ΚΟΣΜΟΣ

Σινέντ Ο Κόνορ: Το παιδικό τραύμα που της άφησε η μητέρα της

Σινέντ Ο Κόνορ: Το παιδικό τραύμα που της άφησε η μητέρα της

Η Sinead O Connor, που έφυγε από τη ζωή στα 56 της, είχε μια ζωή γεμάτη προβλήματα 

Η Sinead O' Connor μπορεί να υπήρξε μία από τις πιο γνωστές τραγουδίστριες στον κόσμο, όμως δεν ήταν ευτυχισμένη. Η νικήτρια των Grammy, που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 56 ετών, έγινε πρωτοσέλιδο για τη μάχη της με τη διπολική διαταραχή, τον θάνατο του έφηβου γιου της και τους τέσσερις αποτυχημένους γάμους της.

Όμως, η Sinead O' Connor είχε μια ζωή γεμάτη προβλήματα πολύ πριν γίνει γνωστή. Με δάκρυα στα μάτια η τραγουδίστρια του «Nothing Compares To You», είχε μιλήσει για την κακοποίηση από τη μητέρα της. Μάλιστα, αυτός φαίνεται πως ήταν κι ο λόγος να ξεκινήσει το τραγούδι.

«Όλοι στη μουσική βιομηχανία έχουν μια ιστορία όσον αφορά την ανατροφή τους, από πού ήρθαν ή τι πέρασαν. Ξέρεις ότι υπάρχει κάτι που χρειάζονται να το ξεκολλήσουν από το στήθος τους, και ίσως όλοι χρειαζόμαστε λίγη αγάπη και στοργή που δεν πήραμε από πουθενά αλλού, αλλά το καταφέρνουμε κάνοντας μουσική. Δεν υπήρχε θεραπεία, όσο μεγάλωνα. Οπότε ξεκίνησα τη μουσική για να θεραπευτώ. Για αυτό σοκαρίστηκα τόσο, όταν έγινα γνωστή. Δεν είναι αυτό που ήθελα. Ήθελα απλώς να ουρλιάξω», είχε εξομολογηθεί στη Mirror.

Όπως είχε αναφέρει η ίδια σε συνέντευξή της στον ψυχολόγο Dr Phil, το 2017, η μουσική ήταν μια διέξοδος για εκείνη για να ξεφύγει από αυτή την κατάσταση και να μετατρέψει τον πόνο της σε κάτι δημιουργικό.

Η έφηβη Sinéad O’Connor καταδικάστηκε για κλοπή καταστημάτων και στη συνέχεια αναγκάστηκε να περάσει 18 μήνες σε ένα άσυλο για «κακοποιημένες γυναίκες». «Ποτέ δεν έχω βιώσει -και πιθανότατα δεν θα βιώσω ποτέ» τέτοιο πανικό, τρόμο και αγωνία για οτιδήποτε», θυμήθηκε ο O’Connor για την οδυνηρή εμπειρία σε μια συνέντευξη στο περιοδικό Spin.

Το 1985, όταν η O’Connor ήταν 18 ετών, η ζωή της πήρε άλλη μια τραγική τροπή όταν η μαμά της πέθανε αφού έχασε τον έλεγχο του αυτοκινήτου της σε έναν παγωμένο δρόμο και έπεσε πάνω σε ένα λεωφορείο. Ο θάνατος άφησε την τραγουδίστρια να παλεύει με αντικρουόμενα συναισθήματα. «Μισώ το να μην μπορώ να την αγαπήσω», αποκάλυψε η O’Connor το 2017, λέγοντας ότι τελικά είχε συγχωρήσει τη μητέρα της για την κακοποίησή της. «Μισώ που δεν μπορώ να την αγκαλιάσω και να της πω ότι την αγαπώ και να της λέω ότι είναι καλά . Θα την είχα φροντίσει αλλά το απόλυτο τέρας» είχε πει η τραγουδίστρια, μεταδίδει η New York Post.

Sinead O' Connor: Πήγε να με δείρει ο Prince

Η Sinead O' Connor, που είχε ασπαστεί το Ισλάμ ισχυρίστηκε σε συνέντευξή της στην εκπομπή «Good Morning Britain» ότι ο Πρινς προσπάθησε να τη δείρει. Η τραγουδίστρια εμφανίστηκε με χιτζάμπ και αφού τραγούδησε το εμβληματικό κομμάτι «Nothing Compares 2 U», αποκάλυψε ότι ο συνθέτης του πήγε να τη δείρει.

