ΚΟΣΜΟΣ

Tony Bennett: «Τραγουδούσε στο πιάνο του» πριν πεθάνει - Το «αντίο» του Έλτον Τζον

Τόνι Μπένετ
Associated Press

Ο Τόνι Μπένετ, ο θρύλος της ποπ και της τζαζ, άφησε την τελευταία του πνοή την Παρασκευή, 21 Ιουλίου, και όπως έκαναν γνωστό οι εκπρόσωποί του, έκανε αυτό που ήθελε μέχρι και τον θάνατό του.

Ο Τόνι Μπένετ «έσβησε» στα 96 του και αρκετοί ήταν αυτοί που απέτισαν φόρο τιμής στη μνήμη του σπουδαίου τραγουδιστή.

Ο Τόνι Μπένετ, ο θρύλος της ποπ και της τζαζ, άφησε την τελευταία του πνοή την Παρασκευή, 21 Ιουλίου, και όπως έκαναν γνωστό οι εκπρόσωποί του, έκανε αυτό που ήθελε μέχρι και τον θάνατό του.

Όπως είπαν ο Τόνι Μπένετ, παρά την επιδείνωση της υγείας του και τις βαριές συνέπειες της νόσου Αλτσχάιμερ, «τραγουδούσε στο πιάνο του» λίγες μέρες πριν τον θάνατό του. Μια δήλωση που αναρτήθηκε στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter ήταν χαρακτηριστική του κλίματος συγκίνησης και σεβασμού απέναντι σε έναν καλλιτέχνη που σφράγισε μια ολόκληρη εποχή:

«Ο Τόνι μας άφησε σήμερα, αλλά τραγουδούσε ακόμα τις προάλλες στο πιάνο του και το τελευταίο του τραγούδι ήταν το "Because of You", η πρώτη του #1 επιτυχία». «Tόνι, εξαιτίας σου έχουμε τα τραγούδια σου στην καρδιά μας για πάντα».

Τόνι Μπένετ: «Ο πιο κλασικός τραγουδιστής, άνθρωπος και ερμηνευτής που θα δείτε ποτέ»

Ο Τόνι Μπένετ είχε μια μουσική καριέρα που αρκετοί θα ζήλευαν. Δεν είναι λίγοι μάλιστα εκείνοι οι καλλιτέχνες που είχαν την τύχη να μοιραστούν μαζί του στιγμές στη σκηνή και στο στούντιο.

Συνεργάστηκε με μεγάλους και διάσημους ερμηνευτές, από τη Lady Gaga και την Έιμι Γουάινχαουζ μέχρι την Αρίθα Φράνκλιν και τον Φρανκ Σινάτρα, ο οποίος μάλιστα τον είχε αποκαλέσει «τον καλύτερο τραγουδιστή», γράφει το ΒΒC.

Κατά τη διάρκεια μιας καριέρας που διήρκεσε οκτώ δεκαετίες, ο Τόνι Μπένετ πούλησε εκατομμύρια δίσκους και κέρδισε 20 Grammy, συμπεριλαμβανομένου ενός βραβείου ζωής για όλα όσα είχε προσφέρει με το καλλιτεχνικό του έργο.

Ο Έλτον Τζον έγραψε στο Instagram ότι «λυπάται πολύ που έμαθε για τον θάνατο του Τόνι».

«Χωρίς αμφιβολία ο πιο κλασικός τραγουδιστής, άνθρωπος και ερμηνευτής που θα δείτε ποτέ», ανέφερε ο Έλτον Τζον. «Είναι αναντικατάστατος. Τον αγαπούσα και τον λάτρευα. Συλλυπητήρια στη Σούζαν, τον Ντάνι και την οικογένειά του».

Ο Λευκός οίκος αποχαιρέτησε τον Τόνι Μπένετ με επίσημη ανακοίνωση

Ο Λευκός Οίκος εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία ανέφερε ότι «ο Τόνι δεν τραγουδούσε απλώς τα κλασικά τραγούδια - ο ίδιος ήταν ένας Αμερικανός κλασικός», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν.

«Αντιστεκόμενος στην έλξη να προσαρμόσει το ύφος του για να προσαρμοστεί στην εποχή, η ξεχωριστή φωνή του έδινε μελωδία και ρυθμό για την καλή ζωή, για το πώς τα καλύτερα έρχονται, για τον τρόπο που δείχνεις απόψε και για το πώς αφήνεις την καρδιά σου στο Σαν Φρανσίσκο».

«Ξεκινώντας ως τραγουδιστής σερβιτόρος στη Νέα Υόρκη, έγινε ένας από τους πιο αγαπημένους ερμηνευτές της Αμερικής, πουλώντας δεκάδες εκατομμύρια δίσκους και κερδίζοντας γενιές θαυμαστών. Πάντα έβρισκε νέο κοινό και συνεργάτες για να γοητεύσει - το σημάδι ενός πραγματικά διαχρονικού καλλιτέχνη».

