ΚΟΣΜΟΣ

Ο επικεφαλής της CIA πραγματοποίησε μυστικό ταξίδι – «αστραπή» στην Ουκρανία

Ο επικεφαλής της CIA πραγματοποίησε μυστικό ταξίδι – «αστραπή» στην Ουκρανία
AP.

Ο Γουίλιαμ Μπερνς επισκέφθηκε πρόσφατα την Ουκρανία, όπου συναντήθηκε με αξιωματούχους των Υπηρεσιών Πληροφοριών και τον Πρόεδρο της χώρας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο.

Ο Διευθυντής της CIA, Γουίλιαμ Μπερνς, επισκέφθηκε πρόσφατα την Ουκρανία, όπου συναντήθηκε με αξιωματούχους των Υπηρεσιών Πληροφοριών και τον Πρόεδρο της χώρας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο, ο οποίος επιβεβαίωσε την πληροφορία χθες (30/06), μιλώντας στο AFP.

Αυτό το ταξίδι, για το οποίο δεν υπήρξε ανακοίνωση, πραγματοποιήθηκε ενόσω οι ουκρανικές δυνάμεις συνεχίζουν την αντεπίθεση στο ανατολικό και νότιο τμήμα της χώρας. Με εκείνη την ευκαιρία, ο Μπερνς επανέλαβε «τη δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής να μοιράζονται πληροφορίες ώστε να βοηθούν την Ουκρανία να αμυνθεί έναντι της ρωσικής επιθετικότητας», επεσήμανε ο αξιωματούχος, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Κατά την πρώτη ημέρα της επίσκεψης, οι Ουκρανοί αξιωματούχοι παρουσίασαν στον Μπερνς μία σειρά από σχέδια για την ανακατάληψη των εδαφών που έχουν καταλάβει οι ρωσικές δυνάμεις και την έναρξη διαπραγματεύσεων για εκεχειρία έως το τέλος του έτους, σύμφωνα με τη WP. Η εφημερίδα προσέθεσε ότι το ταξίδι πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο.

Ο επικεφαλής της CIA «ταξίδεψε στην Ουκρανία, όπως το κάνει τακτικά μετά την έναρξη της πρόσφατης επίθεσης της Ρωσίας πριν περισσότερο από έναν χρόνο», όπως επεσήμανε ο Αμερικανός αξιωματούχος· «το ταξίδι πραγματοποιήθηκε πριν από την αποτυχημένη ανταρσία της μισθοφορικής οργάνωσης Βάγκνερ το προηγούμενο Σαββατοκύριακο», συμπλήρωσε.

Εντωμεταξύ, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν προσπαθήσει να ξεκαθαρίσουν στη Ρωσία ότι δεν είχαν καμία ανάμιξη στην εξέγερση. Μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν πριν από μερικές ώρες ότι ο Γουίλιαμ Μπερνς είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον επικεφαλής της υπηρεσίας εξωτερικών πληροφοριών της Ρωσίας (SVR), τον Σεργκέι Ναρίσκιν, προκειμένου να τον διαβεβαιώσει ότι η Ουάσινγκτον δεν ενεπλάκη στο περιστατικό.

Σχετικές ειδήσεις