital Media Group ©2010-2024 ⚡ Newsbomb.gr - All rights reserved