ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: «Χτυπούν ότι βρουν μπροστά τους» - Συγκλονιστικές μαρτυρίες Ελλήνων που ζουν στη χώρα

Γαλλία: «Χτυπούν ότι βρουν μπροστά τους» - Συγκλονιστικές μαρτυρίες Ελλήνων που ζουν στη χώρα
AP photo

Ανησυχία και φόβος έχει κυριεύσει τους πολίτες στη Γαλλία,που παρακολουθούν τα όσα συμβαίνουν τα τελευταία 24ωρα - Ανάμεσά τους και πολλοί Έλληνες που ζουν κι εργάζονται στη χώρα

Έκρυθμη παραμένει η κατάσταση στη Γαλλία τα τελευταία 24ωρα με τα εκτεταμένα επεισόδια να έχουν τρομοκρατήσει τους πολίτες, ανάμεσα στους οποίους και Έλληνες οι οποίοι ζουν κι εργάζονται στη χώρα.

Όπως αναφέρουν, η ανησυχία είναι διάχυτη και ο φόβος, ακόμη και για τις δικές τους περιουσίες, είναι έντονος.

«Είναι σκηνές πολέμου που βλέπουμε ορισμένες φορές. Και σε ορισμένες περιοχές ο κόσμος έχει πράγματι τρομοκρατηθεί, και αυτό το εννοώ», σημειώνει ο πρόεδρος κυπριακής κοινότητας της χώρας, Ευαγόρας Μαυρομάτης που μίλησε στο OPEN. «Από το σπίτι μου, στα περίπου 600 - 700 μέτρα, κάθε βράδυ γίνονται επεισόδια», συμπληρώνει ο γιατρός και διευθυντής νοσοκομείου, Χρήστος Χριστόπουλος.

«Έχω έναν φίλο ο οποίος μένει λίγο παραέξω από το Παρίσι και μού ‘λεγε, το βράδυ δεν μπορεί να κοιμηθεί, έχει δύο βράδια. Κι όπως τυχαίνει εκεί κοντά να είναι και φυλακές γίνεται, λέει, ο χαμός – καίνε τα σκουπίδια, καίνε τα αυτοκίνητα, έχουν κάψει δύο σπίτια», εξηγεί ο εισαγωγέας τροφίμων στη Γαλλία, Γιώργος Παπακήρυκος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλοί από τους Έλληνες που ζουν στη χώρα έχουν αρχίσει να λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.

«Δεν έχω ξαναζήσει τέτοια κατάσταση στη Γαλλία. Να βλέπετε ολάκερα καταστήματα να καταστρέφονται, να παίρνουν τα πράγματα από μέσα ανεξαρτήτως μικρά, μεγάλα. Ξέρετε, παλιά χτυπούσαν εκεί που ήταν το κεφάλαιο. Τώρα δε χτυπούν εκεί, χτυπούν ό,τι βρουν μπροστά τους, ακόμα και πιο φτωχούς, ακόμα και τους γείτονές τους, αυτό είναι το ανησυχητικό», προσθέτει ο κ. Μαυρομάτης.

Δείτε το βίντεο από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN:

«Εάν δε δοθεί ο λόγος σε αυτούς τους ανθρώπους δε θα βρούμε άκρη»

Οι Έλληνες της Γαλλίας, μιλούν για ισορροπία σε ένα τεντωμένο σχοινί ενώ εξηγούν πως μία μικρή αφορμή θα είναι αρκετή για να κλιμακωθούν ακόμα περισσότερα τα επεισόδια. Όλοι τους καταδικάζουν το τραγικό περιστατικό με τον 17χρονο νεαρό που έπεσε νεκρός από πυρά αστυνομικού. Όπως επισημαίνει η δικηγόρος Αναστασία Μανδραβέλη: «Εάν δε δοθεί ο λόγος σε αυτούς τους ανθρώπους, οι οποίοι κατάγονται από συνοικίες φτωχές και μεταναστών, δε θα μπορέσουμε να βρούμε άκρη».

Φταίει η «ακροαριστερή, παραβατική νεολαία» για τη Σώτη Τριανταφύλλου

Την ίδια στιγμή, η συγγραφέας και ιστορικός Σώτη Τριανταφύλλου που ζει στη Γαλλία κάνει λόγο για τρεις παράγοντες που οδηγούν την κατάσταση στα άκρα. «Ιδιαίτερα η νεολαία, η ακροαριστερή, η παραβατική, η προερχόμενη από τη μετανάστευση, μισεί την αστυνομία. Έχει κάποιους λόγους. Το δεύτερο φαινόμενο, είναι το αίσθημα της ατιμωρησίας που έχει αυτό το κομμάτι της νεολαίας. Το τρίτο φαινόμενο, είναι ότι ένα μέρος του πληθυσμού καραδοκεί αδιαλείπτως προκειμένου να βάλει φωτιά στη χώρα», ισχυρίζεται.

Διαβάστε επίσης:

Γαλλία: Τελέστηκε η κηδεία και η ταφή του 17χρονου που σκοτώθηκε από πυρά αστυνομικού

Γαλλία: Ο 17χρονος που σκοτώθηκε από αστυνομικά πυρά συμμετείχε σε βίντεο κλιπ γνωστού ράπερ

Ανοιχτός ο κύκλος βίας και χάους στη Γαλλία - Φόβοι για νέα νύχτα επεισοδίων