ΚΟΣΜΟΣ

Η ακρίβεια «κόβει» και τα ταξίδια

Η ακρίβεια «κόβει» και τα ταξίδια

Μειώνεται η πρόθεση για ταξίδια καθώς η ακρίβεια αλλάζει τις προτεραιότητες στα έξοδα

Στο τέλος της φαίνεται ότι φτάνει η εποχή των αυξητικών τάσεων στα ταξίδια που ακολούθησε εκείνη της πανδημίας του κορονοϊού και του υποχρεωτικού εγκλεισμού στο σπίτι. Σύμφωνα με στοιχεία της ερευνητικής εταιρείας Morning Consult, η πρόθεση για ταξίδι αυξάνεται μεν σε κάποιες περιοχές του πλανήτη αλλά μειώνεται ή παραμένει στάσιμη στην Ευρώπη με τους Γάλλους να εμφανίζουν μειωμένη πρόθεση να ταξιδέψουν στο άμεσο μέλλον κατά 11%, ενώ αντίστοιχη τάση κυριαρχεί και ανάμεσα στους Γερμανούς που δείχνουν κι αυτοί μειωμένη πρόθεση να ταξιδέψουν κατά 6% σε σχέση με πέρυσι.

Αντίστοιχα συμπεράσματα προκύπτουν και ανάμεσα στους Καναδούς και τους Ρώσους πολίτες με μείωση πρόθεσης να ταξιδέψουν κατά 4%. «Δεν φαίνεται ότι θα δούμε μεγάλη πτώση στις μετακινήσεις αλλά η πλειοψηφία εκείνων που περίμεναν με ανυπομονησία να κάνουν ένα ταξίδι μετά τους περιορισμούς της πανδημίας, το έκαναν», υποστηρίζει η αναλύτρια της Morning Consult, Λίντσεϊ Ρότσκι. Όσον αφορά στην πτώση της πρόθεσης να ταξιδέψουν που σημειώνεται στους ευρωπαίους πολίτες, η Ρότσκι τονίζει ότι «η κυριότερη αιτία είναι οικονομικής φύσης. Ο πληθωρισμός ροκάνισε πέρυσι τις αποταμιεύσεις των πολιτών και τους υποχρέωσε να αλλάξουν προτεραιότητες όσον αφορά στο πώς ξοδεύουν τα χρήματά τους». Επιπλέον, η αύξηση του αριθμού των τουριστών από τις ΗΠΑ και τον Καναδά το καλοκαίρι οδήγησε σε αύξηση των τιμών και έκανε τα ταξίδια για τους Ευρωπαίους ακόμα πιο ακριβή υπόθεση από ότι ήδη ήταν. «Όλα αυτά μας κάνουν πιο απαισιόδοξους όσον αφορά τον ταξιδιωτικό κλάδο στην Ευρώπη», υπογραμμίζει η Ρότσκι.

Αντίστοιχη τάση σημειώνεται και στην Ασία αν και εκεί οι περιορισμοί λόγω πανδημίας είχαν περισσότερη διάρκεια και προκάλεσαν μεγαλύτερη δίψα για ταξίδι. Η έρευνα της Morning Consult διαπιστώνει ότι η τάση των Ασιατών να ταξιδέψουν ήταν έντονη στο πρώτο μισό της χρονιάς αλλά από την ολοκλήρωσή του η τάση αντιστρέφεται. Ένα παράδειγμα είναι η πτώση των επισκεπτών της Μαλαισίας από τη Σιγκαπούρη η οποία στα τέλη του 2022 ήταν πολύ αυξημένη. «Αντίστοιχη τάση περιμένουμε για όλη την περιοχή», υπογραμμίζεται στην έκθεση η οποία υποστηρίζει ότι αναμένεται πτώση επισκεπτών από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ καθώς η σφιχτή δημοσιονομική πολιτική αναμένεται να γίνει ιδιαίτερα αισθητή στα πορτοφόλια και τις οικονομίες των τουριστών από τις συγκεκριμένες ηπείρους. «Θεωρούμε ότι η οικονομία των ΗΠΑ θα μπει σε ύφεση στο γύρισμα του έτους και αυτό σημαίνει ότι θα γίνουν περικοπές στα ταξίδια για τουρισμό», σημειώνεται.

Στον αντίποδα αυτής της τάσης βρίσκονται οι ταξιδιώτες που προέρχονται από την Ιαπωνία, την Κίνα και το Μεξικό. Ιδιαίτερα οι Κινέζοι έχουν κλείσει ταξίδια στο εσωτερικό της χώρας μέχρι το τέλος της χρονιάς που είναι έξι φορές αυξημένα σε σχέση με πέρυσι, ενώ οι κρατήσεις ταξιδιών εκτός συνόρων είναι 20 φορές αυξημένες σε σχέση με το 2022. Όμως «η υψηλή ανεργία, τα έντονα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τομέας των ακινήτων και οι συγκρατημένες αυξήσεις των μισθών, αναμένεται να μειώσουν τα ταξίδια και ανάμεσα στους Κινέζους», ισχυρίζεται η έρευνα η οποία διαπιστώνει παράλληλα ότι οι Κινέζοι στρέφονται ολοένα και περισσότερο στα ταξίδια εντός συνόρων. «Η πτώση του αριθμού των ταξιδιωτών από την Κίνα είναι ιδιαίτερα ανησυχητική. Αν και οι αιτίες εστιάζονται στις λιγότερες και πιο ακριβές πτήσεις καθώς και στην ένταση που κυριαρχεί στις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας, η μείωση της πρόθεσης για ταξίδια θα έχει σοβαρό αντίκτυπο σε διάφορες τουριστικές περιοχές ανά τον κόσμο που έβλεπαν στους Κινέζους επισκέπτες τη σωτηρία τους από τον υψηλό πληθωρισμό», καταλήγει η έρευνα.