ΚΟΣΜΟΣ

Ίος: Eκατοντάδες συντετριμμένοι έφηβοι εγκαταλείπουν το νησί μετά την τραγωδία - Σήμερα η νεκροψία

Oι δύο νεαροί Ιρλανδοί που έχασαν τη ζωή τους στην Ίο
Oι δύο νεαροί Ιρλανδοί που έχασαν τη ζωή τους στην Ίο

Ίος: Εκατοντάδες έφηβοι προσπαθούν να φύγουν από το ελληνικό νησί μετά το θάνατο δύο νεαρών Ιρλανδών με διαφορά λίγων ωρών. Πληροφορίες αναφέρουν οτι έως και 1.000 νεαροί Ιρλανδοί βρίσκονται στο νησί και ψάχνουν τρόπο να γυρίσουν στην πατρίδα τους, σύμφωνα με τη Daily Mail. Σήμερα θα γίνει η νεκροψία στον Πειραιά

Εκατοντάδες συντετριμμένοι έφηβοι προσπαθούν να εγκαταλείψουν την Ίο μετά τον θάνατο δύο Ιρλανδών συμμαθητών τους από κορυφαίο ιδιωτικό καθολικό σχολείο σε ξεχωριστές τραγωδίες. Η τοπική αστυνομία επιβεβαίωσε ότι διεξάγονται ξεχωριστές έρευνες για τον θάνατο των δύο 18χρονων μαθητών, του Άντριου Ο΄Ντόνελ και του Μαξ Γουόλ.

Οι δύο νέοι βρισκόταν σε διακοπές για να γιορτάσουν την αποφοίτησή τους με δεκάδες συμμαθητές από το κολέγιο St Michael του Δουβλίνου όταν έγινε η τραγωδία. Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ιρλανδίας, Μάικλ Μάρτιν δήλωσε χθες: «Είναι καταστροφικό και τα πιο τραυματικά νέα που θα μπορούσε να ακούσει οποιοσδήποτε γονέας και είναι ο εφιάλτης κάθε γονέα και πολλοί από τους γιους και τις κόρες μας φεύγουν στο εξωτερικό μετά από τα πιστοποιητικά αποχώρησης και μετά τις εξετάσεις.

Ο διευθυντής του σχολείου Tim Kelleher είπε ότι υπάρχουν περίπου 1.000 μαθητές στο νησί, οι οποίοι γιόρταζαν την αποφοίτησή τους, 90 από τους οποίους είναι από το St Michael's College. Είπε ότι τα νέα για τους θανάτους διαδόθηκαν γρήγορα μεταξύ των συμμαθητών τους, προσθέτοντας: «Όλοι θέλουν να φύγουν. Είναι τραυματισμένοι και λένε ότι θέλουν να γυρίσουν σπίτι.

Το Νότιο Δουβλίνο είναι μια μικρή ενορία, όλα τα σχολεία γνωρίζονται μεταξύ τους, παίζουν μεταξύ τους, είναι φίλοι μεταξύ τους, υπάρχουν μεγαλύτερα αδέρφια και φίλοι σε όλη την περιοχή που είναι βαθιά συντετριμμένοι. Είναι μια δεμένη κοινότητα. Όταν συμβαίνει κάτι τέτοιο, υπάρχει πολλή υστερία και πολύς φόβος και οι γονείς τηλεφωνούν ο ένας στον άλλο και όλοι είναι τραυματισμένοι ειδικά τα αγόρια που ήταν μαζί με τον Andrew και τον Max. Είναι τραυματισμένοι»

Η τοπική αστυνομία επιβεβαίωσε ότι διεξάγονται ξεχωριστές έρευνες για τον θάνατο των δύο 18χρονων συμμαθητών.Ο Άντριου και ο Μαξ ήταν «δύο εξαιρετικοί νεαροί άνδρες με όλη τη ζωή τους μπροστά τους» και οι σκέψεις και οι προσευχές του ήταν με τις οικογένειες και τους φίλους τους. Ο υπουργός Παιδείας Σάιμον Χάρις είπε ότι οι σκέψεις του ήταν με τους μαθητές στην Ελλάδα που «αντιμετωπίζουν σοκ, πόνο και θλίψη». Θέλουν απλώς να γυρίσουν σπίτι και θα είναι όλοι πίσω τις επόμενες 48 ώρες».

