ΚΟΣΜΟΣ

Μαρόκο: Ομάδες ατόμων πήγαν σε σεισμόπληκτες περιοχές και παρενόχλησαν ανήλικα κορίτσια

Μαρόκο: Ομάδες ατόμων πήγαν σε σεισμόπληκτες περιοχές και παρενόχλησαν ανήλικα κορίτσια
AP

Οι ακτιβιστές των μέσων κοινωνικής δικτύωσης κατήγγειλαν τη συμπεριφορά ομάδων που πήγαν στα πληγέντα χωριά στο Μαρόκο για να παράσχουν βοήθεια, αλλά άδραξαν την ευκαιρία και παρενόχλησαν ανήλικα κορίτσια

Η Εθνική Επιτροπή Συντονιστικών Μέτρων για την Καταπολέμηση και την Πρόληψη της Εμπορίας Ανθρώπων παρακολούθησε μια ομάδα δημοσιεύσεων, μηνυμάτων, εικόνων και συνομιλιών που κυκλοφορούσαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και περιείχαν περιεχόμενο προσβλητικό για παιδιά και ανηλίκους που είναι θύματα που έχασαν τους κηδεμόνες τους μετά τον σεισμό στο Μαρόκο.

Οι ακτιβιστές των μέσων κοινωνικής δικτύωσης κατήγγειλαν τη συμπεριφορά ομάδων που πήγαν στα πληγέντα χωριά για να παράσχουν βοήθεια, αλλά άδραξαν την ευκαιρία και παρενόχλησαν ανήλικα κορίτσια στην περιοχή και τους πρότειναν επίσης γάμο με στόχο «να κερδίσουν την εύνοια του Θεού και να καλύψουν τα κορίτσια.”

Όπως αναφέρει η ΕΡΤ, καταγράφηκαν επίσης περιπτώσεις από άτομα να δίνουν ορφανά παιδιά για υιοθεσία παράνομα μέσω των social media.

Κάποια βίντεο έδειχναν έναν νεαρό άνδρα να βγάζει φωτογραφίες με ανήλικα κορίτσια και να τα ρωτάει αν είναι καλές στις δουλειές του σπιτιού.

Οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών κινήθηκαν αμέσως, ζητώντας συντονισμό με τις αρχές και εξετάζοντας τις περιπτώσεις ορφανών παιδιών, ώστε να μπορούν να προστατεύονται από κινδύνους στους οποίους ενδέχεται να εκτεθούν, όπως απαγωγές, σεξουαλική παρενόχληση και βιασμό.

Από την πλευρά τους, οι αρμόδιες μαροκινές αρχές υπέβαλαν τις υποθέσεις που παρακολουθήθηκαν στις αρμόδιες δικαστικές αρχές και έθεσαν επίσης στη διάθεσή τους έναν δωρεάν πράσινο αριθμό για καταγγελία εγκληματιών και πιθανών θυμάτων εμπορίας ανθρώπων.

Σε ανακοίνωσή της, η Εθνική Επιτροπή Συντονιστικών Μέτρων για την Καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων πρόσθεσε ότι αυτές οι πρακτικές «εντάσσονται στα εγκλήματα και τα αδικήματα που τιμωρούνται από το νόμο, οι δράστες των οποίων υπόκεινται σε αυστηρή ασφαλιστική τιμωρία».

Πηγή: ΕΡΤ