ΚΟΣΜΟΣ

«Φαινόμενο Μπιγιονσέ» : H συναυλία της ποπ σταρ στη Στοκχόλμη εκτόξευσε τον πληθωρισμό στη Σουηδία

Η Μπιγιονσέ
Η Μπιγιονσέ
ΑΡ

Η συναυλία της Μπιγιονσέ στη Στοκχόλμη «ευθύνεται» για τον απροσδόκητα υψηλό πληθωρισμό στη Σουηδία λένε οικονομολόγοι

Η έναρξη της παγκόσμιας περιοδείας της Μπιγιονσέ «φαίνεται να αύξησε τον πληθωρισμό», στη Σουηδία λέει γνωστός οικονομολόγος της χώρας, αφού δεκάδες χιλιάδες θαυμαστές συνέρρευσαν στην πρωτεύουσα Στοκχολμη για συναυλίες.

Ο πληθωρισμός στη χώρα έπεσε κάτω από το 10% τον Μάιο, έδειξαν τα επίσημα στατιστικά στοιχεία, αλλά ήταν ακόμα υψηλότερος από το αναμενόμενο, με ορισμένους αναλυτές να υποστηρίζουν ότι η σούπερ σταρ Μπιγιονσέ ανέτρεψε τα δεδομένα.

Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 9,7% τον Μάιο σε ετήσια βάση, από 10,5% τον Απρίλιο, την πρώτη φορά που ο πληθωρισμός έπεσε κάτω από 10% σε διάστημα μεγαλύτερο των έξι μηνών.

Η μείωση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος και των τροφίμων συνέβαλε στο χαμηλότερο ποσοστό πληθωρισμού τον Μάιο, σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία της Σουηδίας, ενώ την ίδια στιγμή, το κόστος ορισμένων αγαθών και υπηρεσιών αυξήθηκε. «Για παράδειγμα επισκέψεις σε ξενοδοχεία και εστιατόρια, ψυχαγωγικές υπηρεσίες και ρούχα», ανέφερε η υπηρεσία.

Σύμφωνα με τον Μάικλ Γκραν, επικεφαλής οικονομολόγο για τη Σουηδία στη Danske Bank, η επίσκεψη της Μπιγιονσέ στη Στοκχόλμη θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί o δείκτης ήταν υψηλότερος από το αναμενόμενο. «Η έναρξη της παγκόσμιας περιοδείας της στη Σουηδία φαίνεται να επηρέασε τον πληθωρισμό του Μαΐου, πόσο είναι αβέβαιο», είπε σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο Γκραν είπε ότι η πολυδιαφημισμένη συναυλία της τον Μάιο «μάλλον» αντιπροσώπευε το 0,2 από τις 0,3 ποσοστιαίες μονάδες που προστέθηκαν στον πληθωρισμό από τις τιμές των ξενοδοχείων και των εστιατορίων.

Δεκάδες χιλιάδες θαυμαστές συνέρρευσαν στη Στοκχόλμη στα μέσα Μαΐου για να παρακολουθήσουν τις δύο συναυλίες που εγκαινίασαν την πρώτη σόλο περιοδεία της εδώ και επτά χρόνια. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, ο κόσμος σε κάθε συναυλία ανέρχεται σε 46.000, με κάποιους να αναγκάζονται να μείνουν έξω από την πρωτεύουσα καθώς τα ξενοδοχεία γέμιζαν ασφυκτικά.

Όπως αναφέρθηκε αρκετοί θαυμαστές της είχαν ταξιδέψει από το εξωτερικό στη Σουηδία για να δουν τις παραστάσεις, εκμεταλλευόμενοι το αδύναμο σουηδικό νόμισμα και τις χαμηλότερες τιμές των εισιτηρίων.

Ο Γκραν είπε στη Wall Street Journal ότι το αποτέλεσμα ήταν «πολύ σπάνιο» και ότι περίμενε ότι η κατάσταση θα επανέλθει στο φυσιολογικό τον Ιούνιο. Ωστόσο, ένας οικονομολόγος είπε στους Financial Times ότι η Σουηδία θα μπορούσε να βιώσει παρόμοια αύξηση του πληθωρισμού όταν ο Μπρους Σπρίγκστιν θα παίξει τρεις νύχτες συναυλιών στο Γκέτεμποργκ τον Ιούνιο.

Ο πληθωρισμός στη Σουηδία κορυφώθηκε τον Δεκέμβριο στο 12,3% –υψηλό άνω των 30 ετών– στη συνέχεια επιβραδύνθηκε ελαφρά τον Ιανουάριο στο 11,7%, αλλά εκτινάχθηκε απροσδόκητα στο 12% τον Φεβρουάριο.

Όπως και οι όμοιές της στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη, η κεντρική τράπεζα της Σουηδίας έχει επανειλημμένα αυξήσει το επιτόκιο σε μια προσπάθεια να περιορίσει τον πληθωρισμό. Η Riksbank αύξησε το επιτόκιο στο 3,5% στο τέλος Απριλίου και είπε ότι «μάλλον» θα το αυξήσει κατά άλλη μια τρίμηνη μονάδα τον Ιούνιο ή τον Σεπτέμβριο.