ΚΟΣΜΟΣ

Ιταλία: «Βιβλικές καταστροφές» - Έτοιμη η Βενετία να θέσει σε ισχύ το «Φράγμα Μωυσής»

Ιταλία: «Βιβλικές καταστροφές» - Έτοιμη η Βενετία να θέσει σε ισχύ το «Φράγμα Μωυσής»
AP NewsRoom

Η περιβαλλοντική ένωση «Λεγκαμπιέντε» στην Ιταλία αναφέρει πως 6,8 εκατομμύρια Ιταλοί ζουν σε περιοχές που κινδυνεύουν από πλημμύρες.

Εικόνες «Βιβλικής καταστροφής» ταξιδεύουν σε ολόκληρο τον πλανήτη και προκαλούν δέος σε όλους, μηδενός εξαιρουμένου. Λόγος γίνεται για την Ιταλία, η οποία τις τελευταίες ημέρες είναι παραδομένη στο χάος της πρωτοφανούς κακοκαιρίας που συνοδεύεται από σφοδρές βροχοπτώσεις οι οποίες πλημμύρισαν πολλές πόλεις και προκάλεσαν ανυπολόγιστες καταστροφές.

Οι πολυήμερες βροχοπτώσεις είναι - ως φαίνεται - υπεύθυνες για την υπερχείλιση ποταμών - υπολογίζονται περίπου 20 - και χειμάρρων που ανάγκασαν τους πολίτες πόλεων όπως η Τσεζένα, το Ριτσιόνε και η Ραβέννα, της περιφέρειας Εμίλια-Ρομάνια, να καταφεύγουν στις σκεπές των κτιρίων για να παραμείνουν, όσο γίνεται, ασφαλείς.

Στις πληγείσες περιοχές καταφθάνουν συνέχεια σωστικά συνεργεία δίνοντας τον καλύτερο εαυτό τους στην υπηρεσία των ανθρώπινων ψυχών που κινδυνεύουν.

Πάντως, προς το παρόν δεν υπάρχει δυνατότητα να υπολογιστούν οι ζημιές που έχει προκαλέσει η μεγαλύτερη πλημμύρα των τελευταίων 100 ετών. Ωστόσο, σίγουρα ανέρχονται σε αρκετά δισεκατομμύρια ευρώ.


Σε κίνδυνο και απόγνωση οι άνθρωποι

Οι άνθρωποι στην Βορειοανατολική Ιταλία είναι αντιμέτωποι με έντονα πλημμυρικά φαινόμενα που έχουν στοιχίσει τη ζωή σε 14 ανθρώπους. Υπολογίζεται, μάλιστα, ότι περισσότεροι από 20.000 άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Η περιβαλλοντική ένωση «Λεγκαμπιέντε» αναφέρει πως 6,8 εκατομμύρια Ιταλοί ζουν σε περιοχές που κινδυνεύουν από πλημμύρες.

Ηλικιωμένοι και άτομα με αναπηρία παγιδεύτηκαν στα σπίτια τους

Οι αρχές της Ραβέννα αποφάσισαν και διέταξαν την εκκένωση δύο μικρών πόλεων, ενώ απηύθυναν έκκληση προς τους κατοίκους να μειώσουν κατά πολύ τις μετακινήσεις τους στην περιοχή, η οποία βρίσκεται ακόμα σε συναγερμό.

Να σημειωθεί, δε, το γεγονός πως μετά την διακοπή της κυκλοφορίας από την Τετάρτη, 17 Μαΐου 2023 οι δρόμοι έχουν αρχίσει να ανοίγουν ξανά. Όχι, όμως, γιατί τα πράγματα είναι καλύτερα αλλά εξαιτίας των κατολισθήσεων στον αυτοκινητόδρομο που συνδέει το Μιλάνο με τη Νάπολη. Πληροφορίες μιλούν για ουρά αυτοκινήτων που ξεπερνά τα 14 χιλιόμετρα.

Επιπλέον, σχεδόν οι μισοί από τους 20.000 ανθρώπους οι οποίοι απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους πέρασαν τη νύχτα τους σε γυμναστήρια ή ξενοδοχεία στα οποία δημιουργήθηκαν τοπικά κέντρα καταφυγής.

«Έχασα τα πάντα εκτός από αυτές τις πιτζάμες», δήλωσε ο Φρεντ Οσαζούβα, 58 ετών, από την Φαέντζα «Όμως, εγώ και η οικογένειά μου, είμαστε ζωντανοί. Ευχαριστώ τον Θεό».

Ταυτόχρονα, ο δήμαρχος της γειτονικής πόλης Κάσολα Βαλσένιο, Τζόρτζιο Σαγκρίνι, δήλωσε στο SkyTG24: «Οι κατολισθήσεις μας έχουν αποκόψει από τον υπόλοιπο κόσμο. Υπάρχουν οικογένειες εγκλωβισμένες στα σπίτια τους».

