ΚΟΣΜΟΣ

Ζελένσκι: «Η Ρωσία πρέπει να προετοιμάσει τους πολίτες της, ότι θα χάσει εδάφη»

Ζελένσκι: «Η Ρωσία πρέπει να προετοιμάσει τους πολίτες της, ότι θα χάσει εδάφη»
AP.

«Η Ρωσία θα αποτύχει να κυριεύσει περαιτέρω εδάφη μας», υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Ουκρανίας.

Η Ρωσία όχι μονάχα θα αποτύχει να κυριεύσει περαιτέρω εδάφη στην Ουκρανία, αλλά θα χάσει αυτά που κατέχει σήμερα και πρέπει να ετοιμάσει τους πολίτες της, τόνισε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο χθεσινό του διάγγελμα (18/06).

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας προσέθεσε πως «δεν υπάρχει εναλλακτική και δε θα υπάρξει καμιά» πέραν της υποχώρησης των ρωσικών στρατευμάτων από την Ουκρανία. «Βήμα – βήμα, οι ουκρανικές δυνάμεις προχωρούν στην απελευθέρωση της χώρας», διαβεβαίωσε. Το Κίεβο αναμένει «νέες δεσμεύσεις για τη χορήγηση στρατιωτικής βοήθειας από συμμάχους του εντός της εβδομάδας», συνέχισε.

Στη συνέχεια, ειρωνεύθηκε τον Πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος υποστήριξε τη 16η Ιουνίου ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν καταστρέψει πέντε συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας αμερικανικής κατασκευής, “Patriot”, μιλώντας από την Αγία Πετρούπολη. Υπάρχουν μόνο δύο τέτοια συστήματα, ανεπτυγμένα στην Ουκρανία, σύμφωνα με αμερικανικά Μέσα ενημέρωσης. Ακόμη, ο κ. Ζελένσκι ανέφερε πως «ούτε ένα σύστημα “Patriot” δεν έχει καταστραφεί» και υποστήριξε πως καταρρίφθηκαν τουλάχιστον 36 ρωσικοί πύραυλοι, τις προηγούμενες επτά ημέρες.

Πριν από ένα 24άωρο (18/06), φιλορώσος αξιωματούχος παραδέχθηκε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις ανακατέλαβαν χωριό στη Ζαπορίζια, αν και υπέστησαν μεγάλες απώλειες. Πρόκειται για σπάνια αναγνώριση από πλευράς αξιωματούχων, προσκείμενων στη Μόσχα, πως η ουκρανική πλευρά προέλασε στην αντεπίθεση. «Οι ουκρανικές δυνάμεις κατάφεραν να καταλάβουν» το χωριό Πιατιχάτκι, παρότι υπέστησαν κατ’ αυτόν «κολοσσιαίες απώλειες, έχασαν εκατοντάδες άνδρες», σύμφωνα με τον Βλαντιμίρ Ρόγκοφ. Δεν υπήρξε επιβεβαίωση από την ουκρανική πλευρά.

Σύμφωνα με τον φιλορώσο αξιωματούχο, η περιοχή βομβαρδίζεται από το ρωσικό πυροβολικό και σκοπός είναι να περικυκλωθούν οι ουκρανικές δυνάμεις, εν μέσω συνεχιζόμενων σφοδρών μαχών. Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις ανέφεραν ότι καταγράφονται μάχες σε διάφορες κατευθύνσεις στα μέτωπα. Σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, κυκλοφορούν εικόνες από πλήγμα της ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας σε αποθήκη πυρομαχικών στο –ελεγχόμενο από τους Ρώσους– τμήμα της περιφέρειας της Χερσώνας (νότια).

Σχετικές ειδήσεις