ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στο Ισραήλ: Στήριξη στο εθνικό νόμισμα με πρόγραμμα – «μαμούθ» ύψους 45 δισ. δολαρίων

Πόλεμος στο Ισραήλ: Στήριξη στο εθνικό νόμισμα με πρόγραμμα – «μαμούθ» ύψους 45 δισ. δολαρίων
AP.

Το σέκελ υποχωρεί σε χαμηλό οκτώ ετών, μετά τον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

Η Μέση Ανατολή φλέγεται για ακόμη μία φορά. Πάνω από 1.100 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στο Ισραήλ και τη Γάζα, μετά τη μαζική, συντονισμένη επίθεση από μαχητές της Χαμάς που «εξαπολύθηκε» τα ξημερώματα της 7ης Οκτωβρίου και τα σκληρά ισραηλινά αντίποινα που ακολούθησαν.

Τα ισραηλινά στρατεύματα δίνουν «μάχη» ώστε να εκδιώξουν Παλαιστίνιους μαχητές από το έδαφος της χώρας. Ο πόλεμος συνεχίζεται με οδομαχίες, ρουκέτες και αεροπορικά πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας, σε αντίποινα για τη χειρότερη επίθεση στο Ισραήλ τις τελευταίες δεκαετίες.

Μέχρι το απόγευμα της 8ης Οκτωβρίου, ο εκτιμώμενος αριθμός των νεκρών ήταν πάνω από 1.100 μέσα σε 36 ώρες, αν και παραμένει συγκεχυμένος από τις συνεχιζόμενες μάχες και την αβέβαιη τύχη πολλών Ισραηλινών και Παλαιστινίων σε εμπόλεμες περιοχές.

Κρατική στήριξη στο σέκελ με οικονομικό πρόγραμμα ύψους 45 δισ. δολαρίων

Η Τράπεζα του Ισραήλ επιχειρεί να στηρίξει την ισοτιμία του σέκελ, μετά τις αιματηρές συγκρούσεις στη χώρα και τη Λωρίδα της Γάζας, αλλά και τις προειδοποιήσεις του Πρωθυπουργού, Μπενιαμίν Νετανιάχου, ότι ο πόλεμος ενάντια στους μαχητές της Χαμάς θα είναι «μεγάλος σε διάρκεια και δύσκολος».

Η Κεντρική Τράπεζα σχεδιάζει να πουλήσει ξένα νομίσματα για πρώτη φορά και να διοχετεύσει ρευστότητα –σε δολάρια– προς τις τοπικές τράπεζες, στο πλαίσιο του προγράμματος στήριξης των αγορών.

Η Κεντρική Τράπεζα πρόκειται να πουλήσει έως και 30 δισ. δολάρια και θα διαθέσει έως και τα 15 δισ. δολάρια μέσω μηχανισμών swap, σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg.

Το ισραηλινό νόμισμα είχε ήδη υποχωρήσει σε χαμηλά επίπεδα, λόγω του αμφιλεγόμενου κυβερνητικού σχεδίου για τη δικαστική εξουσία, το οποίο εγκρίθηκε την 25η Ιουλίου και ουσιαστικά απαγορεύει στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας να εμποδίζει την εφαρμογή αποφάσεων της κυβέρνησης, κρίνοντας αυτές ως «ανεφάρμοστες».

Το νόμισμα του Ισραήλ υποχώρησε έως και 2% στο άνοιγμα, πριν περιορίσει τις απώλειες στο 0,6% και τα 3,8686 ανά δολάριο. Πρόκειται για την πρώτη παρέμβαση της Κεντρικής Τράπεζας τα τελευταία δύο χρόνια και την πρώτη φορά που πουλά δολάρια.

Σχετικές ειδήσεις