ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Πέντε συλλήψεις για απόπειρα αγοράς ραδιενεργού υλικού έναντι 3.5 εκατ. δολαρίων

Ρωσία: Πέντε συλλήψεις για απόπειρα αγοράς ραδιενεργού υλικού έναντι 3.5 εκατ. δολαρίων
AP, φωτογραφία αρχείου.

Η αγορά του ραδιενεργού υλικού, καίσιο–137, προοριζόταν για έναν Ουκρανό πολίτη.

Σήμερα (23/06), η υπηρεσία ασφαλείας της Ρωσίας (FSB) ανακοίνωσε ότι συνέλαβε πέντε ανθρώπους που προσπάθησαν να αγοράσουν ένα κιλό καισίου–137, ενός ραδιενεργού υλικού, έναντι 3.5 εκατ. δολαρίων εκ μέρους ενός Ουκρανού πολίτη, σύμφωνα με το πρακτορείο TASS.

Η FSB επεσήμανε ότι οι συλληφθέντες θα μετέφεραν το καίσιο–137 έξω από τη Ρωσία, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί σε ένα σκηνοθετημένο περιστατικό με δήθεν όπλα μαζικής καταστροφής, με στόχο τη δυσφήμηση της Μόσχας.

Οι πέντε συλληφθέντες έχουν ήδη ομολογήσει τις πράξεις τους, βάσει του δημοσιεύματος, δίχως να προχωρά σε περαιτέρω διευκρινίσεις. Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι καταγγέλλει επιχειρούμενη «τρομοκρατική επίθεση» από τη Μόσχα.

Πριν από μερικές ώρες (22/06), ο Πρόεδρος της Ουκρανίας ανέφερε ότι Ουκρανοί κατάσκοποι έλαβαν πληροφορίες, βάσει των οποίων η Ρωσία εξετάζει να «εξαπολύσει» τρομοκρατική επίθεση εναντίον του –υπό ρωσική κατοχή– πυρηνικού εργοστασίου της Ζαπορίζια στη νότια Ουκρανία, που θα περιλαμβάνει τη διαρροή ραδιενέργειας.

Η Μόσχα χαρακτήρισε ως «ψεύτικο» αυτόν τον ισχυρισμό και κατηγόρησε το Κίεβο ότι σχεδιάζει να καταλάβει το πυρηνικό εργοστάσιο και πως βομβαρδίζει τις εγκαταστάσεις του, περιλαμβανομένων των χώρων αποθήκευσης πυρηνικού καυσίμου. Ακόμη, έχει κατηγορήσει την Ουκρανία ότι σχεδιάζει επίθεση με «βρώμικη βόμβα» εναντίον της Ρωσίας, κάτι που το Κίεβο διέψευσε.

Σχετικές ειδήσεις