ΚΟΣΜΟΣ

Πυρκαγιά στο Γιοχάνεσμπουργκ: 74 νεκροί, ανάμεσά τους 12 παιδιά - Δεκάδες οι αγνοούμενοι

fotia
Photo: AP

Είναι ένα παλιό κτήριο που κηρύχθηκε μη ασφαλές για χρήση - αλλά το είχαν καταλάβει συμμορίες που δρουν στο κέντρο της πόλης

Δώδεκα παιδιά συγκαταλέγονται στους 74 ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους από την πυρκαγιά που ξέσπασε σήμερα το πρωί σε πενταώροφο κτίριο στο κέντρο του Γιοχάνεσμπουργκ, σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμό που έδωσαν οι ιατροδικαστικές υπηρεσίες της μεγαλύτερης πόλης της Νότιας Αφρικής, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται για δεκάδες αγνοούμενους.

«Μεταξύ των 74 πτωμάτων που καταμετρήθηκαν, μετρήσαμε 12 παιδιά», δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο Τεμπαλέθου Μπαχλάζα, επικεφαλής των ιατροδικαστικών υπηρεσιών της επαρχίας Γκαουτένγκ, στην οποία βρίσκονται το Γιοχάνεσμπουργκ και η πρωτεύουσα Πρετόρια.

Οι έρευνες για τον εντοπισμό και άλλων θυμάτων συνεχίζονται στο κτίριο.

Ο Νοτιοαφρικανός πρόεδρος Σίριλ Ραμαφόζα εξέφρασε τη θλίψη του για την «τεράστια τραγωδία».

«Είναι μια τεράστια τραγωδία για τις οικογένειες των θυμάτων που έχασαν τη ζωή τους σε φρικτές συνθήκες», δήλωσε ο πρόεδρος.

Η πυρκαγιά ξέσπασε στη διάρκεια της νύχτας της Τετάρτης προς Πέμπτη και κατασβέστηκε από την πυροσβεστική.

Προς το παρόν δεν είναι γνωστά τα αίτια της πυρκαγιάς, όμως ο Εμγκσίνι Τσουάκου, μέλος των δημοτικών αρχών αρμόδιος για τη δημόσια ασφάλεια, εκτίμησε ότι ενδέχεται να ξεκίνησε από ένα αναμμένο κερί.

Το κτίριο βρίσκεται σε υποβαθμισμένη περιοχή στην πρώην επιχειρηματική συνοικία του Γιοχάνεσμπουργκ, με κάποιους από τους ενοίκους να διαμένουν σε αυτό παράτυπα, σύμφωνα με τον Μουλάουτζι.

Οι ένοικοι ήταν κυρίως Αφρικανοί μετανάστες

Πρόκειται για ένα από τα χειρότερα περιστατικά πυρκαγιάς στην πρόσφατη ιστορία του Γιοχάνεσμπουργκ - και υπάρχουν φόβοι ότι ο αριθμός των θυμάτων θα συνεχίσει να αυξάνεται καθώς τα σωστικά συνεργεία εισέρχονται στους υπόλοιπους ορόφους του πενταόροφου κτηρίου.

Είναι ένα παλιό κτήριο που κηρύχθηκε μη ασφαλές για χρήση - αλλά το είχαν καταλάβει συμμορίες που δρούν στο κέντρο της πόλης και νοικιάζουν δωμάτια σε δεκάδες άτομα ανά δωμάτιο. Τέτοια κτήρια δεν έχουν συχνά χωρίς τρεχούμενο νερό και αντιμετωπίζουν κίνδυνο πυρκαγιάς λόγω των πολυάριθμων παράνομων συνδέσεων ηλεκτρικής ενέργειας που απαιτούνται για την παροχή ρεύματος στους ενοίκους.

Περιγράφοντας το περιστατικό, ο εκπρόσωπος των Υπηρεσιών Έκτακτης Ανάγκης του Γιοχάνεσμπουργκ, Ρόμπερτ Μουλαούντζι, είπε στα τοπικά ΜΜΕ: «Δεν έχω ξαναδεί κάτι τέτοιο στα 22 χρόνια ή την υπηρεσία μου σε αυτή την πόλη». Αξιωματούχοι είπαν ότι κάθε όροφος έμοιαζε με έναν άτυπο οικισμό... οι διασώστες χτενίζουν χωρίσματα που μοιάζουν με παράγκες, ψάχνουν για επιζώντες - και περισσότερους νεκρούς.