ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Έμπορος έργων τέχνης καταδικάστηκε σε πάνω από δύο χρόνια φυλάκιση για απάτη με πίνακες

ΗΠΑ: Έμπορος έργων τέχνης καταδικάστηκε σε πάνω από δύο χρόνια φυλάκιση για απάτη με πίνακες
Ο Daniel Elie Bouaziz ομολόγησε την ενοχή του για πώληση πλαστών έργων τέχνης από τις δύο γκαλερί τέχνης του στη Νότια Φλόριντα, συμπεριλαμβανομένων των πλαστών κομματιών του Roy Lichtenstein και του Jean-Michel Basquiat
Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ

Τα θύματα ξόδεψαν «δεκάδες χιλιάδες, αν όχι εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια» σε πλαστά έργα τέχνης που πωλούσε ο έμπορος, σύμφωνα με το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ

Ένας έμπορος έργων τέχνης στο Παλμ Μπιτς των ΗΠΑ καταδικάστηκε σε περισσότερα από δύο χρόνια φυλάκισης αυτή την εβδομάδα, αφού ομολόγησε την ενοχή του για ξέπλυμα χρήματος από την πώληση πλαστών έργων τέχνης διάσημων καλλιτεχνών, όπως Andy Warhol, Jean-Michel Basquiat και Roy Lichtenstein.

Συγκεκριμένα, ο Ντάνιελ Έλι Μπουαζίζ, ο οποίος ήταν ιδιοκτήτης της Danieli Fine Art και της Galerie Danieli στην κομητεία Παλμ Μπιτς, καταδικάστηκε σε 27 μήνες φυλάκιση σε ομοσπονδιακή φυλάκιση ακολουθούμενη από τρία χρόνια υπό επιτήρηση, ενώ θα πληρώσει και πρόστιμο 15.000 δολαρίων.

Ο Μπουαζίζ ομολόγησε την ενοχή του τον Φεβρουάριο και παραδέχτηκε ότι εν γνώσει του συμμετείχε σε διακρατικό εμπόριο άνω των 10.000 δολαρίων από την πώληση πλαστών έργων τέχνης. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης είπε ότι ο Μπουαζίζ αγόραζε αντίγραφα έργων τέχνης σε τιμές ευκαιρίας και τα πουλούσε ως πρωτότυπα, μερικές φορές με πλαστά τιμολόγια και έγγραφα προέλευσης για να ξεγελάσει τους πελάτες ότι τα έργα ήταν αυθεντικά. Οι πελάτες του Μπουαζίζ αγόρασαν εν αγνοία τους το πλαστό έργο «για δεκάδες χιλιάδες, αν όχι εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια», ανέφερε το Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Ο Μπουαζίζ πούλησε αυτά που ισχυριζόταν ότι ήταν αυθεντικά και πρωτότυπα έργα του Άντι Γουόρχολ, με τιμή μεταξύ 75.000 και 240.000 δολαρίων, τον Οκτώβριο του 2022. Αφού ο πελάτης κατέθεσε το ποσό των 200.000 δολαρίων, ο Μπουαζίζ μετέφερε τα χρήματα σε άλλους λογαριασμούς. Ο Μπουαζίζ προσπάθησε επίσης να πουλήσει έργα που ισχυριζόταν ότι ήταν πρωτότυπα από καλλιτέχνες όπως ο Banksy, ο Lichtenstein και ο Basquiat.

Διαβάστε επίσης:

Ψηφιακή κατάδυση στα έργα του Κλιμτ και του Χούντερτβάσερ

Ηγουμενίτσα: Μετέτρεψαν τα νεκρά πλατάνια σε έργα τέχνης

Κατασκευάζεται σταθμός του Προαστιακού στην Παιανία