ΚΟΣΜΟΣ

Σινέντ Ο Κόνορ: Χιλιάδες Ιρλανδοί, αστέρια της μουσικής και πολιτικοί στο «τελευταίο αντίο»

Σινέντ Ο Κόνορ: Χιλιάδες Ιρλανδοί, αστέρια της μουσικής και πολιτικοί στο «τελευταίο αντίο»

Πλήθος κόσμου και διάσημοι συναδέλφοι της συγκεντρώθηκαν μπροστά στη θάλασσα στο Μπρέι της Ιρλανδιας, για να αποχαιρετήσει την τραγουδίστρια Σινέντ Ο Κόνορ

Χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην Ιρλανδία, για την κηδεία της Σινέντ Ο'Κόνορ. Τα πλήθη άρχισαν να συγκεντρώνονται πριν από την ανατολή του ηλίου, στην παραλία του Μπρέι στην κομητεία Γουίκλοου, άλλοι για να θρηνήσουν το θάνατο της και άλλοι για να τιμήσουν τη ζωή και το έργο της.

Μεταξύ αυτών που αποχαιρέτησαν την διάσημη τραγουδίστρια ήταν οι Bono και Edge, του συγκροτήματος U2, oΜάικλ Ντάνιελ Χίγκινς σημερινός Πρόεδρος της Ιρλανδίας και Μπομπ Γκέλντοφ (Ιρλανδός πολυβραβευμένος μουσικός).

Το μέρος που η Ιρλανδή τραγουδίστρια αποκαλούσε σπίτι της, πλημμύρισε με λουλούδια, κεριά, πανό, ποιήματα, δάκρυα, χαμόγελα και τραγούδια, μια ελεγεία σε μια μοναδική, αιθέρια φωνή που είχε τραγουδήσει και είχε μιλήσει για την αγάπη και το σκοτάδι.

«Τι μπορώ να πω? Ευχαριστώ Σινέντ», είπε η 47χρονη Τζέμα Μπιρν, η οποία με τρεις φίλους κρατούσε ένα πανό που έγραφε ακριβώς αυτό. «Μεγαλώσαμε μαζί της. Μιλούσε για αυτά που νιώθαμε, αλλά δεν είχαμε το θάρρος να πούμε. Και το πλήρωσε αυτό»

Η φίλη της, Κριστίν Τζόις, 54 ετών, είπε ότι ο Ο'Κόνορ είχε κάνει αξέχαστη μουσική, ενώ άγγιζε παράλληλα ευαίσθητα θέματα όπως η σεξουαλική κακοποίηση από κληρικούς, αλλάα και θέματα υγείας, όπως η εμμηνόπαυση και οι υστερεκτομές. «Μου άνοιξε ένα μονοπάτι για το τι σημαίνει να γερνάς ως γυναίκα. Νιώθω πολύ συναισθηματική. Την άκουσα να τραγουδά τη Molly Malone στο ραδιόφωνο – ένα τόσο τετριμμένο τραγούδι και συγκλονίστηκα».

Η οικογένεια της Ο΄Κόνορ προσκάλεσε το κοινό να αποτίσει τον τελευταίο φόρο τιμής στην παραλία από όπου επρόκειτο να περάσουν οι οικείοι της, μετά από μια ιδιωτική κηδεία. Δεν αποκάλυψαν λεπτομέρειες για τη λειτουργία ή την ταφή, η οποία έγινε 13 ημέρες αφότου η αστυνομία βρήκε την τραγουδίστρια αναίσθητη στο σπίτι της στο νότιο Λονδίνο, προκαλώντας παγκόσμια θλίψη. Ήταν 56 ετών. Η αιτία θανάτου παραμένει ασαφής.

Η O'Κόνορ, η οποία χρησιμοποιύσε επίσης το μουσουλμανικό όνομα Shuhada' Sadaqat αφού ασπάστηκε το Ισλάμ, δεν συμβιβάστηκε ποτέ πλήρως με τη φήμη και την επιτυχία της μετά το σάλο που προκάλεσε το 1990 με το Nothing Compares 2 U. Υπέφερε από ψυχολογικά προβλήματα και είχε μια ταραχώδη ιδιωτική ζωή, αλλά βρήκε ένα είδος καταφυγίου στο Μπρέι, νότια του Δουβλίνου, όπου ήταν το σπίτι της εδώ και 15 χρόνια.

«Αφού μετακόμισε πολύ γρήγορα, ο παράγοντας της καινοτομίας εξαντλήθηκε και οι άνθρωποι απλώς έκαναν αυτό που οι Ιρλανδοί τείνουν να κάνουν – δεν εντυπωσιάζονταν», είπε η Eρικα Ντόιλ, σύμβουλος με το κόμμα των Πρασίνων για την πόλη. «Έγινε μια απο μας και κάποια που προσπαθήσαμε να προστατεύσουμε από τις λιγότερο ωραίες πτυχές της φήμης, όπως οι εμμονικοί θαυμαστές ή οι παπαράτσι. Υπήρχε μια άρρητη συμφωνία ότι ήταν μια από μας και ότι θα την προσέχουμε».

Υπήρχε μια περίεργη διάθεση, ένα μείγμα θλίψης και γιορτής, είπε η Ντόιλ. «Μάλλον την αντιπροσωπεύει. Δεν είμαι σίγουρη ότι θα ήθελε ένα πλήθος λυπημένων προσώπων ντυμένων στα μαύρα».

Η εύθραυστη ψυχική υγεία της Ο'Κόνορ κλονίστηκε ακόμη περισσότερο τον Ιανουάριο του 2022, όταν ο 17χρονος γιος της Σέιν βρέθηκε νεκρός στο Μπρέι αφού έφυγε από ένα νοσοκομείο όπου βρισκόταν σε επιφυλακή για αυτοκτονία.