ΚΟΣΜΟΣ

Εκλογές στην Τουρκία: Ο Κιλιτσντάρογλου παίζει το «χαρτί» του εθνικισμού εν όψει του β' γύρου

O Kεμάλ Κιλιτσντάρογλου
O Kεμάλ Κιλιτσντάρογλου
Α.Ρ

Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου ήρθε δεύτερος μετά τον Ερντογάν στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στην Τουρκία και αναζητά εθνικιστική υποστήριξη. Στόχος του οι ψηφοφόροι του Σινάν Ογάν

Ο Κιλιτσντάρογλου στρέφεται στους αντιμεταναστευτικούς φόβους πριν από τον δεύτερο γύρο της 28ης Μαΐου στην Τουρκία. Ο αντίπαλος του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην προεδρική κούρσα της Τουρκίας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επέτρεψε σε 10 εκατομμύρια «παράτυπους» μετανάστες να εισέλθουν στη χώρα, σηματοδοτώντας μια εθνικιστική και αντιμεταναστευτική στροφή στη ρητορική του πριν από τον δεύτερο γύρο της 28ης Μαΐου.

Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, υποψήφιος μιας αντιπολιτευόμενης συμμαχίας «έξι κομμάτων» ήρθε δεύτερος μετά τον Ερντογάν στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, ανατρέποντας τις δημοσκοπήσεις που τον «έδειχναν» νικητή. Τα τελευταία σχόλια του Κιλιτσντάρογλου την Τετάρτη ήρθαν αφότου το κόμμα του είπε ότι είχε υποβάλει καταγγελίες για παρατυπίες σε χιλιάδες κάλπες.

Το κυβερνών συντηρητικό ΑΚ Κόμμα του Ερντογάν και οι εθνικιστές σύμμαχοί του κέρδισαν μια άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία στις εκλογές της Κυριακής, ενώ ο Ερντογάν έπεσε λίγο κάτω από το όριο του 50% που απαιτείται για να κερδίσει οριστικά στην προεδρική αναμέτρηση. Ο Κιλιτσντάρογλου, πρόεδρος του κεμαλικού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), έλαβε ποσοστό 44,9% σε αυτό που θεωρήθηκε ως η μεγαλύτερη εκλογική πρόκληση για την 20ετή διακυβέρνηση του Ερντογάν.

Ένας τρίτος υποψήφιος, ο εθνικιστής Σινάν Ογάν, συγκέντρωσε 5,17% και τόσο ο Ερντογάν όσο και ο Κιλιτσντάρογλου αναμένεται να ζητήσουν την υποστήριξή του στις διαπραγματεύσεις αυτή την εβδομάδα. «Δεν θα εγκαταλείψουμε την πατρίδα μας σε αυτή τη νοοτροπία που επέτρεψε σε 10 εκατομμύρια παράτυπους μετανάστες να έρθουν ανάμεσά μας», είπε ο Κιλιτσντάρογλου σε βίντεο που αναρτήθηκε στο Twitter την Τετάρτη (17/5), προειδοποιώντας ότι ο αριθμός των μεταναστών μπορεί να φτάσει τα 30 εκατομμύρια.

«Όσοι αγαπούν την πατρίδα τους, να προσέλθουν στις κάλπες», προέτρεψε τους ψηφοφόρους. Δεν παρείχε στοιχεία σχετικά με τον αριθμό των μεταναστών. Η Τουρκία φιλοξενεί τον μεγαλύτερο πληθυσμό προσφύγων στον κόσμο, που ξεπερνάει τα τέσσερα εκατομμύρια, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.

Οι τουρκικές αρχές έχουν συλλάβει σχεδόν 50.600 παράτυπους μετανάστες φέτος από τις 11 Μαΐου, μετά τη σύλληψη περίπου 285.000 το 2022, σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Εσωτερικών. Το βίντεο με εθνικιστικό άρωμα του Κιλιτσντάρογλου υποδηλώνει ότι απομακρύνεται από την προηγούμενη πιο μετριοπαθή στάση του.

