ΚΟΣΜΟΣ

Υποβρύχιο Titan: Aδειάζει η κλεψύδρα για τους επιβάτες - Παραμένει άγνωστη η πηγή των «θορύβων»

Υποβρύχιο Titan: Aδειάζει η κλεψύδρα για τους επιβάτες - Παραμένει άγνωστη η πηγή των «θορύβων»

Μάχη με τον χρόνο για τον εντοπισμό και τη διάσωση των πέντε επιβατών του Υποβρύχιο Titan - Ερωτήματα δημιουργεί η καταγραφή των «θορύβων» από τον βυθό του Ατλαντικού ωκεανού όπου βρίσκεται το ναυάγιο του Τιτανικού.

Δραματικά μειώνονται οι ελπίδες για τη διάσωση των πέντε επιβατών που έχουν εγκλωβιστεί στο υποβρύχιο Titan το οποίο έχει εξαφανιστεί από την Κυριακή στον Ατλαντικό, ενώ επιχειρούσε κατάδυση στο ναύαγιο του Τιτανικού.

Οι «ήχοι» που καταγράφηκαν σήμερα στη περιοχή που διεξάγονται οι έρευνες στον Ατλαντικό ωκεανό, προκάλεσαν συγκρατημένη αισιοδοξία για τον εντοπισμό του βαθυσκάφους, ωστόσο η πηγή τους παραμένει άγνωστη.

Συγκεκριμένα, όπως δήλωσε ο αντιναύαρχος Τζον Μάουγκερ του Αμερικανικού Λιμενικού Σώματος, ο οποίος ηγείται των ερευνών για τον εντοπισμό του Titan, «πρόκειται για μια πολύπλοκη επιχείρηση».

Ο Μάουγκερ επιβεβαίωσε ότι ένα αεροσκάφος είχε ανιχνεύσει θόρυβο στο νερό που ελήφθη από ραντάρ, αλλά είπε: «Δεν γνωρίζουμε την πηγή αυτού του θορύβου».

Είπε ότι υπήρχαν πολλά μεταλλικά αντικείμενα στο σημείο του ναυαγίου του Τιτανικού, από όπου θα μπορούσε να προέρχεται ο θόρυβος.

Ο Μάουγκερ πρόσθεσε ότι η επιχείρηση αναζήτησης θα συνεχιστεί «όσο υπάρχει η ευκαιρία για επιβίωση» και ότι περισσότερα σκάφη θα φθάνουν στην τοποθεσία για να συμβάλλουν στις έρευνες, όπως ανέφερε το BBC .

Σημειώνεται ότι, η παροχή οξυγόνου για τους 5 επιβάτες τελειώνει σύμφωνα με εκτιμήσεις αύριο (22/6) το μεσημέρι στις 14.00

Αδύνατη η ανάσυρση στα 4.000 μέτρα

Αλλά ακόμα και αν το βαθυσκάφος εντοπιστεί εκτιμάται ότι η ανάσυρσή του από τα 4.000 μέτρα είναι αδύνατη με δεδομένο ότι και ο χρόνος κυλάει αντίστροφα.

Όπως ανέφερε ο Αμερικανός ερευνητής ωκεανογράφος του Πανεπιστημίου του Σαν Ντιέγκο, Jules Jaffe, είναι «πρακτικά αδύνατο» να βρεθεί το υποβρύχιο μέσα «στο διαλυμένο ναυάγιο» του Τιτανικού, εντός των επόμενων ωρών. Ο Jaffe ήταν μέλος της ομάδας που βρήκε τα απομεινάρια του Τιτανικού το 1985.

Σε τι οφείλονται οι «ήχοι» που κατέγραψαν τα ραντάρ

Δεν έχει ακόμα αποσαφηνιστεί σε τι οφείλονται οι συγκεκριμένοι ήχοι που καταγράφηκαν στην περιοχή του ναυαγίου του Τιτανικού. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το BBC, εμπειρογνώμονες βαθέων υδάτων λένε ότι είναι δύσκολο να προσδιοριστεί ποιοι μπορεί να είναι αυτοί οι θόρυβοι και την πηγή τους.

Τα σήματα ήχου που έπιασαν τα ραντάρ και τα σόναρ των καναδικών αεροπλάνων θα μπορούσαν να προέρχονται από κοφτά, δυνατά χτυπήματα ενός μεταλλικού αντικειμένου πάνω στα τοιχώματα του 12,7 εκατοστών του βυθισμένου υποβρυχίου.

