ΚΟΣΜΟΣ

Χαβάη: «Επιστράτευση» και ανθρωπολόγων για την αναγνώριση θυμάτων της φωτιάς

Χαβάη: «Επιστράτευση» και ανθρωπολόγων για την αναγνώριση θυμάτων της φωτιάς
AP

Το έργο των ομάδων των ειδικών είναι ζωτικής σημασίας, με τις οικογένειες να ζητούν απελπιστικά να μάθουν για την τύχη των ανθρώπων τους, μετά τη φονική πυρκαγιά στη Χαβάη

Χωρίς τέλος η τραγωδία στη Χαβάη, όπου μετά την καταστροφική πυρκαγιά ακόμα συλλέγονται απανθρωκωμένα πτώματα, ενώ παραμένει άγνωστος ο αριθμός των αγοουμένων.

Τώρα, το δύσκολο έργο της αναγνώρισης των θυμάτων έχουν αναλάβει ειδικοί που εργάζονται επί 12ωρο μέσα σε ένα προσωρινό νεκροτομείο κοντά στο ιατροδικαστικό γραφείο της κομητείας Mάουι.

Είναι μέλη του ομοσπονδιακού προγράμματος Ομάδας Επιχειρησιακής Αντιμετώπισης Καταστροφών, ή DMORT, που αναπτύσσεται όταν υπάρχει περιστατικό μαζικού θανάτου.

Το εύρος της εμπειρίας της ομάδας υπογραμμίζει τη δυσκολία του έργου που αντιμετωπίζει. Ο αριθμός των θυμάτων είναι άγνωστος, εκατοντάδες παραμένουν στους καταλόγους των αγνοουμένων και σε ορισμένες περιπτώσεις η πύρινη κόλαση έχει καταβροχθίσει όλα εκτός από τα πιο γυμνά υπολείμματα των σορών.

Το έργο είναι ζωτικής σημασίας, με τις οικογένειες να ζητούν απελπιστικά να μάθουν για την τύχη των ανθρώπων τους. Ο αριθμός των νεκρών στην κατεστραμμένη πόλη Lahaina έχει ξεπεράσει τους 100, αλλά μόνο λίγοι έχουν ταυτοποιηθεί επίσημα, δίνοντας έμφαση στον μακρύ δρόμο μπροστά μας.

Υπάρχουν 10 περιφερειακά DMORTs στις Ηνωμένες Πολιτείες, αποτελούμενα από περισσότερα από 600 πολιτικά μέλη, που η δράση τους ξεκινάει μετά από μία καταστροφή, από αεροπορικά δυστυχήματα μέχρι φυσικές καταστροφές.

Ενώ το έργο μπορεί να είναι συναισθηματικά επιβαρυμένο, τα μέλη του DMORT αντιμετωπίζουν ήδη το θάνατο στις καθημερινές τους δουλειές καθώς κάποιοι εργάζονται σε γραφεία κηδείών, ή ως ιατροδικαστές.

Οι προκλήσεις στο Μάουι

Το Υπουργείο Υγείας των ΗΠΑ, το οποίο επιβλέπει τα DMORT, έχει αναπτύξει τρεις δωδεκαμελείς ομάδες στο Μάουι, συμπεριλαμβανομένων προσωπικού logistics και ειδικών ψυχικής υγείας.

Η υπηρεσία μετέφερε επίσης μία από τις τρεις μονάδες φορητών νεκροτομείων, πλήρως λειτουργικού, συμπεριλαμβανομένων εξεταστικών πινάκων, μηχανημάτων ακτίνων Χ και εξοπλισμού δακτυλικών αποτυπωμάτων.

Η εργασία χωρίζεται σε δύο κατηγορίες: «μεταθανάτια» – ανάλυση των υπολειμμάτων – και «προθανάτια» – συλλογή πληροφοριών από επιζώντες συγγενείς.

Κάθε μέρα, ομάδες έρευνας και διάσωσης που χτενίζουν τη Lahaina φέρνουν ύποπτα λείψανα στο προσωρινό νεκροτομείο. Τα υπολείμματα συνήθως ανατίθενται σε έναν «ιχνηλάτη».

Στη συνέχεια, τα υπολείμματα μετακινούνται από σταθμό σε σταθμό, ανάλογα με τη μορφή τους. Από ένα ανθρώπινο σώμα, για παράδειγμα, θα ληφθούν δακτυλικά αποτυπώματα, θα καταγραφούν τα χαρακτηριστικά του, όπως το χρώμα των μαλλιών, το ύψος, το βάρος και τα τατουάζ. Μια ακτινογραφία μπορεί να εντοπίσει χρήσιμες λεπτομέρειες όπως ένα εμφύτευμα ισχίου, ενώ η οδοντιατρική εξέταση θα συγκριθεί με οδοντιατρικά αρχεία.

Τα σκελετικά υπολείμματα θα εξεταστούν από ιατροδικαστές και ανθρωπολόγους για ενδείξεις. Τα δείγματα DNA έχουν γίνει ένα κρίσιμο εργαλείο, ενώ υπάρχει συνεργασία με εταιρία που επεξεργάζεται το γενετικό υλικό σε λίγες μόνο ώρες.

Μια ξεχωριστή ομάδα, γνωστή ως ομάδα "Κέντρο Αναγνώρισης Θυμάτων", βοηθά στη συλλογή στοιχείων από επιζώντες συγγενείς: επιχρίσματα DNA, ονόματα οδοντιάτρων των θυμάτων και αν υπάρχουν αρχεία δακτυλικών αποτυπωμάτων.

Οι πυρκαγιές ωστόσο παρουσιάζουν ιδιαίτερες προκλήσεις, καθώς τα καμένα θραύσματα οστών μπορεί να μην δίνουν χρήσιμες πληροφορίες DNA,ή τα οδοντιατρικά αρχεία να έχουν καταστραφεί από την φωτιά.

Η πυρκαγιά στο Μάουι είναι αυτό που οι ειδικοί αποκαλούν «ανοιχτή» καταστροφή, κατά την οποία ο αριθμός των θυμάτων και η ταυτότητά τους είναι αβέβαιος και δυνητικά άγνωστος. Σε μια «κλειστή» καταστροφή, αυτοί οι παράγοντες είναι γνωστοί, όπως ένα αεροπορικό δυστύχημα στο οποίο η αεροπορική εταιρεία έχει κατάλογο επιβατών και πληρώματος.

Mε πληροφορίες από Reuters