Ένας 80χρονος άνδρας πνίγηκε στο κελάρι του αφού πήγε να πάρει τα υπάρχοντά του

Την εξάντληση των αποθεμάτων τροφίμων ανέφερε η πόλη Λούγκο. «Ξέρουμε ότι είστε κουρασμένοι, φοβισμένοι και ανήσυχοι. Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης δεν έχει τελειώσει. Στο μέτρο του δυνατού, παραμείνετε ψύχραιμοι και κάντε υπομονή», ανέφερε το συμβούλιο στους κατοίκους του σε μια ανάρτηση στο Facebook.

Εντύπωση, ακόμα, προκαλούν και εικόνες ανθρώπων να έχουν ανέβει στις στέγες κτιρίων στην προσπάθειά τους να μείνουν ασφαλείς. Διασωστικά ελικόπτερα έχουν ήδη βοηθήσει πολλούς ανθρώπους απεγκλωβίζοντάς τους.

Ενδεικτός είναι και ο αριθμός των επιχειρήσεων διάσωσης της πυροσβεστικής που υπολογίζεται σε 2.000.

Το μεσογειακό κλίμα μετατρέπεται σε τροπικό

Πολλά και αδιάσειστα είναι τα στοιχεία ότι το μεσογειακό κλίμα μετατρέπεται σε «τροπικό».

Οι αναφορές το αρχών και των ειδικών υποστηρίζουν πως τέτοιου τύπου καταστροφές θα γίνουν ο κανόνας. «Τίποτα δεν θα είναι όπως πριν, διότι η μετατροπή του κλίματος σε τροπικό, που ήδη φάνηκε στην Αφρική, πλήττει και την Ιταλία», προειδοποίησε ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Νέλο Μουζουμέτσι.

Το οξύμωρο, βέβαια, είναι ότι ο κατακλυσμός αυτός έπληξε μια χώρα που αντιμετώπιζε χρόνια ξηρασία. Ενώ, σύμφωνα με επιστήμονες, η ανθρωπογενής κλιματική αλλαγή αυξάνει την ένταση και τη συχνότητα ακραίων καιρικών φαινομένων, όπως τα κύματα ακραίας ζέστης, οι ξηρασίες, οι δασικές πυρκαγιές, οι ακραίες βροχοπτώσεις.

Κυβέρνηση Ιταλίας - Πολλά τα ερωτήματα

Όπως είναι φυσικό η καταστροφή αυτή προκάλεσε σε εθνικό επίπεδο πολλά ερωτήματα - με κυριότερο και απλούστερο το «γιατί δεν πραγματοποιούνται περισσότερα έργα για τον περιορισμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής».

Ο πρώην πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, σε ένα τέτοιο πλαίσιο, είχε δημιουργήσει το 2014 την Italia Sicura (Ασφαλής Ιταλία), μία ομάδα επιφορτισμένη με την πρόληψη πλημμυρών και κατολισθήσεων. Η ομάδα αυτή, ωστόσο, καταργήθηκε το 2018 από τον Τζουζέπε Κόντε, τον επικεφαλής μιας κυβέρνησης συνασπισμού που ενώνει το λαϊκιστικό Κίνημα Πέντε Αστέρων και τη δεξιά Λέγκα.

Επί του παρόντος η μόνη σημαντική ενημέρωση από την ιταλική κυβέρνηση είναι ότι ο Ιταλός υπουργός Περιβάλλοντος δήλωσε ότι στις 23 Μαΐου η κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι θα κηρύξει σε κατάσταση Φυσικής Καταστροφής την περιφέρεια Εμίλια-Ρομάνια και θα εγκριθούν νέα συγκεκριμένα μέτρα, όπως το πάγωμα της πληρωμής φόρων και δανείων για τους κατοίκους.

Γκραν Πρι και οικονομία

Το κυριακάτικο Grand Prix της Φόρμουλα 1 στην περιφέρεια Εμίλια Ρομάνια, και συγκεκριμένα στην Ίμολα ακυρώθηκε λόγω των «βιβλικών» αυτών καταστροφών.

Την Παρασκευή, δε, 19 Μαΐου 2023 η Φόρμουλα 1 έκαναν γνωστό ότι θα διαθέσει ένα εκατομμύριο ευρώ για τις επιχειρήσεις αρωγής.

Οι συνέπειες είναι ανυπολόγιστες και δεν μπορούν να μετρηθούν. Αρκετές κοινότητες είναι πλημμυρισμένες, και καλλιέργειες κατεστραμμένες.

Το φράγμα «Μωυσής»

Οι κάτοικοι της άλλοτε «Γαληνοτάτης Δημοκρατίας» χρόνια τώρα ατενίζουν με ανακούφιση και αισιοδοξία το μέλλον τους μετά την κατασκευή του φράγματος «Μωυσής», που σχεδιάστηκε για να προστατεύει τη Βενετία από τις πλημμυρίδες.

Έτσι, με αφορμή τις πλημμύρες οι αρχές της Βενετίας ανακοίνωσαν πως ετοιμάζονται να θέσουν σε ισχύ για πρώτη φορά το κινητό θαύμα Μωυσής.

Σχετικές ειδήσεις