Ο πρώην πρόεδρος της Ένωσης St Michael, Tom McCormack, είπε ότι ήταν η «πιο σκοτεινή μέρα» στην ιστορία του σχολείου. «Ήταν μια καταστροφική μέρα, μας χαροποίησε ο όγκος των μηνυμάτων από υπουργούς της κυβέρνησης, συμβούλους, αξιωματούχους, άλλα σχολεία. «Το αδελφό μας σχολείο, το St Mary's, πριν από οκτώ χρόνια είχε την τραγωδία του Μπέρκλεϊ και τώρα βιώνουμε την πιο σκοτεινή μας μέρα».

Στον Πειραιά η νεκροψία

Το Υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι οι σοροί των δύο εφήβων θα μεταφερθούν σήμερα Δευτέρα το πρωί από το κυκλαδίτικο νησί στην Αθήνα για να γίνει η νεκροψία-νεκροτομή και να δοθούν απαντήσεις για τα αίτια των θανάτων των δύο αγοριών.

Στη συνέχεια θα δοθούν στις οικογένειές τους αργότερα μέσα στην εβδομάδα και θα γίνουν ρυθμίσεις για να επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Η προξενική υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών θα συνοδεύει τις οικογένειες.

Πώς έγινε η διπλή τραγωδία

Η τραγωδία άρχισε να εκτυλίσσεται το πρωί της Κυριακής (02/07) όταν από τις αρχές εντοπίσθηκε νεκρός σε γκρεμό στην περιοχή Γερμανώλη ο Γουόλ. Ο νεαρός Ιρλανδός, ο οποίος βρέθηκε στην Ίο μαζί με 69 συμμαθητές του από το Κολλέγιο «Saint Michael», φέρεται να είχε αρχίσει να καταναλώνει μεγάλες ποσότητες αλκοόλ από το μεσημέρι του Σαββάτου, συνεχίζοντας τη διασκέδασή του μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες τη Κυριακής.

Τότε ήταν που ο 18χρονος Μαξ θέλησε να γυρίσει στο κατάλυμά του με τα πόδια, καθώς η απόσταση ήταν μικρή. Ωστόσο, τα ίχνη του χάθηκαν και όταν οι φίλοι του γύρισαν στο δωμάτιο και δεν τον βρήκαν, κάλεσαν την Αστυνομία, σύμφωνα με το cyclades24.gr. Σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία, το πιθανότερο σενάριο είναι ο νεαρός Μαξ να παραπάτησε και να βρέθηκε στο κενό, χτυπώντας στο κεφάλι.

Μετά από μεγάλη έρευνα, το σώμα του βρέθηκε σε μια ρεματιά γύρω στις 10.30 το πρωί της Κυριακής, κοντά σε βράχους στους πρόποδες ενός γκρεμού. Το σώμα του έδειξε σημάδια πτώσης αλλά δεν έγινε γνωστό αν είχε πέσει από ύψος.

Ωστόσο, η τραγωδία για την παρέα των Ιρλανδών δεν τελείωσε εκεί, καθώς λίγη ώρα αργότερα ο επίσης 18χρονος Άντριου, ο οποίος αντιμετώπιζε χρόνια καρδιολογικά προβλήματα, «άφησε» την τελευταία του πνοή όταν ενημερώθηκε για τον τραγικό χαμό του συμμαθητή του.

Η υπουργός Παιδείας Νόρμα Φόλεϊ είπε ότι «δεν υπάρχουν λόγια» για να περιγράψουν τα θλιβερά νέα. Eκπρόσωποι του συλλόγου γονέων του σχολείου έσπευσαν στο ελληνικό νησί για να στηρίξουν τις οικογένειες. Μπουκέτα με λουλούδια έχουν τοποθετηθεί στο σχολείο, όπου η ιρλανδική τρίχρωμη και η σχολική σημαία κυματίζουν μεσίστιες έξω από την εξώπορτα.

Η είδηση έρχεται μόλις μία εβδομάδα μετά τον θάνατο του Ρόρι Ντίγκαν στο ελληνικό νησί της Ζακύνθου. Ο 22χρονος, από το Co. Laois, βρέθηκε αναίσθητος σε μια πισίνα και αργότερα διαπιστώθηκε ο θάνατός του

Σχετικές ειδήσεις