ΚΟΣΜΟΣ

Υποβρύχιο Titan: Τελειώνει ο χρόνος - Ανατριχιάζει η δήλωση που υπογράφουν οι επιβάτες

Υποβρύχιο Titan: Τελειώνει ο χρόνος - Ανατριχιάζει η δήλωση που υπογράφουν οι επιβάτες
oceangate

Αποφάσισαν να επεκτείνουν την έρευνα για το χαμένο υποβρύχιο σε βαθύτερα νερά του Ατλαντικού Ωκεανού

Η αγωνία όλων για το μίνι τουριστικό υποβρύχιο, που είχε προορισμό το ναυάγιο του Τιτανικού, δεν έχει τέλος. Μέσα στο υποβρύχιο βρίσκονται και πέντε επιβάτες.

Και ενώ οι έρευνες δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα, τώρα οι αρχές, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το BBC αποφάσισαν να επεκτείνουν την έρευνα για το χαμένο υποβρύχιο σε βαθύτερα νερά του Ατλαντικού Ωκεανού.

Παράλληλα, αξιωματούχος της αμερικανικής ακτοφυλακής δήλωσε πως οι εργασίες δεν σταμάτησαν ούτε τη νύχτα και η έρευνα επεκτείνεται τώρα στο υπέδαφος της περιοχής, δήλωσε στο CNN ο υποναύαρχος Τζον Μάουγκερ.

Δίνεται «μάχη» με το χρόνο

«Ο χρόνος είναι πολύ λίγος και οι επόμενες ημέρες θα είναι κρίσιμες», ανέφερε στο BBC News ειδικός σε θέματα ωκεανών. Ο Δρ. Σάιμον Μπόξαλ, λέκτορας ωκεανογραφίας του Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον, υπογράμμισε πως ο εντοπισμός του υποβρυχίου αποτελεί «πραγματική πρόκληση».

Οι περιγραφή των συνθηκών που πιθανό να επικρατούν στο υποβρύχιο όπως τις αναφέρει ο Δρ. Σάιμον Μπόξαλ σοκάρουν πραγματικά: «Θα έχει ζέστη, θα είναι στενάχωρα». «Δεν υπάρχει κάψουλα διαφυγής. Αν βγεις από το νερό σε αυτά τα βάθη θα συνθλιβείς, οπότε εξαρτώνται απόλυτα από το αν θα βρεθεί το υποβρύχιο».

Να σημειωθεί, πάντως, πως ο κ. Μπόξαν διευκρίνισε ότι είναι απίθανο το υποβρύχιο να βρίσκεται στην επιφάνεια και ότι μπορεί να έχει παγιδευτεί σε μέρος των συντριμμιών.

«Είναι μια τεράστια πρόκληση, που δεν έχουμε αντιμετωπίσει ποτέ στο παρελθόν», πρόσθεσε. «Έχουν υπάρξει τραγικές περιπτώσεις στρατιωτικών υποβρυχίων που κάθονται στον πυθμένα της θάλασσας, όπου έχουν πολύ περισσότερους πόρους και πολύ περισσότερο διαθέσιμο οξυγόνο, αλλά σε αυτή την περίπτωση ο χρόνος είναι πολύ λίγος και οι επόμενες ημέρες θα είναι κρίσιμες».

Το υποβρύχιο Titan

Το υποβρύχιο Titan είναι από τα λίγα υποβρύχια παγκοσμίως που μπορούν να μεταφέρουν ανθρώπους στα βάθη της θάλασσας, ενώ τέτοιου είδους αποστολές όπως αυτή είναι όχι μόνο σπάνιες αλλά και πολύ ακριβές. Άλλωστε, το σημείο ενδιαφέροντος ήταν 4000 μέτρα κάτω από την επιφάνεια του ωκεανού.

Η πρώτη κατάδυση στο διάσημο ναυάγιο που πραγματοποίηση η εταιρεία OceanGate πραγματοποιήθηκε το 2021, ήτοι περίπου τρεις δεκαετίες μετά την πρώτη επανδρωμένη κατάδυση το 1987.

Όσα γνωρίζουμε μέχρι τώρα

Σε εξέλιξη είναι οι έρευνες και τη διάσωση στον Βόρειο Ατλαντικό, αφού ένα τουριστικό υποβρύχιο που κατευθυνόταν προς το ναυάγιο του Τιτανικού εξαφανίστηκε το πρωί της Κυριακής - πριν από 48 και πλέον ώρες.

