ΚΟΣΜΟΣ

Βέλγιο: Συνεδριάζει το Συμβούλιο Ασφαλείας για Wagner – Πούτιν

Βέλγιο: Συνεδριάζει το Συμβούλιο Ασφαλείας για Wagner – Πούτιν
AP.

Ο Πρωθυπουργός της χώρας, Αλεξάντερ Ντε Κρο, γνωστοποίησε τη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφάλειας αύριο (25/06), με κεντρικό άξονα την έκρυθμη κατάσταση στη Ρωσία, μετά την ανταρσία της οργάνωσης Βάγκνερ κατά του Προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο Πρωθυπουργός του Βελγίου, Αλεξάντερ Ντε Κρο, ανακοίνωσε τη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφάλειας αύριο (25/06), με κεντρικό θέμα την έκρυθμη κατάσταση στη Ρωσία, μετά την ανταρσία της οργάνωσης Βάγκνερ κατά του Προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Η κατάσταση στη Ρωσία φαίνεται να είναι πολύ σοβαρή, θα μπορούσε να έχει τρομερές συνέπειες για την Ευρώπη. Σήμερα (24/06), θα πραγματοποιήσω διαβουλεύσεις με τους Υπουργούς Άμυνας, Εξωτερικών και τις υπηρεσίες πληροφοριών μας. Αύριο στις 10:00 (τοπική ώρα) θα συνεδριάσει το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας», έγραψε ο κ. Ντε Κρο.

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στη Ρωσία, μετά την εξέγερση του πρώην στενού συνεργάτη του Βλαντιμίρ Πούτιν, Γεβγένι Πριγκόζιν. Το Κρεμλίνο άσκησε δίωξη κατά του επικεφαλής της Βάγκνερ, για φερόμενη ένοπλη ανταρσία.

Ο Πριγκόζιν κατέλαβε τη Ροστόφ, κέντρο – «κλειδί» στη ρωσική επίθεση εναντίον της Ουκρανίας, ενώ στόχος για εκείνον είναι η κατάληψη της Μόσχας. Τα στρατεύματα της ομάδας Βάγκνερ βρίσκονται ήδη στη μέση της διαδρομής, όπου διεξήχθησαν μάχες, καθώς ελικόπτερο του ρωσικού στρατού έπληξε τη φάλαγγα των μισθοφόρων.

Νωρίτερα, ο Πρόεδρος της Ρωσίας απηύθυνε διάγγελμα στους πολίτες της χώρας, ενώ, επέβαλε στρατιωτικό νόμο σε ορισμένες περιοχές, που προβλέπει –μεταξύ άλλων– την απαγόρευση μετακινήσεων. Στο τηλεοπτικό του διάγγελμα, ο Βλαντιμίρ Πούτιν απηύθυνε έκκληση για ενότητα και μίλησε στους ανθρώπους που «εξαπατήθηκαν».

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν κατηγόρησε τον Πριγκόζιν για «ένοπλη ανταρσία», καθώς οι δυνάμεις της ομάδας Βάγκνερ προελαύνουν στον νότο, στο πλαίσιο μίας «πορείας δικαιοσύνης», όπως την αποκάλεσε ο αρχηγός των μισθοφόρων.

Ο αρχηγός της Βάγκνερ ισχυρίσθηκε ότι ο ρωσικός στρατός σκότωσε μαχητές του, ενώ, υπογράμμισε ότι οι μαχητές του ελέγχουν τις στρατιωτικές τοποθεσίες του Ροστόβ, μία πόλη στρατηγικής σημασίας στη βορειοανατολική άκρη της Μαύρης Θάλασσας, στην Αζοφική Θάλασσα, στις εκβολές του ποταμού Ντον.

Σφοδρές μάχες διεξάγονται σήμερα (24/06) στο Βορονέζ, καθώς το ρωσικό στρατός με τους Τσετσένους συμμάχους τους, προσπαθούν να ανακόψουν την πορεία των μαχητών της Βάγκνερ προς τη Μόσχα.

Στη ρωσική πρωτεύουσα έχει επιβληθεί αντιτρομοκρατικό καθεστώς και θωρακισμένα οχήματα περιφρουρούν στο κέντρο, γύρω από το Υπουργείο Άμυνας, την Κάτω Βουλή (κρατική Δούμα), μερικές δεκάδες μέτρα μακριά από το Κρεμλίνο.

Ο ρωσικός στρατός ετοιμάζει οχυρώσεις στην είσοδο της Μόσχας και άρματα μάχης έχουν παραταχθεί κατά μήκος των κεντρικών δρόμων που οδηγούν στη ρωσική πρωτεύουσα.

Σχετικές ειδήσεις