ΚΟΣΜΟΣ

Άρχισε η απόρριψη των ραδιενεργών υδάτων της Φουκουσίμα στον ωκεανό - Εμπορικοί περιορισμοί από Κίνα

japan
Διαμαρτυρία κατά της απόρριψης των υδάτων στη θάλασσα
Photo: AP

η  Ιαπωνία προβλέπει την απόρριψη πάνω από 1,3 εκατομμυρίου κυβικών μέτρων νερού που είναι αποθηκευμένο στην Φουκουσίμα

Η Ιαπωνία άρχισε σήμερα την απόρριψη στη θάλασσα των υδάτων από τον κατεστραμμένο πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, παρά τις ανησυχίες των αλιέων της και την έντονη αντίθεση του Πεκίνου, το οποίο ενίσχυσε αμέσως τους εμπορικούς του περιορισμούς έναντι του Τόκιο.

Η Κίνα καταδίκασε σήμερα την έναρξη της επιχείρησης αυτής, λέγοντας ότι πρόκειται για μια «εγωιστική και ανεύθυνη» ενέργεια του Τόκιο και ανέστειλε όλες τις εισαγωγές της θαλασσινών προϊόντων ιαπωνικής προέλευσης, επικαλούμενη λόγους «ασφάλειας των τροφίμων».

Τον Ιούλιο, η Κίνα είχε ήδη απαγορεύσει την εισαγωγή τροφίμων από 10 ιαπωνικά γεωγραφικά διαμερίσματα, μεταξύ των οποίων αυτό της Φουκουσίμα, και το Χονγκ Κονγκ και το Μακάο έλαβαν παρόμοια μέτρα νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα. Η Κίνα ήταν πέρυσι η μεγαλύτερη αγορά εξαγωγών του ιαπωνικού αλιευτικού κλάδου.

Η απόρριψη στον Ειρηνικό Ωκεανό των υδάτων της Φουκουσίμα ξεκίνησε σήμερα λίγο μετά τις 13:00 τοπική ώρα (07:00 ώρα Ελλάδος) από την εταιρεία διαχείρισης του σταθμού, την Tepco.

Η πρώτη αυτή επιχείρηση απόρριψης υδάτων αναμένεται να διαρκέσει περίπου 17 ημέρες και αφορά περίπου 7.800 κυβικά μέτρα νερού που περιέχει τρίτιο, μια ραδιενεργή ουσία που είναι επικίνδυνη μόνον σε δόσεις με υψηλή συγκέντρωση.

Η Tepco προβλέπει άλλες τρεις επιχειρήσεις απόρριψης ως τα τέλη του Μαρτίου του ερχόμενου έτους αντίστοιχων όγκων νερού.

Συνολικά η Ιαπωνία προβλέπει την απόρριψη πάνω από 1,3 εκατομμυρίου κυβικών μέτρων νερού που είναι αποθηκευμένο στις εγκαταστάσεις του πυρηνικού σταθμού Φουκουσίμα Νταϊίτσι. Πρόκειται για όμβρια ύδατα, υπόγεια ύδατα και νερό που χρησιμοποιήθηκε για την ψύξη των πυρήνων των αντιδραστήρων του ηλεκτροπαραγωγικού σταθμού που υπέστησαν βλάβη μετά το τσουνάμι του Μαρτίου του 2011, το οποίο σάρωσε την βορειοανατολική ακτή της χώρας.

Λήψη πολλών προληπτικών μέτρων

Η διαδικασία αυτή θα είναι πολύ σταδιακή -αναμένεται να διαρκέσει ως τη δεκαετία του 2050- και το νερό με τρίτιο που θα απορρίπτεται μέσα σε μία ημέρα στη θάλασσα δεν θα ξεπερνά τα 500 κυβικά μέτρα.

Το νερό φιλτραρίστηκε προηγουμένως για να απαλλαγεί από την πλειονότητα των ραδιενεργών του ουσιών, με εξαίρεση το τρίτιο.

Η Ιαπωνία προβλέπει την απόρριψη των υδάτων αυτών αφού προηγουμένως θα έχει προβεί σε σημαντική αραίωσή τους, ούτως ώστε το επίπεδο της ραδιενέργειας σε αυτό να μην ξεπερνά τα 1.500 μπεκερέλ (Bq) ανά λίτρο.

