ΚΟΣΜΟΣ

Κίνα: Συνάντηση του Σι Τζινπίνγκ με τον Μπιλ Γκέιτς σήμερα (16/06) στο Πεκίνο

Κίνα: Συνάντηση του Σι Τζινπίνγκ με τον Μπιλ Γκέιτς σήμερα (16/06) στο Πεκίνο
AP.

Η πρώτη συνάντηση του Προέδρου της Κίνας με επιχειρηματία κράτους του εξωτερικού, τα τελευταία χρόνια.

Σήμερα (16/06), ο Πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, θα υποδεχθεί τον Μπιλ Γκέιτς στο Πεκίνο, σύμφωνα με το κινεζικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο, CCTV.

Η συνάντηση θα είναι η πρώτη του Σι με επιχειρηματία χώρας του εξωτερικού, τα τελευταία χρόνια. Για σχεδόν τρία χρόνια, είχε σταματήσει να ταξιδεύει εκτός Κίνας, καθώς η ασιατική χώρα έκλεισε τα σύνορά της, κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού.

Από όταν έφθασε στο Πεκίνο προχθές (14/06), για πρώτη φορά από το 2019, ο ιδρυτής της Microsoft έδωσε μία ομιλία στο Global Health Drug Discovery Institute σχετικά με την ανάγκη χρήσης τεχνολογίας για την επίλυση παγκόσμιων προκλήσεων υγείας.

Το Ίδρυμα Bill & Melinda Gates και ο Δήμος του Πεκίνου, που ίδρυσαν το Ινστιτούτο με το Πανεπιστήμιο Tsinghua, υποσχέθηκαν, επίσης, να παράσχουν 50 εκατομμύρια δολάρια ώστε να ενισχύσουν την ικανότητα του Ινστιτούτου να ανακαλύπτει φάρμακα.

Ο Μπιλ Γκέιτς αποχώρησε από το διοικητικό συμβούλιο της Microsoft το 2020, προκειμένου να επικεντρωθεί σε φιλανθρωπικά έργα που σχετίζονται με την παγκόσμια υγεία, την εκπαίδευση και την κλιματική αλλαγή.

Η τελευταία αναφερόμενη συνάντηση μεταξύ Σι και Γκέιτς ήταν το 2015, όταν συναντήθηκαν στο πλαίσιο του Φόρουμ Μποάο στην επαρχία Χαϊνάν. Στις αρχές του 2020, ο Σι έγραψε επιστολή στον κ. Γκέιτς, ευχαριστώντας εκείνον και το ίδρυμα για την παροχή βοήθειας στην Κίνα, συμπεριλαμβανομένων 5 εκατομμυρίων δολαρίων για τη «μάχη» της χώρας κατά του κορωνοϊού.

Αρκετοί Διευθύνοντες Σύμβουλοι εταιρειών του εξωτερικού έχουν επισκεφθεί την Κίνα από όταν άνοιξε ξανά στις αρχές του τρέχοντος έτους, αλλά οι περισσότεροι έχουν συναντηθεί κυρίως με Υπουργούς της κυβέρνησης.

Σχετικές ειδήσεις