ΚΟΣΜΟΣ

Οι… «βαρετές εξηγήσεις» της NASA για τα UFO - Έχουν διερευνηθεί πάνω από 800 «περιστατικά»

Οι… «βαρετές εξηγήσεις» της NASA για τα UFO - Έχουν διερευνηθεί πάνω από 800 «περιστατικά»

Η NASA πραγματοποίησε μια ιστορική ενημέρωση για τα UFO (ΑΤΙΑ, Αγνώστου Ταυτότητας Ιπτάμενα Αντικείμενα), ένα θέμα που κάποτε αποτελούσε αντικείμενο χλευασμού.

Η Διαστημική Υπηρεσία των ΗΠΑ έχει ιδρύσει μια ανεξάρτητη ομάδα στο εσωτερικό της που από τον Σεπτέμβριο του 2022 μελετάει άγνωστα αντικείμενα που εμφανίζονται στους ουρανούς και τους ωκεανούς.

Η ενημέρωση που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης (ώρα Ελλάδος), έγραψε ιστορία ήταν είναι η πρώτη φορά που η NASA θα παρουσίασε τέτοιου είδους στοιχεία στο κοινό.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, η οποία διήρκεσε λίγο περισσότερο από τέσσερις ώρες, μια ειδική ομάδα 16 ατόμων με επικεφαλής τον Σκοτ Κέλι, έναν πρώην αστροναύτη που ξεκίνησε έρευνα για τη NASA τον Ιούνιο του 2022, έδωσε στη δημοσιότητα και μια σειρά από φωτογραφίες.

Μάλιστα οι φωτογραφίες καταγράφηκαν από το UAV πέρυσι από το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ που δείχνει μια μεταλλική σφαίρα να κινείται γρήγορα πάνω από τα κτήρια και αναφέρθηκε ότι το αντικείμενο δεν μπορεί να προσδιοριστεί ακόμα. Σημειώνοντας ότι τα εν λόγω μεταλλικά αντικείμενα φαίνονται σε όλο τον κόσμο, ο Σον Κιρκπάτρκ, Διευθυντής του All-domain Anomaly Resolution Office (AARO), είπε ότι «βλέπουμε ότι εκτελούν πολύ διαφορετικούς ελιγμούς». Ο Κιρκπάτρκ δήλωσε επίσης ότι τα εν λόγω αντικείμενα δεν αποτελούν ορατή απειλή για την ασφάλεια των αερομεταφερόμενων, αλλά εξήγησε ότι χρειάζονται περισσότερα δεδομένα.

Παράλληλα εξήγησε ότι η πλειονότητα των αναφορών που εξέτασε η ειδική ομάδα έχει «βαρετές εξηγήσεις» παρά το ότι πολλές από αυτές τις περιπτώσεις παραμένουν στην πράξη ανεξιχνίαστες λόγω της έλλειψης δεδομένων.

Η έρευνα έχει λάβει συνολικά περίπου 800 αναφορές, με τον Κιρκπάτρκ να προσθέτει πως: «έχουμε 50 έως 100 νέες αναφορές κάθε μήνα», ωστόσο, ο αριθμός εκείνων των θεάσεων που είναι «πιθανώς πραγματικά μη φυσιολογικές» είναι 2% έως 5% της συνολικής βάσης δεδομένων.

Το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας ίδρυσε και αυτό γραφείο έρευνας σχετικά με τα άγνωστα ιπτάμενα φαινόμενα (Unidentified Aaerial Phenomena, UAP ), ο όρος που αντικατέστησε τα γνωστά μας UFO. Εξάλλου η NASA είχε φροντίσει να το τονίσει ευθύς εξαρχής από τη συγκρότηση της επιτροπής της: Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι τα UAP έχουν εξωγήινη προέλευση.

Η 16μελής ομάδα μελέτης, από επιστήμονες με ειδίκευση σε κλάδους όπως η φυσική και η αστροβιολογία, πρόκειται να δημοσιεύσει έκθεση που θα περιγράφει λεπτομερώς τα ευρήματα της εννεάμηνης έρευνας, αυτό όμως αναμένεται για αργότερα μέσα στο καλοκαίρι. Η έρευνα της ομάδας βασίστηκε αποκλειστικά σε μη διαβαθμισμένο υλικό. Η συνεδρίαση της Τετάρτης αντιπροσωπεύει τις «τελικές διαβουλεύσεις» της ομάδας πριν από την έκδοση της έκθεσης, επισημαίνει το CBS.

Η NASA ορίζει τα UAP ως «παρατηρήσεις γεγονότων στον ουρανό που δεν μπορούν να αναγνωριστούν από επιστημονική άποψη ως αεροσκάφη ή γνωστά φυσικά φαινόμενα».

Στην παρέμβασή του ο Ντέιβιντ Σπέργκελ, αστροφυσικός και πρόεδρος της ομάδας, έδωσε μια πρόγευση από τα συμπεράσματα της ομάδας της NASA.

Όπως είπε η μελέτη τους υπογράμμισε την ανάγκη να βρεθούν περισσότερα δεδομένα υψηλής ποιότητας σχετικά με τα UAPs από τον κυβερνητικό αλλά και τον εμπορικό τομέα. Έκανε λόγο για «μη συστηματικές και κατακερματισμένες σε διάφορες υπηρεσίες» προσπάθειες συλλογής δεδομένων για τα UAPs. Εξήγησε ακόμη ότι «απαιτείται στοχευμένη συλλογή δεδομένων», καλή επιμέλεια και επαρκείς αναλύσεις. Ωστόσο ούτε και αυτό μπορεί να εγγυηθεί ότι θα δοθεί εξήγησε για όλα τα UAP.

Τα μέλη όμως της επιτροπής έκαναν λόγο και για τη διαδικτυακή παρενόχληση που υφίσταντο από τη συγκρότηση της ομάδας εργασίας. Αυτή η παρενόχληση, είπε η Νίκολα Φοξ από τη NASA, «στιγματίζει όσους εργάζονται πάνω στα UAP και εμποδίζει την επιστημονική πρόοδο».