«Στην πορεία, έζησε την ιστορία. Βοήθησε στην απελευθέρωση κρατουμένων σε ένα υποστρατόπεδο του Νταχάου. Συμμετείχε στην πορεία για τα πολιτικά δικαιώματα το 1965 από τη Σέλμα στο Μοντγκόμερι. Έδωσε συναυλίες για τον Νέλσον Μαντέλα, τον Τζον Φ. Κένεντι και τη βασίλισσα Ελισάβετ Β' και ηχογράφησε μουσική με όλους, από την Count Basie Orchestra μέχρι τη Lady Gaga. Ο Μπομπ Χόουπ του έδωσε το καλλιτεχνικό του όνομα. Ο Φρανκ Σινάτρα ήταν ο μέντοράς του. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία - η ζωή του Τόνι Μπένετ ήταν θρυλική. Και η συμβολή του στις τέχνες στην Αμερική θα διαρκέσει», γράφει η ανακοίνωση.

«Η Τζιλ και εγώ είμαστε οπαδοί της μουσικής του Tόνι εδώ και πολύ καιρό - όχι μόνο λόγω της υπέροχης φωνής του, αλλά και της χαράς που έδινε σε ό,τι έκανε. Στέλνουμε τα βαθύτατα συλλυπητήριά μας στην οικογένειά του και στους θαυμαστές του σε όλο τον κόσμο», καταλήγει.

Η πρώην πρώτη κυρία των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον περιέγραψε τον Μπένετ ως «αληθινό ταλέντο, αληθινό τζέντλεμαν και αληθινό φίλο».

Η ίδια έγραψε στο Twitter: «Ο Μπένετ είναι ένας από τους πιο σημαντικούς ανθρώπους που έχω γνωρίσει ποτέ: "Θα μας λείψεις, Τόνι, και σε ευχαριστούμε για όλες τις αναμνήσεις"».

Το «αντίο» θρυλικών καλλιτεχνών στον «τραγουδιστή της Νέας Υόρκης»

Η τραγουδίστρια Κάρολ Κινγκ δήλωσε: «Ο Μπένετ είναι ένας από τους καλύτερους τραγουδιστές που έχω δει ποτέ: RIP Tony Bennett. Μεγάλη απώλεια. Βαθύτατα συλλυπητήρια στην οικογένειά του και στον κόσμο».

Σε δήλωσή του στο Rolling Stone, ο τραγουδιστής Mπίλι Τζόε δήλωσε: «Ο Tόνι Μπένετ ήταν ένας από τους σημαντικότερους ερμηνευτές του αμερικανικού ποπ τραγουδιού στα μέσα και τέλη του 20ού αιώνα».

«Υπερασπίστηκε τραγουδοποιούς που διαφορετικά θα μπορούσαν να είχαν μείνει άγνωστοι σε πολλά εκατομμύρια μουσικόφιλους. Η φωνή του ήταν μοναδική και έκανε τη μετάβαση από την εποχή της τζαζ στην εποχή της ποπ».

«Θα είμαι πάντα ευγνώμων για την εξαιρετική συμβολή του στην τέχνη της σύγχρονης μουσικής. Ήταν χαρά μου να δουλεύω μαζί του. Η ενέργεια και ο ενθουσιασμός του για το υλικό που ερμήνευε ήταν μεταδοτικός. Ήταν επίσης ένας από τους ωραιότερους ανθρώπους που γνώρισα ποτέ», είπε ο Τζόελ.

Ο σκηνοθέτης Μάρτιν Σκορτσέζε πρόσθεσε: «Ο Τόνι Μπένετ ήταν ένας τέλειος καλλιτέχνης. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να ακούσετε οποιαδήποτε από τις εκατοντάδες ηχογραφήσεις του για να το αναγνωρίσετε αυτό».

«Πολύ νωρίς, η μουσική του μπήκε αθόρυβα στη ζωή μας. Η φωνή του ήταν τόσο οικεία και τόσο κοντινή όσο και οι φωνές των αγαπημένων μας προσώπων. Ξέρω ότι αυτό ίσχυε για εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο».

Ο Όζι Όσμπορν δήλωσε «πολύ λυπημένος που έμαθε για τον θάνατο του Τόνι Μπένετ», ενώ ο κιθαρίστας των Rolling Stones, Κίθ Ρίτσαρντς δημοσίευσε μια φωτογραφία του 2015 με τον τραγουδιστή και έγραψε: «Είθε να αναπαυθείς εν ειρήνη, Τόνι Μπένετ».