Θα μπορούσε επίσης να θεωρηθεί οτι επιχειρεί να προσελκύσει τους υποστηρικτές του Oγάν, οι οποίοι είχαν κάνει εκστρατεία για τον επαναπατρισμό των μεταναστών, συμπεριλαμβανομένων των περίπου 3,6 εκατομμυρίων Σύρων που εκτοπίστηκαν από τον πόλεμο στο νότο. Οι Σύροι και άλλοι μετανάστες και πρόσφυγες που ζουν στην Τουρκία αντιμετωπίζουν ένα όλο και πιο εχθρικό κλίμα τα τελευταία χρόνια, το οποίο έχει οδηγήσει σε αυξανόμενη υποστήριξη για την αναχώρησή τους από τη χώρα, ακόμη και σε φαινόμενα βίας.

Κατακερματισμένη αντιπολίτευση

Ο Ερντογάν, που βρίσκεται τώρα στην πρώτη θέση, είπε ότι μόνο αυτός μπορεί να διασφαλίσει τη σταθερότητα στην Τουρκία, ένα κράτος μέλος του ΝΑΤΟ, καθώς αντιμετωπίζει μια κρίση κόστους ζωής, τον εκτοξευόμενο πληθωρισμό και τις επιπτώσεις των καταστροφικών σεισμών τον Φεβρουάριο. Οι αναλυτές λένε πως η επιμονή του Ερντογάν ότι η αντιπολίτευση υποστηρίζεται από Κούρδους μαχητές είχε απήχηση στη βάση των ψηφοφόρων του, υπερτερώντας των οικονομικών τους ανησυχιών.

Το μήνυμά του ήταν μια νύξη στο φιλοκουρδικό Κόμμα Yeşil Sol (Πράσινο Αριστερό Κόμμα, YSP), το οποίο υποστήριξε τον Κιλιτσντάρογλου αλλά δεν ήταν μέρος της συμμαχίας της αντιπολίτευσης των έξι κομμάτων. Το YSP, το οποίο είναι το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα στο νέο κοινοβούλιο μετά το ΑΚ του Ερντογάν και το CHP του Κιλιτσντάρογλου, αρνήθηκε ότι έχει σχέσεις με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), το οποίο πολεμά το τουρκικό κράτος από το 1984.

Ο Μεχμέτ Αλί Κουλάτ, πρόεδρος της εταιρείας δημοσκοπήσεων MAK, είπε ότι για πολλούς ψηφοφόρους η αντιπολίτευση δεν φαινόταν αρκετά σκληρή απέναντι στην «τρομοκρατία». «Η κυβέρνηση έκανε τους ψηφοφόρους να απαντήσουν σε αυτή την ερώτηση: "Εντάξει χάσατε μέρος του πλούτου και των πόρων σας, αλλά θέλετε να χάσετε και το κράτος σας;» είπε ο Κουλάτ.

Στο νεό βίντεο, ο Κιλιτσντάρογλου κατηγόρησε επίσης τον Ερντογάν για συνεργασία με το δίκτυο των Γκιουλενιστών τους οποίους η Άγκυρα έχει κατηγορήσει για ενορχήστρωση απόπειρας πραξικοπήματος το 2016. Το δίκτυο χαρακτηρίζεται στην Τουρκία ως «τρομοκρατική οργάνωση». Ο δημοσκόπος της Metropoll, Ozer Sencar, είπε ότι η συμμαχία της αντιπολίτευσης είχε δημιουργήσει μια κατακερματισμένη εικόνα λόγω εσωτερικών διαφωνιών.

«Έχουν βλάψει τη φήμη τους», είπε. Ο Kulat του MAK είπε ότι η πλειοψηφία των ψηφοφόρων στις 11 επαρχίες που επλήγησαν από τους σεισμούς υποστήριξαν επίσης τον Ερντογάν επειδή πίστευαν ότι ήταν ο πιο ικανός για να ανοικοδομήσει κατεστραμμένες πόλεις.