ΚΟΣΜΟΣ

Μπερλουσκόνι: Αφήνει 100 εκατ. στη σύντροφό του και 30 εκατ. σε συνεργάτη που συνδέεται με τη μαφία

Μπερλουσκόνι: Αφήνει 100 εκατ. στη σύντροφό του και 30 εκατ. σε συνεργάτη που συνδέεται με τη μαφία

Τα δύο μεγαλύτερα παιδιά του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, η κόρη του Μαρίνα και ο γιός του Πιερ Σίλβιο, έχουν τον κύριο έλεγχο της αυτοκρατορίας που άφησε πίσω του ο μεγαλοεπιχειρηματίας και πολιτικός μετά το άνοιγμα της διαθήκης του.

Αγωνία τέλος. Η αυτοκρατορία Μπερλουσκόνι συνεχίζεται καθώς η εταιρεία-ομπρέλλα όλων των επιχειρήσεων του πρώην πρωθυπουργού της Ιταλίας θα παραμείνει στον έλεγχο της οικογένειας. Στη διαθήκη του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, που αναγνώσθηκε το απόγευμα της Τετάρτης στο Μιλάνο, αφήνει στην τελευταία σύντροφό τους 100 εκατομμύρια ευρώ και 30 εκατομμύρια ευρώ σε έναν συνεργάτη του με σχέσεις με τη μαφία.

Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, ο οποίος πέθανε τον περασμένο μήνα σε ηλικία 86 ετών, έλυσε επίσης μια διαφωνία σχετικά με το ποιο από τα πέντε παιδιά του θα έπαιρνε τον έλεγχο της επιχειρηματικής του αυτοκρατορίας. Το μεγαλύτερο μέρος του χαρτοφυλακίου εκδοτικών, τραπεζικών και τηλεοπτικών συμφερόντων του μεγιστάνα, ύψους 5,8 δισεκατομμυρίων λιρών, έχει αφεθεί στα δύο μεγαλύτερα παιδιά του.

Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι κατείχε επίσης αρκετές βίλες και άλλα πολύτιμα ακίνητα στο Μιλάνο, τη Ρώμη και τη Σαρδηνία, καθώς και πολύτιμους πίνακες ζωγραφικής και κοσμήματα. Η προσωπική του περιουσία αγγίζει περίπου τα 7 δισεκατομμύρια ευρώ.

Την ίδια ώρα, ερωτηματικό παραμένει η πολιτική κληρονομιά που αφήνει ο Μπερλουσκόνι. Ο εκλιπών ήταν επικεφαλής του κεντροδεξιού κόμματος Forza Italia, το οποίο ίδρυσε το 1994. Η ηγεσία του κόμματος έχει ανατεθεί προσωρινά στον αναπληρωτή του, τον υπουργό Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι, ενώ η διαδικασία για την επιλογή του διαδόχου θα μπορούσε να ξεκινήσει τις επόμενες εβδομάδες.

Ωστόσο, θεωρείται απίθανο οι κληρονόμοι του Μπερλουσκόνι να διαδραματίσουν ενεργό ρόλο στην πολιτική, αλλά οι επιχειρήσεις που αφήνει πίσω του είναι ισχυρότερες από την πολιτική του παράταξη. Στο παρελθόν η Forza Italia είχε κυριαρχήσει στην πολιτική ζωή της Ιταλίας, αλλά πλέον έχει περιοριστεί στον ρόλο ενός μικρού κυβερνητικού εταίρου στον συνασπισμό που σχηματίστηκε μετά τις εκλογές υπό την ηγεσία της πρωθυπουργού, Τζόρτζια Μελόνι, του ακροδεξιού κόμματος «Αδέλφια της Ιταλίας».

Πώς μοίρασε την περιουσία στα παιδιά του

Η Μαρίνα και ο Πιερ Σίλβιο είναι τα παιδιά που αποκτήθηκαν στον πρώτο γάμο του Καβαλιέρε με την Κάρλα Νταλ' Όλιο. Πριν λάβουν το ποσοστό του 53% στην εταιρεία κατείχαν ο καθένας τους το 7,65%.

Τα άλλα τρία παιδιά του, Λουίτζι, Ελεονόρα και Μπάρμπαρα, αποκτήθηκαν από τον δεύτερο γάμο του με τη Βερόνικα Λάριο, θα ελέγχουν από κοινού το υπόλοιπο 47%, ενώ προηγουμένως κατείχαν το 21,42%.

Το περιεχόμενο της διαθήκης επιβεβαιώνει και η Fininvest. Η εν λόγω εταιρεία ελέγχει πλήθος εταιρειών, μεταξύ των οποίων τον τηλεοπτικό όμιλο MediaForEurope (πρώην Mediaset), του οποίου ηγείται ο Πιερ Σίλβιο Μπερλουσκόνι, τον εκδοτικό οίκο Mondadori, του οποίου προεδρεύει η Μαρίνα Μπερλουσκόνι, και την τράπεζα Mediolanum.