Το επίπεδο αυτό είναι κατά 40 φορές κατώτερο των ιαπωνικών εθνικών προδιαγραφών για το νερό με τρίτιο, οι οποίες είναι ευθυγραμμισμένες με τις διεθνείς προδιαγραφές (60.000 Bq/λίτρο), και είναι εξάλλου περίπου 7 φορές χαμηλότερο από το πλαφόν που ορίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) για το πόσιμο νερό (10.000 Bq/λίτρο).

Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (IAEA), ο οποίος επιβλέπει την επιχείρηση της απόρριψης των υδάτων αυτών, έδωσε τον Ιούλιο το πράσινο φως του, κρίνοντας ότι το σχέδιο αυτό είναι σύμφωνο με «τους διεθνείς κανόνες ασφαλείας» και ότι ο αντίκτυπός του όσον αφορά τη ραδιενέργεια «θα είναι αμελητέος στον πληθυσμό και το περιβάλλον».

Διαδηλώσεις στη Νότια Κορέα

Ωστόσο πολλοί βλέπουν τα πράγματα διαφορετικά. Οι ιάπωνες ψαράδες φοβούνται επιπτώσεις στην εικόνα των προϊόντων τους, κάτι το οποίο ήδη γίνεται αισθητό με τους κινεζικούς εμπορικούς περιορισμούς που υιοθετήθηκαν τον περασμένο μήνα.

«Ο ωκεανός είναι το κοινό αγαθό της ανθρωπότητας. Η απόρριψη στη θάλασσα του μολύσμένου νερού που προέρχεται από τον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα είναι μια άκρως εγωιστική και ανεύθυνη ενέργεια που δεν λαμβάνει καθόλου υπόψη το διεθνές δημόσιο συμφέρον», αντέδρασε το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η απόρριψη στη θάλασσα νερού με τρίτιο είναι ωστόσο τρέχουσα πρακτική της πυρηνικής βιομηχανίας σε ολόκληρο τον κόσμο και το ετήσιο επίπεδο της ραδιενέργειας αυτών των απορρίψεων από τους κινεζικούς πυρηνικούς σταθμούς είναι πολύ ανώτερο αυτού που προβλέπεται για τον σταθμό Φουκουσίμα Νταϊίτσι, αποκάλυψε το Τόκιο.

Σύμφωνα με αναλυτές, η αδιάλλακτη θέση του Πεκίνου για τα ύδατα από την Φουκουσίμα συνδέεται πολύ πιθανόν επίσης με τις σινοϊαπωνικές σχέσεις που είναι ήδη τεταμένες σε πολλά οικονομικά και γεωπολιτικά ζητήματα.

Άλλες χώρες και εδάφη της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού που έχουν καλύτερες σχέσεις με την Ιαπωνία, όπως η Νότια Κορέα, η Ταϊβάν, η Αυστραλία ή ακόμη τα Φίτζι και οι Νήσοι Κουκ, εξέφρασαν ως εκ τούτου την εμπιστοσύνη τους όσον αφορά την ασφάλεια της διαδικασίας απόρριψης, η οποία ελέγχεται από τον IAEA.

Διαδηλώσεις κατά της απόρριψης έγιναν ωστόσο στη Νότια Κορέα. Πάνω από 10 άνθρωποι συνελήφθησαν σήμερα στη Σεούλ επειδή αποπειράθηκαν να διεισδύσουν στην πρεσβεία της Ιαπωνίας, δήλωσε στο AFP η τοπική αστυνομία.

Στην Ιαπωνία, σε ένδειξη μιας κάποιας κόπωσης του πληθυσμού όσον αφορά το θέμα αυτό, συγκέντρωση διαμαρτυρίας που έγινε σήμερα το πρωί κοντά στον σταθμό της Φουκουσίμα Νταϊίτσι δεν κατάφερε να συγκεντρώσει πάνω από 9 ανθρώπους, σύμφωνα με δημοσιογράφους του AFP που βρίσκονταν εκεί.

«Καλή πολιτική θα ήταν να μη κάνουν τίποτα που να είναι δυνητικά επικίνδυνο, βάσει της αρχής πρόληψης», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια διαδηλώτρια, η 70χρονη Ρουίκο Μούτο, η οποία ζει στον νομό της Φουκουσίμα.

«Η θάλασσα είναι ήδη πολύ μολυσμένη, πιστεύω ότι είναι πραγματικά απαράδεκτο να επιτρέπεται σκόπιμα να συνεχιστεί αυτό», σημείωσε.