ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: «Αντάρτικο πόλεων» βλέπουν οι Αρχές – Πάνω από 900 συλλήψεις

Γαλλία: «Αντάρτικο πόλεων» βλέπουν οι Αρχές – Πάνω από 900 συλλήψεις
AP Photo

Γαλλία: Συνεχίστηκαν για τέταρτη νύχτα οι σκηνές χάους σε όλη τη χώρα. Συγκρούσεις με τις δυνάμεις της αστυνομίας, εικόνες με ένοπλους άνδρες μετά από επιδρομή σε καταστήματα, φωτιές και καπνοί παντού διαμορφώνουν το σκηνικό. Η μεγαλύτερη κρίση που κλήθηκε να διαχειριστεί ο Μακρόν μετά τα «κίτρινα γιλέκα».

Αν τα «κίτρινα γιλέκα» θεωρήθηκαν μία κρίση που ταλάνισε τη Γαλλία για μήνες, αν όχι για χρόνια, αυτή τη φορά η κατάσταση είναι ακόμα πιο δύσκολη και προφανώς πιο σοβαρή. Ο θάνατος του 17χρονου Ναέλ από πυροβολισμό αστυνομικού προκάλεσε κύμα οργής, βίαιες συγκρούσεις και ταραχές. Τα επεισόδια άρχισαν από τη Ναντέρ όπου πυροβολήθηκε ο 17χρονος από τον αστυνομικό, εξαπλώθηκαν στη Μασσαλία και σταδιακά στην υπόλοιπη χώρα.

Ο Εμανουέλ Μακρόν έχει «κατεβάσει» πάνω από 40.000 αστυνομικούς και τεθωρακισμένα οχήματα της αστυνομίας στους δρόμους, με αξιωματούχους να κάνουν λόγο για «σκηνές που θυμίζουν αντάρτες».

Μετά από μια νύχτα με ταραχές στη Μασσαλία, ο γραμματέας του τμήματος της αστυνομικής ένωσης Bouches-du-Rhône Alliance περιγράφει στο BFMTV «σκηνές ανταρτών».

«Τα αποτελέσματα της νύχτας μπορούν να συνοψιστούν σε μία λέξη: αποκαλυπτικά. Είχαμε σκηνές ανταρτών στο κέντρο της Μασσαλίας, οι βόρειες συνοικίες επηρεάστηκαν επίσης από λεηλασίες, κάψιμο οχημάτων και κάδους απορριμμάτων», είπε χαρακτηριστικά ο Ρούντι Μάνα.

Ο Ντενί Γιακόμπ, γενικός γραμματέας της εναλλακτικής αστυνομίας CFDT, επιβεβαιώνει ότι «σε ορισμένες περιοχές της Γαλλίας έχουμε άτομα οπλισμένα με κυνηγετικά όπλα», ενισχύοντας επί της ουσίας των παραπάνω ισχυρισμό.

Όλα αυτά, την ώρα που είναι προγραμματισμένη για το απόγευμα του Σαββάτου (1/7), η κηδεία του 17χρονου Ναέλ. Η τελετή θα γίνει στη Ναντέρ και ακόμα μία ημέρα προμηνύεται ιδιαίτερα ταραχώδης και επικίνδυνη για τη Γαλλία.

Από εκεί και πέρα, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό του υπουργείου Εσωτερικών, 79 αστυνομικοί τραυματίστηκαν στο περιθώριο των ταραχών της νύχτας. Σε ό,τι αφορά τις υλικές ζημιές, καταγράφηκαν 2.560 πυρκαγιές σε δημόσιους δρόμους, 1.350 οχήματα καμένα, 234 κτήρια καμένα ή ζημιές. Σημειώνει επίσης ότι στοχοποιήθηκαν 31 αστυνομικά τμήματα, 16 δημοτικά αστυνομικά τμήματα και 11 στρατώνες χωροφυλακής.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση, οι συλλήψεις στη διάρκεια των βίαιων συγκρούσεων έχουν φτάσει στις 994. Οι 471 από αυτές, πραγματοποιήθηκαν τα ξημερώματα του Σαββάτου, μετά τις καταστροφές τη νύχτα της Παρασκευής. Ο μέσος όρος των συλληφθέντων, σύμφωνα με τα γαλλικά ΜΜΕ, δεν ξεπερνάει τα 17 έτη.

Ο Γάλλος πρόεδρος, μάλιστα, σε μήνυμά του στο Twitter ανέφερε πως «Το ένα τρίτο των συλληφθέντων χθες το βράδυ είναι νέοι, μερικές φορές πολύ νέοι. Καλώ τους γονείς να είναι υπεύθυνοι».

Η Γαλλία, λοιπόν, φλέγεται και ο Εμανουέλ Μακρόν καλείται να αποφασίσει την επόμενη κίνησή του. Σύμφωνα με τους Γάλλους αναλυτές, αυτή είναι η σοβαρότερη εσωτερική κατάσταση που διαμορφώθηκε στη χώρα από τις βίαιες συγκρούσεις του 2005. Μάλιστα, αρκετοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν πως η χώρα είναι ένα βήμα από το να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Αυτό συμβαίνει μόλις για πέμπτη φορά τα τελευταία 50 χρόνια, δείγμα της σοβαρότητας της κατάστασης και του πώς διαμορφώνονται ιδιαίτερα λεπτές ισορροπίες. Η κοινωνική συνοχή στη Γαλλία, δεδομένα απειλείται και προφανώς κανένας δεν θα ήθελε αυτή τη στιγμή να είναι στη θέση του Μακρον, ο οποίος καλείται να διαχειριστεί ένα πρωτοφανές κύμα οργής το οποίο δεν δείχνει να κοπάζει, παρά να φουντώνει ολοένα και περισσότερο.

Σχετικές ειδήσεις