ΚΟΣΜΟΣ

BBC: Ακυρώσεις πτήσεων και σήμερα στα βρετανικά αεροδρόμια - Η ομαλοποίηση αργεί

BBC: Ακυρώσεις πτήσεων και σήμερα στα βρετανικά αεροδρόμια - Η ομαλοποίηση αργεί
AP

Η Ντάουνινγκ Στριτ έχει απορρίψει το ενδεχόμενο τη βλάβη να προκλήθηκε από κίνηση χάκινγκ, ωστόσο οι έρευνες για τη διαλεύκανση της υπόθεσης συνεχίζονται

Αναπάντητα παραμένουν τα ερωτήματα για το τι προκάλεσε το πολύωρο black out στα συστήματα εναέριας κυκλοφορίας της Βρετανίας, παρασύροντας σχεδόν όλα τα διεθνή αεροδρόμια σε μία πρωτόγνωρη κατάσταση ακυρώσεων και καθυστερήσεων με συνέπεια την ταλαιπωρία χιλιάδων επιβατών. Σήμερα εξάλλου υπήρξε επανάληξη των ακυρώσεων πτήσεων

Σύμφωνα με το BBC «ένα τεχνικό σφάλμα προκάλεσε τη διακοπή λειτουργίας του αυτόματου συστήματος για την επεξεργασία των πτήσεων, πράγμα που σημαίνει ότι όλα έπερεπε να γίνουν χειροκίνητα, κάτι που επιβράδυνε τη διαδικασία». Σημείωνει ωστόσο ότι οι συνέπειες αυτού του προβλήματος θα αποτυπωθούν τις επόμενες ημέρες στην αεροπορική κίνηση.

Το BBC υπογραμμίζει ότι η Ντάουνινγκ Στριτ έχει απορρίψει το ενδεχόμενο τη βλάβη να προκλήθηκε από κίνηση χάκινγκ, ωστόσο οι έρευνες για τη διαλεύκανση της υπόθεσης συνεχίζονται.

Εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ, μετά τις δηλώσεις του Βρετανού υπουργού Μεταφορών, επανέλαβε ότι η βλάβη στον έλεγχο της εναέριας κυκλοφορίας δεν προκλήθηκε από κυβερνοεπίθεση.

«Οι πληροφορίες που έχουμε είναι ότι δεν υπήρξε κυβερνοεπίθεση. Η ακριβής αιτία του προβλήματος θα αποτελέσει αντικείμενο έρευνας από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας και στη συνέχεια θα υποβληθεί στην κυβέρνηση» δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα επικράτησε σκηνικό χάους στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια με χιλιάδες πτήσεις να ακυρώνονται και το κοινό, σε κατάσταση απελπισίας, να ζητά απαντήσεις.

Ενδεικτικό του μεγέθους του προβλήματος είναι το γεγονός ότι η Ryanair ανακοίνωσε πως 40.000 επιβάτες είδαν τις πτήσεις τους να ακυρώνονται.