ΚΟΣΜΟΣ

Σουδάν: Στην Αίγυπτο φθάνουν κάθε μέρα 5.000 Σουδανοί - Πάνω από ένα εκατομύριο εκτοπισμένοι

Σουδάν: Στην Αίγυπτο φθάνουν κάθε μέρα 5.000 Σουδανοί - Πάνω από ένα εκατομύριο εκτοπισμένοι

Οι πρόσφυγες έχουν καταφύγει σε γειτονικές χώρες του Σουδάν, συμπεριλαμβανομένων του Τσαντ, της Αιθιοπίας και του Νότιου Σουδάν αλλά και την Αίγυπτο.

Οι συγκρούσεις στο Σουδάν έχουν αναγκάσει πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπους να αφήσουν τα σπίτια τους, εκ των οποίων οι 250.000 περίπου έχουν βρει καταφύγιο στο εξωτερικό, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Βέβαια, συνέπεια των - εδώ και εβδομάδες - συγκρούσεων μεταξύ του τακτικού στρατού και των παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης, δεν αποτελεί μόνο ο δρόμος της προσφυγιάς αλλά και η θανάτωση εκατοντάδων ανθρώπων.

Πάντως, οι πρόσφυγες έχουν καταφύγει σε γειτονικές χώρες του Σουδάν, συμπεριλαμβανομένων του Τσαντ, της Αιθιοπίας και του Νότιου Σουδάν, χώρες, δηλαδή, που αντιμετωπίζουν ούτως ή άλλως τη δική τους ανθρωπιστική κρίση, έχοντας, δε, και περιορισμένη χρηματοδότηση.

Να σημειωθεί, ωστόσο, πως η Αίγυπτος είναι η χώρα που έχει μέχρι τώρα υποδεχθεί τον μεγαλύτερο αριθμό Σουδανών προσφύγων. Υπολογίζονται περίπου 110.000 πρόσφυγες από την έναρξη των συγκρούσεων, προσθέτει ο Σόλτμαρς, που έχουν φτάσει στην Αίγυπτο. Μάλιστα, υπολογίζεται πως φτάνουν στη χώρα περί τους 5.000 πρόσφυγες την ημέρα.

«Πολλοί από εκείνους που μας προσέγγισαν είναι σε πολύ δύσκολη κατάσταση έχοντας εκτεθεί στη βία ή σε τραυματικές συνθήκες στο Σουδάν και έχοντας κάνει μια πολύ δύσκολη διαδρομή», δήλωσε ο Σόλτμαρς.

Σχετικές ειδήσεις