ΚΟΣΜΟΣ

Ιμαλάια: Οι παγετώνες θα χάσουν έως και το 75% του όγκου τους έως το 2100 - Ανησυχητική έκθεση

Ιμαλάια: Οι παγετώνες θα χάσουν έως και το 75% του όγκου τους έως το 2100 - Ανησυχητική έκθεση
Pixabay

Η κλιματική κρίση πλέον είναι μία πραγματικότητα που δεν μπορούμε να αγνοήσουμε.

Μέχρι και το 75% του όγκου τους μέχρι το τέλος του αιώνα μπορεί να χάσουν οι παγετώνες των Ιμαλαΐων, στο Hindu Kush της Ασίας, λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη, επισημαίνει μία νέα ανησυχητική έκθεση.

Η κλιματική κρίση πλέον είναι μία πραγματικότητα που δεν μπορούμε να αγνοήσουμε. Το λιώσιμο των πάγων πρόκειται να προκαλέσει επικίνδυνες πλημμύρες και έλλειψη νερού για τα 240 εκατομμύρια ανθρώπους που ζουν στην περιοχή.

Σύμφωνα με την έκθεση, η απώλεια πάγου στην περιοχή, όπου βρίσκονται οι διάσημες κορυφές του Έβερεστ και του Κ2, επιταχύνεται. Οι επιστήμονες που έκαναν την ανακάλυψη αναφέρουν ότι κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 2010, οι παγετώνες έχαναν έως και 65% γρηγορότερα τον πάγο τους από ό,τι την προηγούμενη δεκαετία.

Όπως αναφέρει επιστήμονας που συμμετείχε στην αξιολόγηση του Διεθνούς Κέντρου Ολοκληρωμένης Ορεινής Ανάπτυξης (ICIMOD) με έδρα το Κατμαντού, «θα χάσουμε τους παγετώνες και μάλιστα σε 100 χρόνια».

Σημειώνεται ότι το όρος Hindu Kush εκτείνεται 3.500 χλμ σε όλο το Αφγανιστάν, το Μπαγκλαντές, το Μπουτάν, την Κίνα, την Ινδία, τη Μιανμάρ, το Νεπάλ και το Πακιστάν.

Με 1,5 βαθμούς ή 2 βαθμούς Κελσίου πάνω, οι παγετώνες σε ολόκληρη την περιοχή θα χάσουν 30% έως 50% του όγκου τους μέχρι το 2100, αναφέρει η έκθεση.

Αλλά το πού θα λιώσουν περισσότερο οι παγετώνες εξαρτάται από την τοποθεσία. Στους 3 βαθμούς Κελσίου οι παγετώνες στα ανατολικά Ιμαλάια, που περιλαμβάνουν το Νεπάλ και το Μπουτάν, θα χάσουν έως και το 75% του πάγου τους. Στους 4 βαθμούς Κελσίου, το λιώσιμο των πάγων θα φτάσει το 80%.

Τι υποστηρίζουν οι επιστήμονες

Οι επιστήμονες προσπάθησαν να εκτιμήσουν πώς η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τα Ιμαλάια. Σε αντίθεση με τις ευρωπαϊκές Άλπεις και τα Βραχώδη Όρη της Βόρειας Αμερικής, η περιοχή δεν έχει ένα μεγάλο ιστορικό αρχείο μετρήσεων που δείχνει εάν οι παγετώνες αυξάνονται ή συρρικνώνονται.

«Υπήρχε πάντα κάποια αβεβαιότητα στα Ιμαλάια», είπε ο Wester.

Το 2019, οι Ηνωμένες Πολιτείες αποχαρακτήρισαν κατασκοπευτικές δορυφορικές εικόνες των παγετώνων της περιοχής που χρονολογούνται από το 1970, παρέχοντας μια νέα επιστημονική βάση.