  1. Ομάδες έρευνας των ΗΠΑ και του Καναδά δίνουν «μάχη» με το χρόνο για να βρουν το υποβρύχιο Titan
  2. Το υποβρύχιο εξαφανίστηκε στον ωκεανό περίπου 900 μίλια (1.448 χιλιόμετρα) από το Κέιπ Κοντ της Μασαχουσέτης σε βάθος περίπου 13.000 ποδιών (4 χιλιομέτρων).
  3. Ένας από τους πέντε επιβάτες φέρεται να ήταν ο εκατομμυριούχος Χάμις Χάρντινγκ, CEO της Action Aviation στο Ντουμπάι.
  4. Πιστεύεται ότι τα μέλη του πληρώματος είχαν το πολύ περίπου τέσσερις ημέρες οξυγόνο που τους είχε απομείνει από το βράδυ της Δευτέρας, εκτιμά η αμερικανική ακτοφυλακή

Τι είναι πιθανό να συνέβη στο υποβρύχιο;

Ένας εμπειρογνώμονας μίλησε στο BBC δίνοντας κάποια σενάρια για το που μπορεί να βρίσκεται τώρα το εξαφανισμένο υποβρύχιο.

Ένα σενάριο είναι το ότι ίσως το υποβρύχιο απελευθέρωσε ένα «βάρος πτώσης» ύστερα από μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης θέλοντας να βγει στην επιφάνεια, δήλωσε ο καθηγητής Alistair Greig από το University College του Λονδίνου.

Δήλωσε στον ανταποκριτή του BBC Pallab Ghosh: «Εάν υπήρξε διακοπή ρεύματος ή/και διακοπή επικοινωνίας, αυτό θα μπορούσε να έχει συμβεί και το υποβρύχιο θα βρισκόταν τότε στην επιφάνεια περιμένοντας να βρεθεί», είπε.

Άλλο σενάριο αναφέρει ότι το κύτος υπέστη βλάβη που είχε ως αποτέλεσμα να υπάρξει διαρροή. «Τότε η πρόγνωση δεν είναι καλή», σημείωσε. Αν τυχόν έχει κατέβει στον πυθμένα οι επιλογές για να ανέβει στην επιφάνεια - σύμφωνα με τον καθηγητή Greig - είναι πολύ περιορισμένες, ειδικά αν δεν μπορεί να ξαναβγεί με δικές του δυνάμεις.

«Ενώ το υποβρύχιο μπορεί να είναι ακόμη άθικτο, αν βρίσκεται σε βάθος μεγαλύτερο από 200 μέτρα (656 πόδια), υπάρχουν πολύ λίγα σκάφη που μπορούν να φτάσουν τόσο βαθιά, και σίγουρα όχι δύτες. Τα οχήματα που έχουν σχεδιαστεί για τη διάσωση υποβρυχίων του Πολεμικού Ναυτικού σίγουρα δεν μπορούν να φτάσουν σε βάθος κοντά στο βάθος του Τιτανικού».

Η υπογεγραμμένη από τους επιβάτες δήλωση

Νέα δεδομένα έρχονται συνέχεια στο φως της δημοσιότητας σχετικά με τις αποστολές της OceanGate Expeditions.

Ο Mike Reiss, συγγραφέας και παραγωγός με έδρα τη Νέα Υόρκη, είναι ένας από τους ανθρώπους που έχει ταξιδέψει με το «Titan» και όσα αναφέρει προκαλούν αίσθηση.

Μιλώντας στο BBC Breakfast, ανέφερε πως «υπογράφεις μία τεράστια δήλωση συναίνεσης που αναφέρει τον έναν τρόπο μετά τον άλλον που θα μπορούσε κανείς να πεθάνει κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Αναφέρουν τον θάνατο τρεις φορές στην πρώτη σελίδα, οπότε δεν βγαίνει ποτέ από το μυαλό σου. Καθώς έμπαινα στο υποβρύχιο σκέφτηκα ότι αυτό θα μπορούσε να είναι το τέλος μου. Επομένως, κανένας από όσους βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση δεν είναι ξαφνιασμένος. Όλοι γνωρίζουν πού πάνε».

Σχετικές ειδήσεις