Ο παρουσιαστής της εκπομπής, Πιρς Μόργκαν, τη ρώτησε αν είχε συναντήσει ποτέ από κοντά τον Πρινς, μετά τη φήμη που κέρδισε ερμηνεύοντας το τραγούδι του. «Συναντηθήκαμε μια φορά και η αλήθεια είναι ότι δεν πήγε και τόσο καλά. Ήταν μια τρομακτική εμπειρία. Με κάλεσε στο σπίτι του ένα βράδυ κι εγώ βλακωδώς πήγα μόνη μου. Με φώναξε γιατί δεν ένιωθε άνετα με το γεγονός ότι δεν ήμουν προστατευόμενή του. Απαίτησε να μην βρίζω στις συνεντεύξεις μου λέγοντας πως κάτι τέτοιο κάνει συνέχεια ο ιρλανδικός λαός», ισχυρίστηκε, μεταξύ άλλων, η Sinead O' Connor.

«Τον αγνόησα λέγοντάς του να πάει να γ@μηθεί και τότε εκείνος πήρε ένα μαξιλάρι και κάτι βαρύ. Βγήκα από το σπίτι τρέχοντας και κρύφτηκα πίσω από ένα δέντρο. Άρχισε να με κυνηγάει, εγώ τον έφτυσα και εκείνος προσπάθησε να με γρονθοκοπήσει. Αναγκάστηκα να χτυπήσω το κουδούνι σε ένα άλλο σπίτι για να κρυφτώ. Έπαιρνε ναρκωτικά…», συνέχισε περιγράφοντας το συμβάν. Ο Πρινς πέθανε από υπερβολική δόση τον Απρίλιο του 2016.

Η Sinead O' Connor τον κατηγόρησε ότι υπήρξε βίαιος και με άλλες γυναίκες. Αναφορικά με την απόφασή της ν' ασπαστεί το Ισλάμ και ν' αλλάξει το όνομά της σε Σουχάντα Νταβίτ είπε: «Ήμουν μουσουλμάνα όλη μου τη ζωή, αλλά δεν το είχα συνειδητοποιήσει», είπε, προσθέτοντας ότι αντιμετώπισε προκαταλήψεις από τότε που δημοσιοποίησε την πίστη της.

Η αυτοκτονία του 17χρονου γιου της

Τον Ιανουάριο του 2022, η Sinead O' Connor ανακοίνωσε τον θάνατο του 17χρονου γιου της. Μέσω μηνύματος η Ιρλανδή τραγουδίστρια είχε αναφέρει χαρακτηριστικά: «Ο όμορφος γιος μου, Nevi'im Nesta Ali Shane O'Connor, το ίδιο το φως της ζωής μου, αποφάσισε να τερματίσει τον επίγειο αγώνα του σήμερα και βρίσκεται τώρα με τον Θεό. Είθε να αναπαυθεί εν ειρήνη και να μην ακολουθήσει κανείς το παράδειγμά του. Το μωρό μου. Σ'αγαπώ τόσο πολύ». Στη συνέχεια, πόσταρε ένα τραγούδι του Μπομπ Μάρλεϊ, το οποίο και αφιέρωσε στον γιο της. «Αυτό είναι για τον Shaney μου. Το φως της ζωής μου. Το λυχνάρι της ψυχής μου. Το μωρό μου με τα γαλανά μάτια. Θα είσαι πάντα το φως μου. Θα είμαστε πάντα μαζί. Κανένα σύνορο δεν μπορεί να μας χωρίσει» έγραψε.

Λίγους μήνες πριν φύγει από τη ζωή, η Sinead O' Connor ενημέρωσε το κοινό της ότι δεν θα τραγουδήσει ξανά. «Απλά για να σας ενημερώσω, οι υπαινιγμοί για πιθανές εμφανίσεις μου φέτος ή τον επόμενο χρόνο ή γενικά καποια στιγμή είναι λανθασμένοι. Δεν θα υπάρξει ποτέ ξανά κάτι, για το οποίο θα τραγουδήσω».