Περαιτέρω πρόοδος στη δορυφορική τεχνολογία τα τελευταία πέντε χρόνια, παράλληλα με τις ενισχυμένες προσπάθειες πεδίου, ενίσχυσαν την κατανόηση των επιστημόνων για τις αλλαγές που βρίσκονται σε εξέλιξη. Η έκθεση βασίζεται σε δεδομένα που έχουν συλλεχθεί έως τον Δεκέμβριο του 2022.

«Ενώ η γνώση για τους παγετώνες των Ιμαλαΐων δεν είναι ακόμα τόσο καλή όσο για τις Άλπεις, είναι πλέον συγκρίσιμη με άλλες περιοχές όπως οι Άνδεις», δήλωσε ο Tobias Bolch, ένας παγετωνολόγος στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Γκρατς στην Αυστρία που δεν σχετίζεται με την έκθεση.

Σε σύγκριση με μια αξιολόγηση του ICIMOD του 2019 για την περιοχή, «υπάρχει πολύ υψηλότερο επίπεδο αξιοπιστίας τώρα σε αυτά τα ευρήματα», είπε ο Wester. «Έχουμε μια καλύτερη αίσθηση για το τι θα συμβεί μέχρι το 2100 σε διαφορετικά επίπεδα υπερθέρμανσης του πλανήτη».

Σε κίνδυνο οι άνθρωποι της περιοχής

Από αυτή τη νέα κατανόηση προκύπτει σοβαρή ανησυχία για τους ανθρώπους που ζουν στα Ιμαλάια.

Η έκθεση διαπίστωσε ότι οι ροές νερού στις 12 λεκάνες απορροής ποταμών της περιοχής, συμπεριλαμβανομένων του Γάγγη, του Ινδού και του Μεκόνγκ, είναι πιθανό να κορυφωθούν γύρω στα μέσα του αιώνα, με συνέπειες για περισσότερους από 1,6 δισεκατομμύρια ανθρώπους που εξαρτώνται από αυτή την παροχή.

«Αν και μπορεί να ακούγεται ότι θα έχουμε περισσότερο νερό επειδή οι παγετώνες λιώνουν με αυξημένο ρυθμό... πολύ συχνά θα προκύψουν πλημμύρες αντί για μια σταθερή ροή», είπε ο Wester.

Πολλές κοινότητες που ζουν στα βουνά χρησιμοποιούν νερό παγετώνων και λιώσιμο χιονιού για την άρδευση των καλλιεργειών. Αλλά η χρονική στιγμή που πέφτει το χιόνι έχει γίνει πιο ακανόνιστη και είναι λιγότερη από ό,τι παλιά.

«Είχαμε… τεράστιους αριθμούς θανάτων γιακ (βοοειδών), επειδή το καλοκαίρι πηγαίνουν σε υψηλότερα βοσκοτόπια», δήλωσε η συγγραφέας της έκθεσης Amina Maharjan, ειδική σε θέματα βιοπορισμού και μετανάστευσης στο ICIMOD. Εάν το χιόνι πέσει πολύ νωρίς, «όλη η περιοχή είναι καλυμμένη με χιόνι και δεν έχουν γρασίδι να βοσκήσουν». Οι άνθρωποι τώρα απομακρύνονται από τις ορεινές κοινότητες για να έχουν εισόδημα από αλλού, είπε.

Το λιώσιμο των παγετώνων αποτελεί επίσης κίνδυνο για τις κοινότητες που βρίσκονται πιο κοντά σε όχθες ποταμών. Ο κίνδυνος προκύπτει όταν μια λίμνη υπερχειλίσει, σπάζοντας το φυσικό της φράγμα και στέλνοντας έναν χείμαρρο νερού που ξεχύνεται στις κοιλάδες των βουνών.

Οι κυβερνήσεις προσπαθούν να προετοιμαστούν για αυτές τις αλλαγές. Η Κίνα εργάζεται για να ενισχύσει τα αποθέματα νερού της χώρας και το Πακιστάν εγκαθιστά συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης για πλημμύρες.