Θεωρείται πιθανό τα χτυπήματα αυτά να μπορούν να παράγουν αυτούς τους υψηλής συχνότητας ήχους.

Αλλά ταυτόχρονα πρέπει να διαπιστωθεί η συχνότητά τους αλλά και οπωσδήποτε να αποκλειστούν οι ήχοι της θάλασσας, προκειμένου να θεωρηθούν ενδείξεις ζωής και να αναπτερωθούν οι ελπίδες.

Σύμφωνα με το περιοδικό Rolling Stone, ένα καναδικό αεροπλάνο P-8, που συμμετέχει στις έρευνες, «άκουγε θορύβους από χτύπους μέσα στον τομέα αυτό κάθε 30 λεπτά. Τέσσερις ώρες αργότερα αναπτύχθηκε ένα επιπλέον σύστημα ηχοεντοπισμού σόναρ και οι χτύποι ακούγονταν ακόμα».

Εκτός απ' αυτούς τους θορύβους από χτύπους, «ελήφθησαν επιπλέον ακουστικά σήματα και θα βοηθήσουν να προσανατολιστούν τα μέσα επιφανείας, ενώ διατηρούνται ταυτόχρονα οι ελπίδες να βρεθούν επιζώντες», μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο CNN, επικαλούμενο ένα εσωτερικό έγγραφο της κυβέρνησης των ΗΠΑ.

Ποιος μπορεί να «κρύβεται» πίσω από του θορύβους

Ειδικοί εκτιμούν ότι πίσω από τους θορύβους βρίσκεται ο έμπειρος πρώην δύτης και απόστρατος αξιωματικός του γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού Πολ-Ανρί Ναρζολέ, 77 ετών.

Θεωρείται ένας απο τους κορυφαίους ειδήμονες ναυαγίου στον κόσμο, ενώ συμμετείχε μεταξύ άλλων ακόμη και σε αποστολές για τη χαμένη Ατλαντίδα.

Υπολογίζεται ότι έχει καταδυθεί πάνω από 37 φορές στο ναυάγιο του Τιτανικού και είναι ο πιο ψύχραιμος από όλους τους επιβαίνοντες στο υποβρύχιο. Επίσης εικάζεται ότι θόρυβοι μπορεί να είναι μεταλλικές κούπες που χτυπά πάνω στο μεταλλικό υποβρύχιο.

Οι ελπίδες «βουλιάζουν» στον Ατλαντικό - «Σαν να ψάχνεις νόμισμα σε γήπεδο ποδοσφαίρου...»

Η είδηση ότι έχουν εντοπιστεί ήχοι στην περιοχή όπου χάθηκε το βαθυσκάφος «Τιτάνας» είναι καλή, αλλά «οι περιστάσεις είναι εναντίον» των επιβαινόντων και η διάσωση θα πρέπει να γίνει «γρήγορα», προειδοποιούν οι ειδήμονες που έχουν γνώση των αντίξοοων συνθηκών.

Καναδικό αεροσκάφος εντόπισε ήχους, είπε η Ακτοφυλακή, ωστόσο οι ρομποτικές επιχειρήσεις υποθαλάσσιων ερευνών που έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή δεν έχουν δώσει ακόμα χειροπιαστό σημάδι του «Τιτάνα».

Μιλώντας στο Sky News, ο ειδικός στις θαλάσσιες επιχειρήσεις και συγγραφέας Mike Welham είπε ότι η ανίχνευση υποβρύχιων θορύβων είναι «πραγματικά καλά νέα». Ωστόσο, επεσήμανε ότι η προμήθεια του εξειδικευμένου εξοπλισμού και του ανθρώπινου δυναμικού για μια αποτελεσματική διάσωση στα βάθη που μπορεί να φτάσει ο Τιτάνας «χρειάζεται χρόνο».

«Ο χρόνος είναι κρίσιμος και αν ελπίζουμε ότι αυτοί οι τύποι είναι ακόμα ζωντανοί εκεί κάτω τώρα, που υπάρχουν ενδείξεις ότι είναι έτσι, πρέπει να τους βρουν», είπε. Όπως είπε χαρακτηριστικά είναι «σα να βάζει κάποιος ένα νόμισμα σε ένα γήπεδο ποδοσφαίρου και να προσπαθεί να το βρει. Ο βυθός είναι τεράστιος. Το βάθος του νερού είναι τεράστιο», πρόσθεσε.

Σχετικές ειδήσεις