ΚΟΣΜΟΣ

Σάλος στη Βρετανία: Νέο βίντεο «καίει» τους Τορις - Xριστουγεννιάτικο κορονοπάρτι εν μέσω λοκντάουν

Αντιδράσεις για το partygate στη Βρετανία
Αντιδράσεις για το partygate στη Βρετανία
ΑΡ

Θύελλα αντιδράσεων προκαλεί ένα νέο βίντεο που διέρρευσε από το περίφημο partygate στη Βρετανία. Οι συγγενείς των πολιτών που πέθαναν κατά τη διάρκεια της πανδημίας εκφράζουν την οργή τους, μετά τη χαοτική όπως καταγγέλλουν κληρονομιά του Μπόρις Τζόνσον

Το Συντηρητικό Κόμμα βρέθηκε στο στόχαστρο έντονων επικρίσεων, μετά τη δημοσιοποίηση βίντεο που δείχνει ανθρώπους να κάνουν πάρτι στα κεντρικά του γραφεία κατά τη διάρκεια του lockdown. Το βίντεο δείχνει τους παρευρισκόμενους να πίνουν, να χορεύουν και να φαίνεται ότι αστειεύονται για τους περιορισμούς κατά του κορονοϊού σε μια εποχή που η συναναστροφή σε εσωτερικούς χώρους ήταν απαγορευμένη.

Δύο από εκείνους που συμμετείχαν στο πάρτι, που πραγματοποιήθηκε στο υπόγειο των κεντρικών γραφείων των Συντηρητικών (CCHQ) στο Λονδίνο τον Δεκέμβριο του 2020, ήταν στη λίστα τιμών για την παραίτηση του Μπόρις Τζόνσον. Η Μητροπολιτική Αστυνομία είπε την Κυριακή ότι η δύναμη «είχε γνώση του βίντεο» – που δημοσιεύτηκε από την εφημερίδα Mirror – και «το εξετάζει».

Η Ρουθ Κάρνεϊ, της οποίας ο πατέρας πέθανε μόνη στο νοσοκομείο τον Μάιο του 2020, είπε ότι ήταν προσβλητικό το γεγονός ότι το προσωπικό των Τόρις μπορούσε να πίνει και να χορεύει, ενώ εκείνη δεν μπόρεσε να είναι με τον πατέρα της στο τέλος του. «Τότε... έκαναν πάρτι και χόρευαν. Θυμώνω, είμαι πολύ θυμωμένη, δεν μπορώ να το πιστέψω αυτό – είναι σαν κάποιο είδος αστείου», είπε για το βίντεο.

Σκηνοθέτης τηλεόρασης και θεάτρου, περίμενε μαζί του στο νοσοκομείο τον Απρίλιο, όπου χρειάστηκαν εννέα ώρες για να βρει κρεβάτι, περιγράφοντας σκηνές «εμπόλεμης ζώνης», με το προσωπικό του NHS να «παλεύει» απεγνωσμένα για να σώσει ζωές. Η κ. Κάρνεϊ αργότερα κόλλησε κορονοϊό και στη συνέχεια μια δευτερογενή μόλυνση, οπότε απομονώθηκε όταν έλαβε κλήση από το νοσοκομείο που την ενημέρωσαν οτι πέθανε. «Δεν μπόρεσα καν να αγγίξω ή να αγκαλιάσω τη μαμά μου όταν πέθανε ο μπαμπάς μου», είπε. «Έπρεπε να της το πω από μια πόρτα. Ήταν φρικτό.»

Τα συγκλονιστικά πλάνα έρχονται αφότου ο Independent αποκάλυψε την πλήρη έκταση των ποτών, της ακολασίας και της κραυγαλέας παραβίασης των κανόνων του κορονοϊού μέσα στη Ντάουνιγκ Στριτ, υπό τον Τζόνσον. Ένας πρώην αξιωματούχος της Ντάουνινγκ Στριτ που εργάστηκε σε όλη την κρίση της πανδημίας είπε ότι ο Τζόνσον ήταν «ευτυχισμένος» που έπινε το προσωπικό του και επέβλεπε μια κουλτούρα «ενδημικής παραβίασης κανόνων» τόσο διαδεδομένη, σε πλήρη αντίθεση με την υπόλοιπη χώρα.

Ο υπουργός Στεγασης, Μάικλ Γκόουβ ζήτησε συγγνώμη για το πάρτι. Είπε στο BBC ότι το βίντεο ήταν «τρομερό» και θα έκανε τους ανθρώπους να αισθάνονται «εξαιρετικά θυμωμένοι». Οι βουλευτές θα ψηφίσουν σήμερα (19/6) εάν θα δεχτούν τα ευρήματα μιας εξαιρετικά επικριτικής έκθεσης που διαπίστωσε ότι ο Μπόρις Τζόνσον είπε επανειλημμένα ψέματα στο κοινοβούλιο για το Partygate.

Ο βουλευτής του Εργατικού Κόμματος Καρλ Τέρνερ είπε ότι ο Τζόνσον είναι «αποδεδειγμένα ψεύτης» και κάλεσε τον πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. «Υπάρχουν άνθρωποι σε αυτή τη λίστα που απολάμβαναν τιμές όταν η χώρα ήταν κλειδωμένη, ανίκανοι να επισκεφτούν αγαπημένα πρόσωπα καθώς πέθαιναν. Ο Σουνάκ ουσιαστικά εγκρίνει τις τιμές της λίστας των κολλητών του ψεύτη Τζόνσον», είπε.

Το επίμαχο βίντεο, που λέγεται ότι τραβήχτηκε στις 14 Δεκεμβρίου του 2020, έδειξε για πρώτη φορά το προσωπικό να αστειεύεται σχετικά με την «παραβίαση των κανόνων» στο χριστουγεννιάτικο πάρτι τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συγκέντρωση βρίσκονταν τουλάχιστον 24 καλεσμένοι.

Πέρυσι, η Met Police αποφάσισε να μην προβεί σε καμία ενέργεια σχετικά με τη συγκέντρωση, λέγοντας ότι μια πολυδημοσιευμένη φωτογραφία που δείχνει τον κ. Bailey και αρκετούς γλεντζέδες δεν ήταν αρκετά στοιχεία για να «διαψεύσει την εκδοχή των γεγονότων που παρείχαν οι παρευρισκόμενοι».