ΚΟΣΜΟΣ

Στόλτενμπεργκ: Παραμένει στο τιμόνι του ΝΑΤΟ για ένα χρόνο - «Με τιμάει η απόφαση των Συμμάχων»

O Γενς Στόλτενμπεργκ
O Γενς Στόλτενμπεργκ
Α.Ρ

Τα μέλη του ΝΑΤΟ συμφώνησαν την παράταση της θητείας του γενικού γραμματέα, Γενς Στόλτενμπεργκ για έναν ακόμη χρόνο

ηγέτες του ΝΑΤΟ συμφώνησαν με την άποψη του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ότι ο Στόλτενμπεργκ θα πρέπει να παραμείνει γενικός γραμματέας της συμμαχίας υπό τις παρούσες συνθήκες.

«Με τιμάει η απόφαση των Συμμάχων του ΝΑΤΟ να παρατείνουν τη θητεία μου ως γενικό γραμματέα μέχρι την 1η Οκτωβρίου του 2024. Ο διατλαντικός δεσμός μεταξύ Ευρώπης και Βόρειας Αμερικής έχει εξασφαλίσει την ελευθερία και την ασφάλειά μας για σχεδόν 75 χρόνια, και σε έναν πιο επικίνδυνο κόσμο, η Συμμαχία μας είναι πιο σημαντική από ποτέ» είπε με ανάρτησή του στο Twitter ο Στόλτενμπεργκ.

Η απόφαση για το μέλλον του εκκρεμούσε ενόψει της μεγάλης συνόδου του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της Λιθουανίας στις 11 και 12 Ιουλίου, μία από τις πλέον σημαντικές συνόδους της συμμαχίας, εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία.

Σημειώνεται ότι κανένας από τους φερόμενους αντικαταστάτες του Στόλτενμπεργκ δεν θα μπορούσε να κερδίσει τη συντριπτική υποστήριξη των 31 κρατών-μελών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ είναι γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ από το 2014. Η θητεία του έληγε το 2022, αλλά λόγω της ουκρανικής σύγκρουσης παρατάθηκε μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου του 2023.