ΚΟΣΜΟΣ

Παραιτήθηκε και ο υποδιευθυντής του Βρετανικού Μουσείου για την κλοπή αρχαιοτήτων μετά τον διευθυντή

Γλυπτά Παρθενώνα

Το Βρετανικό Μουσείο ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα κλοπή αντικειμένων, συμπεριλαμβανομένων κοσμημάτων και ημιπολύτιμων λίθων που χρονολογούνται από τον 15ο αιώνα π.Χ. έως τον 19ο αιώνα

Λίγες ώρες μετά την παραίτηση του διευθυντή, παραιτήθηκε και ο υποδιευθυντής του Βρετανικού Μουσείου στο Λονδίνο, μία εβδομάδα μετά την κλοπή αντικειμένων από τις συλλογές του Βρετανικού Μουσείου. Χθες η Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου (Met) ανακοίνωσε ότι ανέκρινε έναν άνδρα σχετικά με την αναφερόμενη κλοπή.

Η ανακοίνωση του Βρετανικού Μουσείου ήταν λιτή: «Ο αναπληρωτής διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου Τζόναθαν Ουίλιαμς συμφώνησε να αποχωρήσει οικειοθελώς από τα κανονικά του καθήκοντα μέχρι να ολοκληρωθεί η ανεξάρτητη έρευνα για τις κλοπές στο Μουσείο. Αυτό θα συμβεί με άμεση ισχύ».

Το Βρετανικό Μουσείο ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα κλοπή αντικειμένων, συμπεριλαμβανομένων κοσμημάτων και ημιπολύτιμων λίθων που χρονολογούνται από τον 15ο αιώνα π.Χ. έως τον 19ο αιώνα, υπογραμμίζοντας πως απέλυσε έναν υπάλληλο που θεωρείται υπεύθυνος.

Σύμφωνα με το μουσείο, διαπιστώθηκε πως αντικείμενα συλλογών είχαν «εξαφανιστεί, κλαπεί ή υποστεί φθορές». Το Βρετανικό Μουσείο είναι ένα από τα μουσεία με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα σε όλον τον κόσμο. Σε αυτό φυλάσσονται μεταξύ άλλων τα περίφημα Γλυπτά του Παρθενώνα, παρά το διαχρονικό αίτημα της Αθήνας για την επιστροφή τους στην Ελλάδα.

Κλεμμένοι θησαυροί στο «σφυρί» για… 40 λίρες

Αφού έγινε γνωστό ότι εδώ και τρία χρόνια, η διοίκηση του μουσείου είχε καταγγελίες για αντικείμενα που είχαν εντοπιστεί σε ηλεκτρονικές δημοπρασίες, πριν από περίπου μια εβδομάδα ήρθε στο φως ότι κάποια από αυτά βγήκαν στο σφυρί για 40 λίρες. Όπως σημειώνει ο βρετανικός Τύπος, η αξία των αντικειμένων αυτών εκτιμάται σε 50.000 λίρες.

Σύμφωνα με την Daily Mail, ένα αντικείμενο της Ρωμαϊκής Εποχής από όνυχα, εμφανίστηκε στο eBay με τιμή εκκίνησης τις 40 λίρες, το 2016. Ένας εκτιμητής έργων τέχνης, δήλωσε πως η αξία του κυμαίνεται μεταξύ 25.000 και 50.000 λιρών.
Εκπρόσωπος του Βρετανικού Μουσείου δήλωσε ότι «έχουμε διεξαγάγει μια ενδελεχή έρευνα, εντοπίσαμε το πρόσωπο το οποίο θεωρούμε υπεύθυνο και αυτό το πρόσωπο απολύθηκε. Επίσης, λαμβάνουμε περαιτέρω αυστηρά μέτρα, για να διασφαλίσουμε ότι δεν θα ξανασυμβεί κάτι τέτοιο».

ebay
Ρωμαϊκό αντικείμενο σε ηλεκτρονική δημοπρασίαDaily Mail

Την ίδια ώρα η κριτική αυξάνεται για το Βρετανικό Μουσείο, τόσο ως προς την ασφάλεια, όσο και για πλημμελή καταγραφή των αντικειμένων που είχε στις συλλογές του. Σύμφωνα με την εφημερίδα Telegraph, το μουσείο δεν έχει καταχωρίσει σε καταλόγους το σύνολο των 8 εκατομμυρίων αντικειμένων που έχει στην κατοχή του, με αποτέλεσμα να γίνονται πιο εύκολες οι κλοπές.

Ο καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, Μάρτιν Χένιγκ, ειδικός στη Ρωμαϊκή Εποχή, δήλωσε ότι πολλά μικρότερα κομμάτια από τις συλλογές, έχουν εξαφανιστεί από τον online κατάλογο του μουσείου. «Τα μεγάλα αντικείμενα καταχωρίζονται σε καταλόγους. Πολλά όμως μικρότερα είτε δεν έχουν καταχωριστεί, είτε είναι όλα μαζί» τόνισε, ζητώντας ορθή καταγραφή για τους θησαυρούς του μουσείου.

Ο ύποπτος για τις κλοπές είναι ο Πίτερ Τζον Χιγκς, 56 ετών, ο οποίος εργαζόταν 35 χρόνια στο Βρετανικό Μουσείο και περιγράφεται ως ένας από τους κορυφαίους ειδικούς στον κόσμο, στις ελληνικές και μεσογειακές αρχαιότητες. Ο επιμελητής είναι ο άνθρωπος που απολύθηκε όταν ξεκίνησε η έρευνα για «αγνοούμενους, κλεμμένους ή κατεστραμμένους» θησαυρούς. Καθώς η έρευνα σε εξέλιξη, μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει συλλήψεις για την υπόθεση. Η οικογένεια του Χιγκς δηλώνει ότι είναι αθώος και ότι θα αποκαλυφθεί η αλήθεια.

«Λυπηρό και ιδιαίτερα σοβαρό το γεγονός»

Το ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού τοποθετήθηκε για το θέμα, μετά από ερώτηση ξένου δημοσιογράφου.

«Είναι εξαιρετικά λυπηρό και ιδιαίτερα σοβαρό το γεγονός, που πρόσφατα γνωστοποίησε το Βρετανικό Μουσείο. Το Υπουργείο Πολιτισμού παρακολουθεί με πολύ μεγάλη προσοχή την εξέλιξη του θέματος» δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.