ΚΟΣΜΟΣ

Χάος στο Iσραήλ: Συγκλονίζει το βίντεο της απαγωγής ζευγαριού - «Ελάτε να μας σώσετε»

Σοκάρει το βίντεο της απαγωγής
Σοκάρει το βίντεο της απαγωγής
Α.Ρ

Ισραήλ: Βίντεο που επαληθεύτηκαν από τους New York Times δείχνουν την απαγωγή μιας γυναίκας και του φίλου της σε μουσικό φεστιβάλ κοντά στα σύνορα της Γάζας. Οι συγγενείς τους εκλιπαρούν για τη σωτηρία τους

Βίντεο που επαληθεύτηκαν από τους New York Times δείχνουν μια γυναίκα η οποία συμμετείχε σε ένα μουσικό φεστιβάλ που υποτίθεται οτι γιόρταζε την «ελεύθερη αγάπη»,απήχθη από μαχητές το Σάββατο κατά τη διάρκεια ενός κύματος χερσαίων εισβολών στο Ισραήλ από τη Γάζα.

Το βίντεο, το οποίο αναρτήθηκε στο Telegram, δείχνει μια ομάδα ανδρών να απομακρύνεται με μοτοσικλέτα με την 25χρονη Νόα Αργκαμάνι υπό κράτηση. Στη συνέχεια τα πλάνα δείχνουν άλλη ομάδα μαχητών που κρατούν τον φίλο της Αργκαμάνι, τον Aβινατάν Όρ με ένα χέρι καρφωμένο πίσω από την πλάτη του.

Μέλος της οικογένειας της γυναίκας επιβεβαίωσε στους The Times ότι στο βίντεο φαίνεται τόσο η ίδια όσο και ο κ. Ορ. Ο Mόσε, ο αδερφός του απαχθέντα, μοιράστηκε επίσης στιγμιότυπα οθόνης του βίντεο στο Instagram, ταυτοποιώντας τόσο τον αδερφό του όσο και τη φίλη του.

Το φεστιβάλ του Σαββατοκύριακου, που χαρακτηρίστηκε ως «φεστιβάλ μουσικής psy trance», παρακολούθησαν περίπου 3.500 άτομα κοντά στο Re'im του Ισραήλ, κοντά στα σύνορα με τη Γάζα. Ισραηλινοί αξιωματούχοι ασφαλείας δήλωσαν ότι έως και 260 άνθρωποι πιστεύεται ότι σκοτώθηκαν στο φεστιβάλ.

Ο διοργανωτής του φεστιβάλ, Nιμρόντ Αμρίν, είπε στους Times ότι γύρω στις 6:30 το πρωί του Σαββάτου (7/10), ξεκίνησε ένα μπαράζ ρουκετών από τη Γάζα, προκαλώντας εκκένωση του φεστιβάλ. Βίντεο δείχνουν τους επισκέπτες της συναυλίας να περπατούν προς τα αυτοκίνητά τους καθώς πυκνός μαύρος καπνός υψώνονταν στον ουρανό.

Σύντομα μαχητές μπήκαν στην περιοχή, μετατρέποντας την ήρεμη εκκένωση σε σκηνή πανικού. Τα βίντεο έδειχναν τους παρευρισκόμενους να φεύγουν νότια πάνω από χωράφια και σε μια κοιλάδα και μια δασώδη περιοχή. Το ζεύγος που απήχθη προσπαθούσε να κρυφτεί από τους μαχητές πριν συλληφθούν όμηροι. Σύμφωνα με μηνύματα WhatsApp που δημοσιεύτηκαν στο Facebook, ο Ορ κοινοποίησε την τοποθεσία του σε έναν φίλο του και παρακάλεσε τους Ισραηλινούς στρατιώτες να έρθουν να τους σώσουν.

«Εγώ και η Νόα κρυβόμαστε εδώ», έγραψε ο Ορ. «Πες τους ότι υπάρχει μια συμμορία 20 ανδρών που βρίσκουν ανθρώπους, τους κρύβουν και τους λιντσάρουν». Σταμάτησε να απαντά γύρω στις 10 το πρωί, δείχνουν τα μηνύματα.

Ο Ραβίντ Οχάντ, ξάδερφος της Αργκαμάνι, είπε στους Times ότι τα μέλη της οικογένειας μπόρεσαν να εντοπίσουν την τοποθεσία της στη Γάζα, περίπου το μεσημέρι του Σαββάτου, χρησιμοποιώντας την εφαρμογή Find My iPhone, αλλά δεν έχουν λάβει περισσότερες πληροφορίες για την τοποθεσία της ή τους απαγωγείς της.

«Δεν είναι ακόμα πολύ αργά για να σώσω τον αδερφό μου και τη Νόα», έγραψε ο αδερφός του Μόσε σε μια ανάρτηση στο Instagram. «Το κράτος του Ισραήλ πρέπει να δράσει! Γρήγορα!»

Ένα άλλο βίντεο που κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο το Σάββατο έδειχνε τη νεαρή γυναίκα φέρεται να βρίσκεται αιχμάλωτη στη Γάζα, φορώντας τα ίδια ρούχα που φορούσε όταν απήχθη. Ένα μέλος της οικογένειας επιβεβαίωσε ότι ήταν αυτή στο βίντεο. Οι Times δεν μπόρεσαν να επαληθεύσουν ανεξάρτητα την τοποθεσία της.

Οι εκκλήσεις που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ζητούσαν από τους ανθρώπους που παρακολούθησαν το φεστιβάλ να αναφέρουν τις θεάσεις αγαπημένων προσώπων που δεν είχαν επαφή μετά την επίθεση.

Σε μια δήλωση που δημοσιεύτηκε στο Instagram, οι διοργανωτές του φεστιβάλ ανέφεραν ότι «κάνουν ό,τι περνούν από το χέρι τους για να βοηθήσουν τις δυνάμεις ασφαλείας». Πρόσθεσαν ότι τα μέλη του προσωπικού του φεστιβάλ πραγματοποιούν «σαρώσεις και έρευνες για τον εντοπισμό των αγνοουμένων».